onsdag 10 mars 2010

Hur behandlas palestinier?

Nedan ett filmklipp jag spelade in under min tid som följeslagare i Palestina. En enkel visuell illustration på hur palestinier behandlas i alla de vägspärrarna som är utspridda runtom på Västbanken.

Det mest frustrerande är att den förnedrande behandlingen är meningslös ur ett säkerhetsperspektiv, vilket är det enda rättfärdigandet man får från israeliska myndigheter. Säkerhet. Men eftersom alla dessa kvinnor som här tvingas ihop som boskap till slut bara passerar en humanitär ingång, dvs en ingång där man inte kroppsvisiteras eller behöver gå igenom en metalldetektor, så kunde man lika gärna kunnat öppna upp passagen och undvikit det kaos som uppstår. Dessutom skulle det, allt enligt de israeliska myndigheterna, denna tredje fredagen i ramadan vara möjligt för alla palestinska kvinnor under 16 och över 45 (detta baserat på att alla mellan 16 och 45 anses vara en säkerhetsrisk, en potentiell självmordsbombare enligt den israeliska säkerhetsprofilen) att passera utan tillstånd. Vilket innebär att allt man behövde kolla är åldern, dvs idkortet. Det kan man göra på smidigare sätt.

Jag beskriver även mina upplevelser från denna dag i ett resebrev tidigare publicerat på bloggen.



96 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Det hade varit intressant att veta vem som har tutat i dej att Israel har satt upp dyra vägspärrar bara för att det är kul.... Där fanns ett halvdussin före andra intifadan, mest för att stoppa epidemin av bilstölder inne i Israel av palestinaaraber. Barak har tagit bort många på sistone - och varenda gång där har varit ett nytt terrormord i Judéen/Samarien har det skett efter att en väsentlig vägspärr har tagits bort. Men sånt ser man inte genom att "titta lite" på kyrkligt sätt.

Anonym sa...

Hur fan kan du bara skydda dessa människor som inte har skamm i kroppen.
Israel är och kommer alltid vara dom riktiga terroristerna, och lägger som vanligt över ansvaret på palestinierna eller muslimerna.

Inte så konstigt att dom är hatade överallt i världen.

Harry Harrysson sa...

Väldigt vad saklig du är - kan du några fler fina svordomar? Du kan kanske göra en blogg bara om det?

Eftersom du är totalt oinformerad, här lite lästips. länk1 länk2

Bara för att den klassiska europeiska antisemitismen har vaknat upp efter en 50 års paus efter Hitler har det inget att göra med resten av världen. I icke-muslimska delar av Asien och Afrika existerar knappast antisemitism.

Tänk riktigt djupt nu - varför finns statligt supportad Palestinagrupp i Sverige men ingen Darfurgrupp, trots att de har det mycket sämre?

Anonym sa...

Och hur kunnig är du?

Vem är det som provecerar gång på gång dessa palestinier?
Det är förbjudet att bygga nya bostäder- Israels svar är vem fan bryr sig.
Det är förbjudet mura in dom som dom gjort i Gaza- Israel svarar vem fan bryr sig.

Det är förbjudet att använda kemiska vapen som dom gjorde i Gaza- Israel svarar vem fan bryr sig.

Dom har t.o.m sjunkit så lågt att dom stjäl organ från döda palestinska kroppar.

Och du med dina patetiska löjliga argument skyddar dessa avskum.

Harry Harrysson sa...

OK, några små detaljer du inte tycks ha en aning om.

Fatahs gamla och nya konstitution tillåter inte existensen av Israel. Steget in på Vägplanen, som Abbas skrivit under, är absolut stopp på hatpropaganda i statlig TV och skolböcker – denna har ökat sedan Annapolis – liksom hos Hamas, för att försäkra sig att också det uppväxande släktet inte ska sluta verklig fred med Israel.

Den sista israelen lämnade Gaza för snart 5 år sedan, skänkte araberna mer än 3000 toppmoderna växthus och anvisade exportvägar för produkterna, där fanns väl fungerande industriby – så snart judarna lämnat slog araberna sönder de flesta växthus och industribyn.

Israel hade lovat bygga upp flygplatsen och expandera hamnen när terrorn upphört. Gaza har gasfyndigheter utanför kusten värda mer än $4 miljarder, bara att börja använda när terrorn upphört.

Det är precis lika enkelt eller svårt för judar som araber att bygga hus inom Israel – många illegala judiska byggnader har raserats även om de inte kommer i nyheterna. Jerusalems stad utför legala nybyggen för både araber och judar men liksom överallt finns det självklart en stadsplan, speciellt för en urgammal stad full av arkeologiskt material. Samtidigt försöker Abbas av helt rasistiska skäl förbjuda judar från att bygga och bo i de områden som ev. kan bli ett splitter nytt land, Palestina, om han slutför fredsavhandlingar. För närvarande är det ”omdiskuterat land” utan statlig ägare.

Den enda möjligen illegala organtransplantation som skett i Israel för mer än ett decennium sedan är att inte de rätta lagliga papperen har underskrivits. I stort sett hela världen utanför de mest civiliserade områdena, finns inget som helst sätt att få en ny njure etc. utom att köpa, cash. Inte för att Aftonbladet har haft lust att skriva om detta.

Colonel Kemp (Googla!), brittisk expert på stadskrigföring i Irak och Afghanistan, vittnade inför FN om att Israels krig mot Hamas var det mest humanistiskt tänkbara, mer än i Irak och Afghanistan. Detta var efter det att gazanerna hade sänt ca 10000 raketer/granater mot civila i Israel, den sista veckan ca 40 om dagen. Då var Israel tvingat att ingripa. Även efter kriget har nästan en raket/granat om dagen avlossats från Gaza.

Ledsen om du inte följer med i nyheterna utan enbart studerar dina egna fantasier.

Anonym sa...

Ta och läs den här boken så kanske du blir mer klok Mr Harrysson.

Titel: Den etniska rensningen av Palestina.
Skrivet av en Israel vid namn Ilan Pappe.

Då kanske du fattar vad det är för innebörd att vara Israelälskare.

Mördare är vad ni är. Falskare än er finns inte på denna jord.

Skyller fortfarande på Osama bin laden 11/9. När det är bevisat att judarna låg bakom skitet.
Snälla vakna upp för fan

Harry Harrysson sa...

Pappé - varför inte Gahrton :)

Nattlektyr om den idioten:

http://www.camera.org/index.asp?x_context=8&x_nameinnews=122&x_article=994

Jonas T sa...

HAHAHA! Radar rekommenderar Ilan Pappé, som inte är historiker (han är statsvetare, och utskåpad av alla andra radikala nya historiker).

Han fick sparken från ett israeliskt universitet. Inte för att han kom med obekväma teorier, utan pga undermålig vetenskaplig nivå. Han har själv erkänt, inkl. på sin egen websida, att han inte är objektiv och inte bryr sig om fakta. Han beskriver sig själv som en del av den palestinska kampen.

Efter att ha slängts ut från den vetenskapliga världen tog en liten obskyr brittisk skola och anställde honom som "historieprofessor". Ja, du läste rätt. Dökul.

Det är främst bland svensk extremvänster som man läser Papp(é)skallen. Ingen som är intresserad av vetenskaplig historisk och historiografisk forskning har det minsta intresse av den scharlatanens (och själverkända kommunistens) personliga åsikter.

Behöver jag tillägga att historikerna (du vet dem som är utbildade till det) är helt överens om att det inte rådde någon statligt sanktionerad "fördrivning" av palestinier. Mellan 8 och 9 av 10 flyende palestinier gjorde det på eget bevåg. Samtidigt som tiotusentals judar rensades etniskt från Jerusalem och Judéen-Samarien (Västbanken) av jordanska och egyptiska styrkor 1948-49.

Men allt det här blir kanske lite tungt för dig. Lättare då att läsa Pappskallens hemsnickrade teorier.

Anonym sa...

Harry, istället för att klanka ner på människor - kolla på dig själv. Kanske dags att besöka frisören?

Låt oss säga att "bara 8-9 av 10" palestinier flydde på eget bevåg. Kan du förklara varför:

1. Hundratals byar i Palestina förstördes?

2. Varför de palestinska flyktingarna inte fick återvända hem igen?

Harry Harrysson sa...

Araberna flydde till fienden, och det var storkrig, ett existentiellt krig för judarna. Många flydde - eftersom det var krig, även om de rika hade flytt redan, eftersom de hade sina villor i de omkringliggande arabstäder de kom ifrån. Där skedde i praktiken ett utbyte precis som mellan Indien och Pakistan - FLER judar flydde arabländerna än araber från Israel!

Många araber i byar var direkt fientliga mot judarna men som du vet är 20% kvar som inte flydde, och de mår betydligt bättre än de som gav sej av till fienden.

