måndag 21 december 2009

Israel erkänner plundring av organ

Israel har erkänt att patologer plundrade organ från palestinier på 90-talet, skriver The Guardian.

AB1, AB2, SvD

söndag 20 december 2009

Stoppa utsläppen vid källan, inte i atmosfären

Det är egentligen en otroligt enkel lösning. Om det nu visat sig att mer koldioxid i atmosfären kan resultera i en katastrof för ekosystemet borde det vara logiskt att stoppa utsläppen redan vid den ursprungliga källan. Alltså innan "utsläppen" de blir utsläppta. Man gräver helt enkelt inte upp det fossila bränslet ur marken. Alla dagens lösningar ser till hur vi skall reducera efterfrågan på utsläpp, inte hur utbudet skall minskas. Jonas Vlachos skriver vist om det på Ekonomistas, och Andreas Brynh nämner det på bloggen Vänsterekonomi. SvD rapporterar att Ecuador har bjudit ut ett potentiellt oljefält på just detta sätt: vi får betala dem för att inte gräva upp oljan och vi slipper 400 miljoner ton koldioxid i atmosfären. Förmodligen det enda seriösa sättet att reducera utsläppen, om vi på allvar vill rädda planeten från uppvärmning. Eller som Jonas Vlachos säger:

"För nog vore det enormt mycket enklare att låta kolet bli kvar i marken än att försöka fånga in det när det redan är ute i atmosfären."

lördag 19 december 2009

Moderaternas budskap ifrågasätts

När intressanta reflektioner angående den svenska välfärden och Moderaternas nedmontering av densamma letar sig in på DNs ledarsida, då måste något ha hänt. Har opinionssiffrorna rätt, månne? Lena Anderssons analys träffar rätt, mitt i prick, på den känsliga punkten: deras politik är densamma, det är bara språket som ändrats. Att säga en sak men göra en annan, det tycker ingen väljare är trovärdigt. Kan insikten nått borgarnas ledarsidor?

"Om man säger att man vill häva utanförskapet när man menar att man vill sänka skatterna blir det vid någon punkt fel, eftersom de två inte är samma sak."

och:

"De retoriska figurerna arbetslinjen och utanförskapet handlar helt uppenbart om samma sak som det alltid handlat om för Moderaterna, att statens utgifter ska sänkas och individens beroende av dem minska."

onsdag 16 december 2009

Kolonialismen sammanfattad

Nabila Abdul Fattah lyckas i dagens Metro summera den koloniala och postkoloniala världens maktrelationer i väldigt korta ordalag. Förutom att det förtjänas att sägas så ofta som det bara går är vinkeln också intressant. Västvärldens miljöengagemang är främst en ny strategi för utsugning, förtäckt i välvilliga lån till de fattiga länderna. Att detta är en variant på ett gammalt fenomen är också den preliminära slutsatsen från en kompis som nyligen gjort fälstudier och intervjuer med arbetare på internationella storföretag, verksamma i Latinamerika. Det enda som skiljer mot forna tider är att utsugningen görs mer raffinerat och därför är effektivare i att suga ut varje droppa. Den kan fortgå under längre tid, över generationer. Kapitalismen varkar hittar alltid nya och mer raffinerade metoder för långvarig (och hållbar) utsugning. Det gäller att gripa möjligheterna när de finns, men frågan är väl om de uppkommer i kris eller framgång?

måndag 14 december 2009

Mediernas roll för utvecklingen av rasismen

Statsvetaren Björn Johnson skrev en intressant artikel i DN i helgen som i stort går ut på att det är medierna som bär skulden för SD:s framgångar. Äntligen nån som fattar!