Ta upp de allvarliga problemen i stället - varför behandlar hela Arabvärlden de araberna som flydde, som djur, medan Israel för länge sedan har assimilerat varenda jude som kom dit?

Varför en stor mängd araber flydde kan du läsa om på http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=1646

Jonas T¨ sa...

För det första var det jag, inte Harry, som skrev kommentaren om Papp(é)skallen.

För det andra skrv jag inte att 8-9 av 10 palestinier flydde, utan att 8-9 av 10 (som flydde) gjorde det på eget bevåg. Eller mer tydligt: av dem som flydde (för det gjorde ju långt ifrån alla) så gjorde 8-9 det på eget bevåg.

Jordanien och Egypten förstörde hundratals judiska byar, och rensade etniskt bort alla judar från Jerusalems Gamla Stad och Västbanken, som då hette Judéen & Samarien, samt i Gaza.

Ett antal arabiska byar (ibland bara några få ruckel eller skjul) är förstörda. Mestadels dem där hela befolkningen valde att fly i utplåningskriget som palestinierna och arabstaterna startade mot Israel.

100 000 flyktingarna erbjöds att återvända av Israel, på villkor att de övriga 6 inblandade länder i kriget tog in 100 000 var. De vägrade.

Om arabstaterna och de palestinska araberna hade slutit fred med Israel och inte fortsatt lova att utplåna landet så hade antagligen alla fått återvända (trots att de övergav Israel och anslöt sig till de invaderande aggressorerna).

Men som du (kanske) vet så vägrade araberna att sluta fred och att erkänna Israel förrän i slutet av 70-talet (Egypten) och på 90-talet (Jordanien och PLO).

Det är synd att de alltid har tagit så otroligt korkade beslut.

Harry Harrysson sa...

Det vore rätt intressant om man finge alla att – i stället för att hacka på Israel, tänka på – vad vore bra för palestinaaraberna? Om de vill leva väl och utvecklas från och med nu, vad bör de och andra göra?

Tänk på alla palestinagrupper och vänstern i allmänhet i Sverige – vad gör de som är bra för araberna? Inte ett dyft. De enbart gonar sej i glansen av att kunna hata Israel och USA.

Ändå ligger makten helt hos EU och Sverige, som är de stora donatorerna. De skulle kunna kräva lite, för att ge, om de hade den minsta lust.

Folk flyttar i krig, det bara är så. Det har gjorts beräkningar över det ekonomiska värdet av allt som judarna lämnade i arabländerna när de flydde – jag gitter inte leta upp hur många miljarder dollars det var, men de var ofta väldigt rika. Om man till att börja med använde de pengarna för att fördela UNRWA-flyktingarna i arabvärlden……. Det finns enbart EN anledning varför inte – för att man vill använda dom som en demografisk bomb mot Israel. UNRWA och arabvärlden skiter helt i både flyktingarna och Israel.

Det palestinska mandatet är minimalt, jämför med många arabländer runtomkring. Tar du remsan mellan Jordanien och Israel existerar där ingen ekonomisk kalkyl som skulle kunna göra det området ekonomiskt möjligt och självförsörjande! Inte för att det tycks spela nån roll för EU eller Bildt – hade varit skoj att verkligen konfrontera dom med det, men ---- Den enda teoretiska och praktiska lösningen är Israel och Jordanien, inom mandatet. De samarbetar på en hel del punkter, kolla kartan och se Jordaniens yta – använd israelisk teknik och donationspengar och sätt upp en avsaltningsanläggning i Aqaba nog för att bevattna öknen så kan många fler leva där. Dessutom har Jordanien uranfyndigheter som skulle kunna ge energi.

Tänker man bara positivt finns alla möjligheter. NU – inte när den arabiska oljan har tagit slut om några decennier. Eftersom arabvärlden inte på något vis har förberett sej inför det kommer det att bli en humanitär katastrof av aldrig skådat slag.

Anonym sa...

Jag citerade klart och tydligt. Det är uppenbart att vi talade av de som flydde (som utgjorde ca 85% av den totala palestinska befolkningen i Palestina).

Du har inte förklarat varför Israel förstörde hundratals byar utan du har skyllt på att Jordanien och Egypten gjorde likadant (som jag avskyr lika mycket som jag avskyr Iran, Israel, m.fl). Två fel blir icke ett rätt!

Varför skulle Arabvärlden acceptera att bara 100 000 flyktingar (av ca 700 000) skulle få återvända? Det finns ingen logik i det hela.

Sen så stämmer det inte för fem öre att judarna i Arabvärlden var rika. Tyvärr så var det inte så... angående deras förmögenhet har jag läst att den uppgick till 6 miljarder USD.

Anonym sa...

Harry, du skriver också att den enda lösningen är två stater: Jordanien och Israel. Varför skulle inte palestinierna ha rätt till en egen stat?

Du säger även att "Arabvärlden inte förberett sig för när oljan tar slut". Det stämmer inte. Saudiarabien, till exempel, ska bygga sex nya städer för att motverka oljeberoendet. En av dem är KAEC och byggs just nu faktiskt.

M.K sa...

Här var det mycket påståenden, förvrängningar och lögner. Visst är det enkelt att "argumentera" när man tillåts skriva spaltmeter av text utan att hänvisa till en endaste vettig källa.

För att klargöra Ilan Pappes bakgrund ville jag börja med att ge en kort sammanfattning om vem denna person är. Ilan Pappe är en av de ledande historikerna om Mellanöstern. Han har tidigare jobbat vid Haifas universitet och jobbar idag vid Exeters universitet i England. http://huss.exeter.ac.uk/history/staff/pappe/

Folk här inne har hävdat att Ilan Pappe inte är en historiker, vilket naturligtvis inte stämmer med ovannämnda som bakgrund. Men vad är det som ni bygger era påståenden på? Lägg även gärna fram vad ni grundar era slutsatser om den etniska rensningen av Palestina på.

Vad är syftet med att föra en diskussion enbart byggd på det ena påståendet efter det andra utan någon som helst vettig källhänvisning. Det är väl knappast så man för en konstruktiv debatt med förhoppning om att konsensus till slut skall råda om vilken verklighetsbeskrivning är den riktiga.

Jag skickar över bollen till Er sida. Var är källhänvisningen?

Harry Harrysson sa...

Källa om Pappe redan skickad, läs själv. Eller dög inte en judisk källa utan det måste vara en godkänd av Palestinagruppen?

Anonym sa...

Är ni rädda för att säga sanningen?

Jag kan göra det åt er.

Harry ditt israeliskapropaganda blad kan du ta och stoppa upp i arslet tillsammans med de som styr den tidningen och censurerar den.

Ditt ohumana avskum. Ilan Pappe är inte ensam på listan. Det är 100 tals intellektuella israeliska som palestinska men också utländska som fått sina namn skändade på grund av att de vågat ställa sig emot Israel.

Israel har inte bara skändat deras popularitet och deras stolthet utan också fängslat ett stort antal intellektuela palestinier. Indien hade en gandhi. Palestinierna har 20.

Du kan hämta vad fan du vill och visa det för Harry Harryson boy. Han kommer med samma kalla ohumana ton bortförklara precis som han gjort här.

Några källor och några artiklar räcker för honom.

Jag har sett med egna ögon. När jag ser en sak ske på marken, och sedan åker hem och ser vanliga svenskar ljuga om situationen så kan jag inte låta bli arg....

Har de ingen skam??

Harry Harrysson sa...

Våldsamt förtroendeingivande svärande anonym person som inte vågar säga vem han är. Rätt typisk för hans sort.

Jag var första gången i Israel 1971, på den tiden soldatflickorna liftade till armecampen 6 på morgonen utan risk, men nu efter allt massivt israelhat som flödar in från hela Västvärlden, kan de inte längre göra det.

Bildt betalar stora summor åt israelhatande NGO:s - som bland annat betalar att de har ca 1000 stämningar i europeiska domstolar mot israeler. Tala om judehat.

Israel FÅR inte försvara sig enligt den mobben.

Anonym sa...

Harry

Jag ska tala om för dig varför jag skriver anonymt. Därför att när jag reser till mitt hemland Palestina så fastnar jag i flygplatsen.

Den israeliska underrättelsetjänsten möter mig med argument som jag yttrat i Sverige. Jag blir hotad och diskriminerad som palestinier, medan svenska judar blundar och passerar förbi mig.


Uri Avnery en prosionist som krigat för Israel skrev en artikel som jag tycker du borde läst.

http://zope.gush-shalom.org/home/en/channels/avnery/1266678809/

Jag hittade den på nätet till och med. Allt för din skull Harry Harryson Boy.

Mossads lista är lång... och deras organisation är stor.

Inte nog med det, jag ska även berätta om en annan händelse som sker idag i Israel. Idag håller man på att misshandla israeliska människorättsorganisationer som vågat kritisera Israel under krig. Organisationer som vågat berätta sanningen får skulden för att omvärlden fått se vad Israel sysslat med i Gaza men också på andra områden.

Hur kommer det sig att människorättsorganisationer blir misshandlade i ett demokratiskt land som dagligen skryter om sin yttrande frihet?

Hur fritt kan jag egentligen kritisera Israel?

Nej Harry Harryson. Du kan lura vanliga svenska judar. Men en palestinier kan du inte lura.

Harry Harrysson sa...

Till anonym: varför rekommenderar du inte dina ledare att börja och avsluta fredsförhandlingar så att verkligen ett land, Palestina uppstår för första gången i världshistorien? Det hade ju förenklat saken.

Har du läst om Uri Avnerys naziströtter, annars se länk och länk

Fatah senaste konstitution visar omöjligheten av fred på länge än, se länk, vad Israel måste göra är att se till att förhållandena är någorlunda drägliga medan ledarna i Fatahland leker av sej sin revolutionsglöd - som enbart går ut på att inkorporera Israel i deras misskötta land.

Anonym sa...

Usch, vad synd för de israeliska värnpliktiga. De kan inte vakna upp sex på morgonen och bege sig till armecampen.

Att palestinier inte kan leva ett gott liv stör dig dock inte...

Harry Harrysson sa...

Palestinaarabernas ekonomi har klättrat mer än 7%/år på sistone trots dålig världsekonomi, men det räcker förstås inte. Var har den ökat mer?

Att det beror på donationer från oss och markspekulationer gör väl inget.

Anonym sa...

Jag är glad för att du ställer frågor till en mer kunnig person.

Svaret på din fråga är: Kina. Kinas ekonomi ökade med ca 9% förra året.

Enligt Tel Avin Notes/THE MOSHE DAYAN CENTER (Paul Rivlin/Bruce Maddy-Weitzman, Januari 25, 2010) måste man komma ihåg att GPD i Palestina har minskat med en tredjedel sedan 1999. Arbetslösheten i Västbanken är 16% men mycket högre i Gazaremsan.

Sen handlar inte allt om ekonomi. Förtrycket, bomberna, vägspärrarna, bosättningar mm. fortsätter...

Harry Harrysson sa...

Bra, Kina är värda det eftersom de har TJÄNAT pengarna, inte fått dom.

Ja, före andra intifadan levde ca 40% av araberna i Judéen/Samarien på arbete i Israel, så ekonomin var mycket bättre. Sen såg de till att taggtråd och vägspärrar tvingades fram.

Ja, de arabiska ledarna förtrycker befolkningen, senast förstörde de huset för killen som avslöjade sextrakasseri hos Fatahs ledare, länk. Bomber? Enbart när Hamas har skjutit missiler mot israeliska civila, ett definitivt folkrättsbrott, spelar ingen som helst roll om de träffar ett barnhem eller inte.

Bosättningarna är fullständigt legala, se t.ex länk.

Anonym sa...

Harry, nu får du ta det allt ta och sansa dig.

1. Du frågade var i världen ekonomin har ökat mer i andel än Palestinas. Jag förklarade då att Kinas har ökat mer.

Tråkigt nog kunde du inte tacka och buga för den hjälp jag erbjöd dig, dvs. gav dig ett efterfrågat exempel. Nu skriver du: "Bra, Kina är värda det eftersom de har TJÄNAT pengarna, inte fått dom.". Du efterfrågade var den har ökat mer - inte varför.

Detta bekräftade du själv när du skrev: "Att det beror på donationer från oss och markspekulationer gör väl inget."

Nog om det.

Taggtråd och vägspärrar fanns innan de två intifadorna. Sen så har Israel ingen rätt att ockupera palestinierna i mer än 40 år.

Det finns självfallet (tyvärr måste jag säga) palestinska ledare som förtrycker befolkningen. Men detta rättfärdigar icke Israels aktioner.

Bosättningarna är inte alls legala. Detta eftersom att Palestina, alltså Västbanken och Gazaremsan, är ockuperad mark.

Harry Harrysson sa...

Där fanns ingen terroristbarriär förrän den började byggas april 2002, och vilken nytta den gjorde ser du på diagrammet nederst på länk.

Om jag minns rätt fanns där 7 vägspärrar tidigare - av den enkla anledningar att israeliska försäkringsbolag levde på arabernas bilstölder inne i Israel.

Minns historien? England lämnade mandatet Palestina, som hade bestämts 1920 att det skulle utgöra det judiska folkheemmet. Fortfarande fullt giltigt. Ett antal arabhärar anföll judarna, 3 år efter Förintelsen, de var tvungna att vinna eller - dö. De vann, men arabernas illegala ockupation genom anfallskrig var lika illegalt när de åter anföll 1967 och förlorade. Israel borde kanske direkt ha annekterat det området då, finns ingen lag emot det, men eftersom de inte ville kontrollera de arabtäta områdena där så kom vi så småningom fram till Oslo och område A där Arafat hade civil kontroll OM HAN STOPPADE TERRORN. Fortfarande inget fredsavtal, den statliga äganderätten kommer då att bestämmas, men palestinaaraberna har fortfarande envist vägrat fredsförhandla fram till idag - så då får det vara som det är så länge. Judarna har precis lika stor rätt att bo på detta området som araber, allt annat är ren rasism. Räkna efter hur många araber som får bo i Israel.

Anonym sa...

1. Det fanns alltså både vägspärrar och taggtråd (fanns runt "militära anläggningar") innan intifadan. Dessa fanns av "säkerhetsskäl". Att det var pga av att "israeliska försäkringsbolag levde på arabernas bilstölder inne i Israel" som det första introduceras pga av, får du gärna lämna en källa på.

2. Det finns ingen lag som säger att ett område får annekteras efter ett krig (spelar ingen roll om det är ett defensivt krig eller ett offensivt krig). Men jag är öppen för förslag, har du några framträdande fall du kan hänvisa till? Hänvisa inte till någon Jinge-typ som tolkar hur han/hon vill. ICJ-ruling eller dyl. vore bra.

3. Judar har givetvis samma rätt som palestinier att bo i det område som numera utgör Palestina och Israel om de uppfyller kraven för det. Bosättningarna är som bekant olagliga, eftersom de är bygga på ockuperad mark (omvärlden anser att det är ockuperad mark, inklusive Israels högsta domstol).

4. Tack för att du tog din tid att dra upp historien. Du säger att arabernas ockupation var olaglig. Jag kan inte annat än hålla med! Men det jag måste fråga dig är varför du samtidigt inte anser att Israels ockupation är olaglig. Förklara.

Mikael A sa...

Anonym, och stora delar av de som debatterar ämnet vet inte vad de pratar om.

Bosättningarna är inte olagliga. Varför skulle de vara de? Araberna ockuperade marken som nu är omtvistad 1948 och den marken förlorades tilL israel i 1967 (då de återigen försökte utrota Israel).

Innan dess var det Jordanien som ockuperade marken. Det har aldrig existerat ett "palestina". Om Anonym gillar att prata om internationell rätt kan man säga att: nej, det är inte "olagligt" för israel att bygga bostäder. Det fungerar inte så.

Problemet är islam, som drivit sin aggression mot Israel sedan start. Araberna har aldrig varit intresserad av fred vilket har visat sig gång efter annan.

Ockupations-argumnetet är dessvärre cementerat hos allmänheten (efter mkt propaganda och vänstern som hakat på den) men det gör den inte sannare för det.

Det är inte en konflikt om mark, det är en existensiell konflikt där islam vägrar acceptera en icke-muslimsk stat i området. Lyssna på vad deras ledare säger, vad som lärs och sprids via deras TV ocxh tidningar. Det är rent judehat och har inget med "palestinsk mark" att göra.

Misan sa...

"Anonym" vågar av någon anledning inte ståta med sitt namn eller signatur. Men han rabblar frenetiskt propaganda så det står härliga till - Ilan Pappe jomenvisst, jag tackar ja! Man blir inte förvånad över att världen ser ut som den gör när såna som "Anonym" härjar i den. Skaffa dig lite historiakunskaper, sluta tro på revisionisterna och vakna upp och se verkligheten som den är och inte som terroristkramarna önskar att den var i sina ivriga försök att skriva om historien. Pucko.

Misan sa...

Förresten, du "Anonym" som så modigt står upp på barrikaderna för de lidande - svara mig på en fråga: Varför kräver du inte att arabstaterna ska ersätta de 850 000 judiska flyktingarna från arabländerna på allt de bestals på när de fördrevs och flydde från sina hemländer där de bott i generationer? 850 000 judar från arabvärlden - deras hus, deras ägodelar, deras pengar och alla övriga tillgångar. Det blir mycket pengar det. Och inte en kotte av dem är välkomna tillbaka till arabländerna. De flesta av dem som lever idag och deras ättlingar bor i - just det: Israel. Varför har de inte längre flyktingstatus? När palestinierna har det och inte bara ärver sin flyktingstatus utan har t o m ett eget FN-organ! Det du! Tala om för mig - du som är så säker på att du vet Sanningen - hur detta kommer sig.

MMLK sa...

1. Bosättningarna är olagliga eftersom att en ockupationsmakt inte får flytta sin befolkning till ockuperad mark.

2. Intressant att du benämer arabernas kontroll innan 1967 som "ockupation" men Israels kontroll benämns som "omtvistat". Förklara varför du gör en sån skillnad.

3. Du säger att islam har "drivit sin aggression mot Israel... islam vägrar acceptera en icke-muslimsk stat i området". För mig låter det som om du inte vet att islam är en religion.

4. Du säger att jag "vågar av någon anledning inte ståta med sitt namn eller signatur". Nu har jag dock hittat funktionen i detta bloggsystem, så har jag använt ett slumpmässigt användarnamn.

Fast det roliga men samtidigt tragiska är att du själv inte "ståtar" med ditt namn.

Mina argument är giltiga oavsett vad jag kallar mig, "Mikael" och "Misan".

5. Jag har inte sagt att de runt 750-800 000 judarna inte ska få kompensation - har däremot sagt att judarna inte var rika, tillskillnad från vad Harry påstod.

Det är Israel som aldrig (formellt)velat att de arabiska judarna ska få flyktingstatus då de påstår att dessa judar återvände till sitt hemland Israel.

Anonym sa...

Hej "Anonym"

Tycker du att palestinska ledare har gjort sig förtjänta av ditt förtroende? Om PA korruption och skandaler läser man dagligen - varför kritiserar du inte med ett ord ledande palestinska figurer?, varför är du inte arg på dem? Vad säger du om israeliska araber, 20% av landets befolkning som inte har för avsikt att flytta någon annanstans? Israel har i dina ögon alla möjliga fel men din beskrivning
stämmer illa med verkligheten, folk flyr inte landet, snarare tvärtom. Du hänvisar till Pappe men ingen seriös forskare tar honom på allvar.

Harry Harrysson sa...

Som lärare sedan många år är det rätt intressant med så många elever – men varför har ”anonym” total avsaknad av fantasi – eller är det 17 olika anonyma? Hitta på ett namn!

MMLK hade några frågor:

1) Nä – enligt internationell lag får inte en ockupationsmakt flytta sin befolkning. Eftersom inte en enda jude har flyttats i detta fallet (reglerna sattes upp när Nazityskland ägnade sig åt dylika aktiviteter) utan använt sin egen bil eller egna ben, och eftersom denna sortens ockupationsregler enbart gäller ockupation av land som tillhör annan stat så – hitta på något bättre.
2) Ja, det var ren illegal ockupation från 1967. Det är stor laglig skillnad mellan ockupation genom anfall och ockupation vid försvar, och dessutom ockupation av statligt ägd mark och som i detta fallet – mark som England sprang ifrån innan något slags fredsavtal hade uppstått, förutom att de satte engelsmannen Glubb Pascha i spetsen för den Jordanska armén för att göra kål på judarna. Där finns eleganta latinska termer för skillnaden, som du lär dej om du doktorerar i ämnet.
3) Läs Hamas stadgar.
4) Right – använder du konsekvent samma bokstavskombination som identitet är det nog. Varför du inte vågar skriva ditt riktiga namn, som jag gör, vet jag inte. Who cares.
5) Många av judarna som tvingades lämna arabländerna var rika. Läs http://www.justiceforjews.com/
6) Majoriteten av judarna som flydde från Arabvärlden kom till Israel, vet inte exakt i procent. Tre fjärdedelar???

Sant, Israel har inte satt det i system att tigga pengar som Arafat/Abbas, enbart frivilliga bidrag. De jobbar i stället och har lyckats bra trots att de måste lägga en oproportionerligt stor del av inkomsten på försvar mot en halv miljard araber.

Nelikvid sa...

>att allt man behövde kolla är åldern, dvs idkortet. Det kan man göra på smidigare sätt.

Samla pengar för biometrisk utrustning och samla biometrisk data,
istället för spendera skattebetalarnas pengar på knepiga föreläsningar

Anonym sa...

Till du som skrev 15 mars 2010 19.33 och kallar dig själv för "Anonym".

Nej, det palestinska ledarkapet är inte klanderfritt som jag förklarade tidigare.

Jag bryr mig om befolkningarna, särskilt den svenska som har påverkats negativt av en uttjattad konflikt. Som svensk och människa anser jag att det är viktigt att vara emot förtryck, därför får palestinierna men även israelerna mitt stöd.

Vi har fått ett litet mini-Bagdad/Minsk/Detroit-ghetto här hemma pga av konflikten. Det är inget som gagnar våra svenska intressen eller övriga folks intressen, inklusive det israeliska och palestinska.

Jag har inte hänvisat till Ilan Pappe... men jag kan också säga att jag uppskattar honom. Sen så en annan person, som även kallar sig för "Anonym", redan motbevisat Harrys påstående att Pappe inte skulle vara en forskare. Det trodde jag var avklarat.

Och varför i helvete skulle israeliska araber vilja flytta hemifrån? Det är ju trots allt deras hem, deras land... visst finns det förtryck mot dem men knappast så pass stort att majoriteten av de vill flytta från de trakter de bott i under tusentals år.

MMLK sa...

1. Jag väljer att hänvisa till det högst ansedda ICJ som i en advisory opinion sa såhär:

..."if there exists an armed conflict” between “two contracting parties”, regardless of the territories status in international law prior to the armed attack.

Referens: http://www.icj-cij.org/docket/files/131/1671.pdf

Palestinierna kan alltså räknas som en part, Israel som den andre.

Till nästa argument. David Kretzmer, proffesor i internationell lag på ett universitet i Jerusalem, säger såhär:

As paragraph 1 of Article 49 refers expressly to forcible transfers, it seems fair to conclude that the term "transfer" in paragraph 6 means both forcible and nonforcible transfers. This conclusion would seem to flow from the object of the Fourth Geneva Convention, which is to protect civilians in the occupied territory, and not the population of the occupied power. From the point of view of the protected persons, whether the transfer of outsiders into their territory is forcible or not would seem to be irrelevant."

http://en.wikipedia.org/wiki/International_law_and_Israeli_settlements#cite_note-69

2. Tack för att du bekräftar att det var en ren illegal ockupation från 1967. Vi är ett steg fram i vår diskussion.

Jag vill även påminna dig om att Västbanken och Gazaremsan anses vara ockuperat territorium av en enig omvärld (med undantag av Israels regering och några mindre stater). Västbankens och Gazaremsans juridiska status är alltså inte "omtvistat" utan "ockuperat". Israels högsta domstol håller med i detta.

3. Jaha... så Hamas är det ni likställer med "islam". Fast det duger tyvärr inte som förklaring. Hamas skapades inte förrän år 1987 och kan därför inte ha startat ett aggressionskrig mot Israel.

4. Menlöst trams som inte förtjänar att bli besvarat.

5. Du sa att "de [judarna] ofta var väldigt rika". Nu säger du att "många var rika". Inte helt identiska påståenden, herr professor.

Att bara länka till en organisations hemsida som representerar dessa judar är inte tillräcligt. För vår diskussions skull ser jag att du infogar ett par meningar och/eller direktlänkar till den artikel du vill jag ska läsa och sedan bemöta. Tack på förhand.

6. De flesta arabiska judar begav sig till Israel, ja. Men det jag förklarade var att det finns ett sionistiskt etablissemang som inte vill kalla dessa judar för "flyktingar" då de anser att de inte alls var flyktingar utan att de istället återvände till sitt hemland.

7. Det spelar ingen roll om det är "ofrivilligt" eller "tiggarbistånd".

Sen så är Israel en rik nation som inte behöver de hundratusentals miljarder de fått i bidrag under ett flertalet decennier, till skillnad från det ockuperade Palestina som behöver dessa pengar (ofta förstörts mycket av det material och dylikt som biståndspengarna används till).

8. Slutligen vill jag påminna dig om att du har lämnat ett flertalet argument obesvarade. Sånt tjänar ingen av oss på. Du kan börja med att t.ex. ge mig en källa på att israeliska försäkringsbolag "levde på arabernas bilstölder inne i Israel".
"

MMLK sa...

Skrev tidigare:

3. Jaha... så Hamas är det ni likställer med "islam". Fast det duger tyvärr inte som förklaring. Hamas skapades inte förrän år 1987 och kan därför inte ha startat ett aggressionskrig mot Israel.

Fast jag vill förtydliga mig. Hamas kan inte ha skapat ett aggressionskrig då Israel skapades då organisationens inte ens existerade

Och så ska jag vara lite hårdare denna gång. Menar ni Hamas/islam bara påbörjades under 1987 och efteråt? Intressant...

MMLK sa...

Så innan 1967 kanske ni då anser att islam inte bedrev "aggressionskrig"... fast det hela låter tokigt, jag menar - hur kan en religion bedriva aggressionskrig.

Nelikvid sa...

MMLK > Så innan 1967 kanske ni då anser att islam inte bedrev "aggressionskrig"

Det väl tips sista 14 hundratal som islam bedrev aggressionkrig.


MMLK > fast det hela låter tokigt, jag menar - hur kan en religion bedriva aggressionskrig.

Detaljer hittar du i koranen och historiska böcker.
Kolla också samarbete mellan islam och nazister under ww2.
http://www.youtube.com/watch?v=d51poygEXYU

Nelikvid sa...

MMLK> 1. Jag väljer att hänvisa till det högst ansedda ICJ

Dem är skämt, jordanska domare
Muammar Gaddafi's flying cirkus

MMLK sa...

Så ni ändrar er. Nu är det inte bara efter 1987 som detta skulle ha skett.

Islam kan inte bedriva relgionskrig! Det är en religion... utövare av religion, till exempel, vore ett mer lämplig beskrivning.

Muftin och Handschar-briganden. Var det allt? Vad sägs om de hundratusentals människor av muslimskt ursprung som stred för de allierade (främst Frankrike)?

Vad har jordanska domare och Gadafi med saken att göra?

MMLK sa...

Så ni ändrar er. Nu är det inte bara efter 1987 som detta skulle ha skett.

Islam kan inte bedriva relgionskrig! Det är en religion... utövare av religion, till exempel, vore ett mer lämplig beskrivning.

Muftin och Handschar-briganden. Var det allt? Vad sägs om de hundratusentals människor av muslimskt ursprung som stred för de allierade (främst Frankrike)?

Vad har jordanska domare och Gadafi med saken att göra?

MMLK sa...

Så ni ändrar er. Nu är det inte bara efter 1987 som detta skulle ha skett.

Islam kan inte bedriva relgionskrig! Det är en religion... utövare av religion, till exempel, vore ett mer lämplig beskrivning.

Muftin och Handschar-briganden. Var det allt? Vad sägs om de hundratusentals människor av muslimskt ursprung som stred för de allierade (främst Frankrike)?

Vad har jordanska domare och Gadafi med saken att göra?

Nelikvid sa...

MMLK >Islam kan inte bedriva relgionskrig!
Behöver du säga den 3 gånger.
Vänder du dig mot Kaba?
Från utropning av judar i Meka non stop till utropning av kristna den här månaden i Nigeria.

Men det är inte ämne.
Jonas klagar på väggspärrar. Det stämmer de är jobbiga men absolut nödvändiga. Efter Oslo i 2001 araber började döda i massor, jag minns 2000 döda i 2001. Och bara efter murar och sparar är på plats
antalet minskade 20 gånger.

Så om man vill förbättra situation man borde investera i teknisk utrustning eller i utveckling av ekonomi i Gazza eller Shomron och Jehuda so att araber behöver inte leta efter Job i Israel.
Men istället satsar man på idiotiska föreläsningar, bojkotter och seminerar som bara försämrar situation där

Harry Harrysson sa...

Vägspärrar? Redan på sjuttiotalet när jag var i Israel många gånger, blev jag stoppad av vakter överallt, större affärer, biografer, till och med parkeringsplatser - och kroppsvisiterad så jag inte hade några bomber i fickorna. Varför klagar inte MMLK på det?

Numera - tänk efter var gång du flyger, hur mycket extra tid varje individ måste lägga ner vid passagen in, tack vare muslimsk terror, som på många sätt startade med palestinaarabiska terrorister, många uppfödda av Arafat och gänget. Minns hur han ÄÄÄÄLSKADE barn-shaheeds, barn som mördade judar och därmed gick direkt till Paradiset för att försöka komma underfund med vad man gjorde med 72 jungfrur - försök räkna ut hur många arabiska barn som dött pga detta och på att detta vansinne fortfarande förhärligas i Hamas/Fatahs barnprogram i TV!

MMLK sa...

Nelikvid:

Behöver du säga den 3 gånger.

Vänder du dig mot Kaba?

För att ...?

Och fortfarande har du inte förstått det. Imponerande.

Från utropning av judar i Meka non stop till utropning av kristna den här månaden i Nigeria.

Utrotning av kristna i Nigeria var det mest komiska. De dödar varandra oavsett vad dessa människor har för sorts religion... läs t.ex. om stamkrigen nere i Kongo och Nigeria.

Jonas klagar på väggspärrar. Det stämmer de är jobbiga men absolut nödvändiga. Efter Oslo i 2001 araber började döda i massor, jag minns 2000 döda i 2001. Och bara efter murar och sparar är på plats
antalet minskade 20 gånger.


Det är knappast palestiniernas fel att WTC attackerades.

Så om man vill förbättra situation man borde investera i teknisk utrustning eller i utveckling av ekonomi i Gazza eller Shomron och Jehuda so att araber behöver inte leta efter Job i Israel.
Men istället satsar man på idiotiska föreläsningar, bojkotter och seminerar som bara försämrar situation där


Israel bör lämna de ockuperade områden. Det är det viktigaste.

////////////////////

Harry:

Vägspärrar? Redan på sjuttiotalet när jag var i Israel många gånger, blev jag stoppad av vakter överallt, större affärer, biografer, till och med parkeringsplatser - och kroppsvisiterad så jag inte hade några bomber i fickorna. Varför klagar inte MMLK på det? (..)

Du undviker frågorna. :/

Det du rabblar upp, ser jag inga problem med. Men när Israel gör sådant på ockuperad mark, då blir jag förbannad.

Harry Harrysson sa...

Lagligt ockuperat ingenmansland i väntan på att araberna får lust att starta verkliga fredsförhandlingar enligt §242 - är det så komplicerat?

Fortfarande finns ingen statlig ägare av Judéen/Samarien/Gaza.

MMLK sa...

Jag hade förväntat mig att en respektabel och hederlig lärare som du Harry hade bättre koll på den utdragna konflikten.

Varför skulle inte palestinierna ha rätt till sin stat som ska omfatta Västbanken och Gazaremsan men israelerna ska få rätt till sitt Israel? Vem ger israelerna "statlig rätt" över sitt område enligt digg, herr professor?

Israels högsta domstol och den absolut övervägande delen av världen håller inte med dig om att ockupationen är laglig.

Bosättningarna, förtrycket, muren, tortyren osv. är ingenting som hederligare människor respekterar.

Fast jag är glad att du slutligen insett det rör sig om en ockupation. Två steg fram är vi!

Dostal sa...

MMLK sa...>Varför ... men israelerna ska få rätt till sitt Israel?

Inte israelerna, vi pratar om judar som har rät till sitt unik judisk stat med sin unik kultur , språk, litteratur, religion etc.

Och den fråga är lika legitimt idag som varför svenskar har rätt till Sverige eftersom Israel finns och fanns och judes kultur och religion blev byggsten för resten av världen.

Det aldrig fanns Palestinsk stat.
Palestinska araber kom som mest till Israel strax innan 1900 etc.

Varför araber inte?

Deras krav är orealistiska inte Jerusalem fråga, inte flyktingar fråga.

De vägrar tar över sina flyktingar, inte arabländer heller.

So innan den är löst alla avtaler är skitsnack.

I princip deras krav är fiktivt palestinsk stat istället för realt judisk

Harry Harrysson sa...

länk1, länk2, länk3.

MMLK sa...

Så bara judarna - inte "israelerna" har rätt till sin stat. Jag som alltid trott att ni ansåg att palestinierna i Israel (mer än 20% av befolkningen) är en "osepardel av landet"...

Palestinierna är den folkgrupp som har bott i området under tusentals år. Palestinierna har mycket gemensamt med andra araber men rent genetiskt är de inte alls araber. Palestinier är närmare judar, genetisk sett, än t.ex. yemeniter; egyptier och saudiarabier.

Palestinierna har en uppenbar rätt att ha ett land i det område de befolkat under tusentals år.

Harry Harrysson sa...

Vi - vi skåningar? Vi tycker mest om god och fet mat.

San Remoavtalet sa att araberna skulle få alla de områden som nämns i en av referenserna - den sa också att andra som fanns i de nämnda områdena inte skulle köras ut, araberna skulle inte köra ut judar och judar skulle inte köra ut araber. Och sorry - dagens "palestinier" som var gårdagens judar i betydelsen "jude i det palestinska mandatet" (som i Palestine Post som blev Jerusalem Post etc.) blev det efter 1967, inte en enda arab ville kallas så innan, se t.ex. länk.

Men - uppriktigt sagt, jag hatar historia och min historielärare hatade mej. Så - om man nu ska LÖSA det "palestinska problemet" och inte på bekostnad av Israel, vad har du att rekommendera? Om man tänker på att Israel har 22.072 kvkm och arabvärlden mer än 14.000.000 kvkm. Om man tar hänsyn till att utbytet har inneburit att FLER judar har lämnat arabvärlden för Israel än araber som lämnat Israel.

Och man kan ju också tänka på såna små detaljer som att PA aldrig någonsin lämnat någon info hur de skulle kunna producera en ekonomiskt självständig stat, som alla avtal säger, a viable state.

Om man börjar med små detaljer som att inte en kotte vågat placera en industri i dessa områden så att folk kan känna stoltheten att tjäna egna pengar - hur tolkas det? Israel försökte övertala Arafat att göra det och fick nej - de hamnade i Jordanien. Försöker Israel nu blir de utsatta för total attack av Diakonia som inte skulle drömma om vad som är bra för araberna, enbart vad som är dåligt för Israel.

MMLK sa...

Termen "palestinier" syftade tidigare på alla invånare i den brittiska mandaten av Palestina - inte endast av judar.

Källa till detta påstående är bl.a. Government of the United Kingdom (31 December 1930). REPORT by His Majesty's Government in the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to the Council of the League of Nations on the Administration of PALESTINE AND TRANS-JORDAN FOR THE YEAR 1930

Fast vi måste förstå att det inte spelar någon roll vad palestinierna kallar sig själva. Deras ursprung ändras inte för att de byter namn.

Om vi svenskar skulle börja kalla oss för "gotusop" (eller vad som helst), kommer inte vårt ursprung att ändras för det!

Min uppfattning på hur man kan lösa konflikten är att både folkslagen får varsin stat, en som heter Israel (som redan existerar). Den andra staten blir Palestina. Låter det inte rimligt? Om inte, varför och vad skulle låta bättre?

Harry Harrysson sa...

Håller med, alla kallades officiellt "palestinier" men endast judar använde termen. I Golda Meirs självbiografi mitt på sjuttiotalet var det entydigt att "palestinier" betydde judar i det mandatet.

Den enda teoretiskt och praktiskt möjliga planen för en lösning - för hur man ska angripa problemet - är på denna länken.

Som jag sa existerar inte någon som helst plan från något håll hur Judéen/Samarien/Gaza skulle kunna bli ekonomiskt självständigt. De kan knappast utgå från att EU i all framtid ska betala allt för dom.

Ett stort problem är förstås att inte Israel existerar för palestinaaraberna, inte i medier och inte i skolböcker. Så innan denna massiva propaganda stoppas, till stor del betald från EU, kan det inte bli bättre än nu. länk1, länk2, länk3.

MMLK sa...

Du tar alltså tillbaks påståendet att bara judar ansågs vara "palestinier" under mandatets tid. Då är vi fyra steg fram nu!

Förslaget du hänvisar till, som heter "The Israeli Initiative", innebär att palestinier inte kommer få uppfylla sin dröm, dvs. rätten att utöva kontrollen över sin egen stat.

Förslaget innebär bl.a. det här:

The Arab population that will continue to reside inside the new borders of the State of Israel will enjoy full human rights awarded by the State of Israel, but they will possess Jordanian-Palestinian citizenship, and their political rights will be realized in Amman.

Det är uppenbart att man inte vill att palestinier inte kommer ha samma rätt som judarna. Tydligen är man också måna över att palestinier ska flytta. De hänvisar bl.a. till:

Independent polls, commissioned over the years by both Palestinian and Israeli polling agencies, clearly indicate that Palestinians are becoming increasingly convinced that living under Palestinian Authority control will not solve their problems. There are growing signs that the Palestinian population would be open to a true humanitarian solution that would enable them to rebuild their lives in other countries.


Källor: http://www.israelinitiative.com/rewr-true/language-en_us/Principle-38/PrinciplesSub.aspx

http://www.israelinitiative.com/rewr-true/language-en_us/Principle-30/Father-4/PrinciplesSub.aspx

Den palestinska myndigheten har släpps sin vision hur staten Palestina bör vara. Den kallas "Ending the Occupation, Establishing the State" och kan läsas här i sin helhet: http://www.americantaskforce.org/palestinian_national_authority_ending_occupation_establishing_state

Du har alltså fel i ditt påstående "... existerar inte någon som helst plan från något håll hur Judéen/Samarien/Gaza skulle kunna bli ekonomiskt självständigt."

Det är synd att det finns en del böcker och media som inte sköter sig. Fast Israel är knappast bättre som är skyldig till att hundratusentals flyktingar situation, har dödat tusentals palestinier, fortsätter styra över miljontals palestinier utan att de vill det...

Sen så är palestinsk media och skolböcker inget som läget från att bli bättre, vilket du påstår (du skrev: Så innan denna massiva propaganda stoppas, till stor del betald från EU, kan det inte bli bättre än nu.).

Harry Harrysson sa...

Roar det dig med någon slags historisk frågesport eller? Där finns massor av problem i Mallanöstern som är grå, så läs gärna böcker i ämnet.

Jag sa att det var judarna i mandatet som kallade sig palestinier fram till 1967, inget annat. Där finns inget "är", bara ett namn som betydde olika saker vid olika tidpunkter.

Ja, Arafat hade många obskyra drömmar som han med stor kraft, på arabiska, predikade tills han dog, och Abbas kör också hårt på arabiska.

Om nu där finns en ekonomisk plan för ett självständigt Palestina, som uppfyller alla internationella lagar, när kan de själva generera sin inkomst och leva helt utan bidrag från FN och EU? Hur ska de lösa problemet med de arabiska flyktingarna, enligt Israels modell, som absorberade alla judiska flyktingar från arabländerna utan en enda FN-dollar? När ska de börja absorbera dessa flyktingar och betala för deras liv?

Som du vet försökte Israel förvandla flyktingarna i Gaza till normala människor som jobbar och betalar skatt, PLO och FN blev helt rasande! länk.

MMLK sa...

Kul försök från din sida. Inte tillräckligt dock. Du skrev: Och sorry - dagens "palestinier" som var gårdagens judar i betydelsen "jude i det palestinska mandatet" (som i Palestine Post som blev Jerusalem Post etc.) blev det efter 1967, inte en enda arab ville kallas så innan, se t.ex. länk.

Det finns en vision om hur ekonomin ska se ut (vilket du inte visste) men flyktinfrågan kommer lösas genom förhandlingar med Israel och det internationella samfundet.

Judiska flyktingar kunde till stor del ta nytta av de palestinska hem, industrier, annan egendom, osv. hade lämnat ifrån sig under Nakban.

Ingenting kommer lösas helt förrän ockupationen upphör. Inget, inklusive palestiniernas vision och skolböcker, rättfärdigar den brutala ockupationen.

Harry Harrysson sa...

Sorry, Israel har inte ett smack att göra med den arabiska flyktingfrågan - de har löst den judiska. Judarna som lämnade arabländrna var i regel RIKA och lämnade stora mängder fast egendom. Araberna i Israel var fattiga - de rika hade redan lämnat.

OK, berätta i korthet hur palestinaaraberna ska bli självförsörjande utan bidrag från omvärlden. Och varför de inte redan har börjat - araber är stolta och avskyr att leva på socialhjälp som alla andra.

MMLK sa...

Israel måste ta ansvar både moraliskt, politiskt och ekonomiskt för flyktingfrågan.

Du har ännu inte bevisat att de judiska flyktingarna var i "regel rika" och lämnade "stora mängder fast egendom".

Palestinierna var inte alls fattiga. Läs mer om egendomarna, industrierna osv:

http://books.google.se/books?id=U8tEaXB-q3wC&pg=PA95&dq=refugees+assets&lr=&ei=bwukS8DKDI3mygTGo_nDCA&cd=14#v=onepage&q=refugees%20assets&f=false

Palestiniernas vision kan du läsa i rapporten jag hänvisade till tidigare (""Ending the Occupation, Establishing the State"", hela rapporten länkas ovan).

Harry Harrysson sa...

Israel har självklart ingen anledning att ta hand om några arabiska flyktingar. Det var krig och som jag sagt innan, många säger klart att de lämnade tack vare propaganda från arabledare, som lovade att de efter några veckor skulle kunna bo i de vackra judiska hemmen. Andra flydde som man gör i krig, där de utgjorde fienden när judarna försökte överleva.

En artikel jag hittade på länk sade visa siffror, som förstås är gissningar. Till det får man lägga de enorma summor UNRWA har lagt på de arabiska flyktingarna mot 0 som världssamfundet lagt på de judiska, som för länge sedan är fullständigt assimilerade i Israel, den majoritet som stannade där. Israel behandlade dem som människor kort och gott.

Till syvende och sist är arabvärlden enorm och kan trivialt ta hand om de arabiska flyktingarna medan Israel hade totalförstörts om de hade släppts in vind för våg. Det kommer alltså aldrig att ske, och enbart av den anledningen borde arabvärlden, om de har någon känsla för mänskliga rättigheter, lösa problemet.

Mahmud sa...

MMLK sa...

"
Palestinierna är den folkgrupp som har bott i området under tusentals år. Palestinierna har mycket gemensamt med andra araber men rent genetiskt är de inte alls araber. "

Stämmer inte Propalewood propaganda
Det finns skrifter från massa resäre och demografer som beskrev allt som fanns där

Adriani Relandi 1696
http://www.youtube.com/watch?v=-B8hiGHAO8Y
Kan tar Mark Twain eller vem som helst.

Mahmud sa...

Harry Harrysson sa...

många säger klart att de lämnade tack vare propaganda från arabledare


Och många kämpade med vapen för att
döda ny judisk stat

Harry Harrysson sa...

Ja, det var krig helt enkelt. De israeliska ledarna bad araberna stanna, de som inte kände sej som direkta fiender till judarna utan helt enkelt hade kommit för att få ett bättre liv. Araber som brukade våld mot judarna - råkade illa ut. Och sen var det en stor grupp som trodde vad de arabiska ledarna sade, gå till http://www.palwatch.org/ och sök efter 'palestinian refugees'

Arafat hitta på ordet palestinier för att få folk att tro att det var någon slags "ursprungsbefolkning", annars - tja - hade han lyckats skapa ett Palestina hade folket där lämpligen kallats palestinier. Nu är det bara ett namn, som Uppsalabo eller Visbybo, något man kan kallas efter att ha bott där en vecka.

Arafat försökte till och med dratta i folk att han var släkt med Jesus i direkt nedstigande led, om jag minns rätt.......

Självklart skedde blandningar mellan arab och jude och andra hela tiden, men det är inte vad vi ska utreda, utan försöka få fred mellan 7 miljoner judar och 500 miljoner araber - och inte på bekostnad av Israel.

MMLK sa...

Nej, det var få flyktingar som lämnade på grund av arabisk propaganda. Detta tas bl.a. upp i Norman Finkelsteins bok Image and reality of the Israel-Palestine conflict.

Du tror alltså att judiska flyktingars tillgångar till minst 100 miljarder dollar? Hur har de kommit fram till den summan? Kan inte ha varit rätt när alla arabiska regimer jag känner till har nekat människor tillträde till dokument som berör flyktingarnas tillgångar.

Jag gav dig tidigare en länk som i detalj berättade hur de kom fram till de palestinska flyktingarnas tillgångar.

++++++++++

Mahmoud, Mark Twain och Joan Peters är två författare som inte anses vara trovärdiga idag. Joan Peters t.ex. (som citerar Twain) har knappt uttryckt sig i media efter att Albert Horani, Roger Owen, Simha Flapan, Justin McCarthy, Isaiah Friedman, Norman Finkelstein m.fl. avslöjade hennes bok som en bluff.

Läs mer om bluffen Mark Twain: http://www.palestineremembered.com/Acre/Articles/Story845.html

Palestinierna, liksom judarna, har koppling till området. Mer om palestinierna kan ses här (finns massa referenser):

http://en.wikipedia.org/wiki/Palestinian_people#Politicized_Lineages

http://bric.postech.ac.kr/science/97now/00_10now/001030a.html

http://spme.net/cgi-bin/articles.cgi?ID=4008

//

Med vänliga hälsningar.

Mabruk Mahmud sa...

MMLK sa...
Palestinierna, liksom judarna, har koppling till området.

Det gör dom inte.

MMLK sa...>
Läs mer om bluffen Mark Twain
Du skojar?
Som du såg jag gav dig länk till
Adriani Relandi demograf och kartograf , hans kartor och beskrivningar finns i dag .
Dessutom TWain sm estimeras betydligt mer en knepiga politiserade statsvättare finns massa andra. Från kristna besökare till ryska Bunin, Veresaev etc som beskrev situationen liknande.

Som sagt bara att sluta politesera sluta ljuga döda stjäla och fred kommer direkt.

Ta hand om sina flyktingar inte stjäla judisk Jerusalem och acceptera judiska heliga platser.
Alla såg vad hände med Josef grav,
mount tempel.

Harry Harrysson sa...

Att plocka fram en av de mest kända självhatande judarna, Finkelstein, var lite väl grovt. Han och Chomsky är de två mest ökända självhatande judarna som tjänar på sitt ursprung - annars hade de inte fortsatt att ständigt upprepa "jag är jude så om jag berättar hur hemska israelerna är så är det förstås sant". En svagare kopia har du i Dror Failure här i Sverige.

Hur många som flydde - du får väl vandra omkring i flyktinglägren och fråga - alla kommer från de som flydde, förutom de som lurade FN och kallade sej flyktingar, därför att livet var bättre i lägren än i många små arabbyar utanför.

Läs gärna Mark Twain och om du "inte tror på honom" så har du ingen anledning att "tro på" en enda historiebok. Han sa inte att området var tomt, men mycket tunnbefolkat. Läs den! länk. Sen kan du läsa några andra gamla reseskildringar i början av denna länken.

Uppriktigt sagt - om du inte "tror något" rör det mej inte i ryggen. Tror du att jorden är platt ska jag inte säga emot dej. Sök på uttryck som "jewish refugees from arab lands" och börja läs.

MMLK sa...

Mahbruk Mahmoud, om du hade kollat mina länkar så ser man att judar och palestinier har mycket gemensamt när man kollar på deras genpool.

Mark Twain, Joan Peters och alla andra du hänvisar till är bluff och har utöver detta inte ens koll på genetik (du kontrade med dessa författare när jag tog fram påståendet att palestinier har koppling till området, och att palestinier har mer gemesamt med judar än araber på den arabiska halvön).

Harry, att du kallar Finkelstein och Chomsky för "självhatande judar" visar din vidriga människosyn.

De både är förövrigt stolta över sitt ursprung och är ledsna över att judar drabbas pga av Israel (som säger sig vara judarnas försvarare).

Det var runt 700 000 palestinska flyktingar. Dessa fick flyktingstatus och ville faktiskt återvända hem.

Jag har redan förklarat min syn på bluffen Mark Twain så det är inte nödvändigt att jag upprepar mig själv.

"... Rör det mej inte i ryggen."? Med tanke på hur mycket du har skrivit till mig vågar jag påstå att du har fel i att du inte bryr dig om vad jag tror.

Harry Harrysson sa...

http://www.campus-watch.org/article/id/3398

Nabuko sa...

MMLK sa...

judar och palestinier har mycket gemensamt när man kollar på deras genpool.


Ishmael var Abrahams son , ingen tveka.
Kan du fatta att Judar kom till Knaan mer en 3000 år och Ishmaeliter 200 År max?

Syrianert och Lebanoner har gemensam och precis därifrån kom araber i 1870-190

MMLK sa...
Mark Twain,
Adriani Relandi, BUnin och Veresaev som beskrev sina resor till palestina är bluff
och Finkelstein och Chomsky är inte????????

Tydligen du vet inte vad pratar du om.

En sak provar dina Finkelstein och Homsky bluff : att Palestikner har inte egen intellektualer och behöver leva på Judiska perverterar
.

Som sagt fred börjar med att människor slutar ljuga.

MMLK sa...

Nabuko (håll dig vid ett namn, det är lätt att känna igen dig med tanke på din stavning), palestinier är inte "syrianert och lebanoner" utan genetiskt sett skiljer dem sig. Syrier och libaneser är inte ens araber om man kollar på deras geenpol.

Ja, de författarna jag nämde förut är bluff men inte Chomsky och Finkelstein. Det är ju inte Chomsky och Finkelstein som har blivit avslöjade med en massa lögner.

Det finns palestinska intellektuella såsom E. Said och Khalidi men det finns som bekant också icke-palestinier som har framfört de åsikter.

Harry, du hänvisar till Alan Dershowitz (som förövrigt förlorade debatten mot Finkelstein) som kallar Finkelstein för "holocaust-denier".

Tror du på allvar att Finkelsteins, vars föräldrar är förintelseöverlevare, är en "holocaust-denier"?

Harry Harrysson sa...

Jag visste inte att detta gick ut på religion, vad jag "tror".

Det var en förintelseöverlevare till och med på en av de båtar som provocerar både Egypten och Israel när de åker för att hjälpa Hamas att terrorisera judar i stället för att lyda kvartettens krav på att börja bli civiliserade.

MMLK sa...

Jaha? Det där val ju inte ett svar på min fråga. Försök igen, tack.

Harry Harrysson sa...

Det vore kul att veta vart du vill komma. Israel väntar på att Fatah erkänner Israel i sina stadgar och slutar med hatpropaganda i medier, skolböcker, moskéer mot judar/Israel, sen kan vi fortsätta diskutera. Eller är de kraven inte rimliga?

Lästips: länk.

Nebuku sa...

MMLK sa...
palestinier är inte "syrianert och lebanoner" utan genetiskt sett skiljer dem sig.

Genetisk , dide you read youself you links.
They talk about Y chromosom namely
coinsedens of Y chriomosom bulshit
1 this is not interesting because
jews are accroding to mother which you probably would know characterized by X chromosom
2 there was a study about Cohanim which Y chromosom is applicable
but nothingh to do with the rest of jewish population.
3 syrians and lebabnonies have the same chromosom bulshit as ou beloved arab beduins
4 no gentic bulshit can connect people to land.
5 well known that all the population converges to very few
predescenters like 5 promothers
6 you are dening writers and scientists which had to make a maps of Palestine or just describe their trips to Palestine which did not know about any palestine questions because it did not exist than together with your mythical palestiens
, and you suggest self hating non professinal politically engaged idiots as a contradicton this is lauthable. Palestine intellectuals that you suggested are on same lev el as you " palestine -finkelstein bulshit guru!

Nabuku sa...

Actualy I don t believe. Only swedes who had the rasist eugenics institute until 1956 can use today that kind of argumetns.

Use them deliberatly wrong.

MMLK sa...

Harry, du tror att palestinsk hatpropaganda är orsaken till konflikten. Jag tror att ockupationen är det... och den bör upphöra redan idag!

Nebaku/Nabuku, genetic shows us that Palestinian share much of the same gene pool as Jews. I've given you many links before but I can give you one more: http://www.ucl.ac.uk/tcga/tcgapdf/Nebel-HG-00-IPArabs.pdf

So we can conclude that Palestinians is the native people of the region.

Lebanese and Syrians doesn't not have the exactly same gene pool. See for example: http://www.le.ac.uk/ge/maj4/EuropeMap+Tree.jpg

Most Palestinians are not Beduoins. In fact, there's a big difference between them: http://bp0.blogger.com/_Ish7688voT0/R79MXyHURCI/AAAAAAAAAFg/8MeKImXcV34/s1600-h/structurescience.jpg

Harry Harrysson sa...

Olmert hade samma inbillningsförmåga tills han såg hur det gick i Gaza när det blev helt oockuperat för snart 5 år sedan. Israel har, liksom jordens alla andra länder, fullständig kontroll över sin gräns och vad som får passera den. Varför tjatar du inte på att Egypten ska släppa in allsköns varor till terrororganisationern Hamas och dess väljare?

Men visst antar jag att du vill att samma sak ska hända med Judéen/Samarien. Bara man kan klämma åt judarna är alla medel tillåtna.

Nabuku sa...

nabuku>
MMLK sa...

Nebaku/Nabuku, genetic shows us that Palestinian share much of the same gene pool as Jews.

as i told you jews this is mother leneage X chromosome

MMLK sa...
So we can conclude that Palestinians is the native people of the region.


Of course you can not, genes does not prove any conections to region.

MMLK sa...
Lebanese and Syrians doesn't not have the exactly same gene pool.
Bulshit open the first scientific article from your wiki link it says directly
that they have the same pool

MMLK sa...
Most Palestinians are not Beduoins. In fact, there's a big difference between them:

In fact the same article the only scientific proves not the linkage to land, it proves common ganes with beduins and syrians.
Open the original article which was published in some biomed
This article proves oposite to all you said. Your link.
Again, for mean the most omportant is what you can find on the ground.
You can find a lot from Roman, a lot from jews etc .
There is nothing from "palestinians", nada zip.
No language, no literate all the scientist and wtriters did not mention them .
You own links explain exactly the same picture.

MMLK sa...

So if you're gonna claim that Palestinians have no "history", "no attachment to the region", are "foreginers", came to "Israel in >1870" it's very difficult for you because Palestinians and Jews have related gene pools.

Nabuko sa...

MMLK sa...
Palestinians and Jews have related gene pools.

You joking?
Nothing new it is in bible Abraham remeber?

about the genes look in the article

http://hpgl.stanford.edu/publications/AJHG_2004_v74_p1023-1034.pdf

from you wiki page take any normal scientific article
A lot of arabs has a lot more incommon with beduins and with berbers it provees nothing, genes are not connected to land.
Lebaneese and syrians. It is no proof.
Arab (Morocco)d (49) 20 20.4 10.2 10.2 10.2
Arab (Morocco)e (44) 7 15.9 2.3 13.6
Berber (Morocco)d (64) 4 6.3 6.3
Berber (Morocco)e (103) 11 10.7 2.9 7.8
Saharawish (North Africa)e (29) 5 17.2 17.2
Algerian (20) 7 35.0 35.0
Tunisian (73) 25 34.2 1.4 1.4 1.4 4.1 30.1
Sudanf (40) 0 .0
Ethiopian (Amhara) (48) 17 35.4 2.1 2.1 33.3
Ethiopian (Oromo) (78) 3 3.8 1.3 1.3 2.6
Iraqi (156) 79 50.6 10.2 2.6 2.6 4.5 1.3 1.3 22.4 28.2
Lebanese (40) 15 37.5 20.0 2.5 2.5 25.0 10.0 2.5
Muslim Kurdg (95) 38 40.0 28.4 11.6
Palestinian Arabg (143) 79 55.2 16.8 38.4
Bedouing (32) 21 65.6 3.1 62.5
Ashkenazim Jewish (82) 31 37.8 12.2 1.2 4.9 4.9 23.2 14.6



Specially Jews which have leneage by mother by X chromosome.
Get it? It just idiot interpetation of semi scientific works.

Speculations nothing more a lot of political speculations.


Everybody left trace of its presens. Look at the map of Israel 1700 no arab names.

The ancient people should be cristians like samritans and kopts.
So stop bulshit , this geneshit has nothing to do with the fact that arabs came after 1870.

Harry Harrysson sa...

Israel ockuperar inte heller Gazaremsan sedan hösten 2005, tydligen har du missat något. Däremot attackerar Hamas, Fatah, Islamic Jihad, al Qaida israeliska civila därifrån. Du försöker säga att Israel inte får försvara sig eftersom de är judar???

Varför inte internationella organisationer ber att få transportera varor till Gaza har jag aldrig fått någon förklaring på, Hamas är i krig med Israel - läs deras stadgar - men inte med Egypten. Såvida inte Egypten har förklarat krig.

MMLK sa...

Nabuko, thank you for proving my points. The report you talk about shows that Palestinians isn't Bedouins and that Syrians and Lebanese people isn't the same (the table you attached proves the difference in gene pool).

And my friend, guess what? The report you refer to, refers to one of the many report I've talked about. See page 12 in the .PDF-report you refer to: "... High-resolution Y chromosome haplotypes of Israeli and Palestinian Arabs reveal geographic substructure and substanial overlap with haplotypes of Jews. Hum Genet 107:630-641

Harry, min vän, låt oss säga att Israel inte ockuperar Gazaremsan. Kan du förklara vilken rätt Israel har att blockera Gazaremsans sjö?

MMLK sa...

Harry, ursäkta ordet "sjö" i inlägget jag skrev 26 mars 2010 14.22. Jag menade vilken rätt har Israel att blockera Gazaremsans kust.

Harry Harrysson sa...

Israel har all rätt att stoppa vapenimporten till Gaza, vilken också sker via havet. En vacker dag lär du dej kanska använda Google och en enkel sökning ger:

“The new anchorage will enhance the work of the Egyptian patrol boats on the sea border with Gaza and prevent any attempts of smuggling by sea,” another security source in North Sinai told Reuters.

The first source said the anchorage was to ensure Palestinian fishing boats, which they suspect of carrying out the smuggling operations, do not come near Egypt’s or Israel’s coasts.


Israeli worries about gunrunner tunnels from the Egyptian Sinai to the Hamas-run Gaza Strip are overblown as the greater smuggling threat is from the Mediterranean sea, a senior Israeli lawmaker said on Monday.

"The new anchorage will enhance the work of the Egyptian patrol boats on the sea border with Gaza and prevent any attempts of smuggling by sea," another security source in North Sinai told Reuters.

The Navy on Thursday morning fired at two Palestinians who were spotted trying to smuggle weapons by swimming from the Egyptian side of Rafah to the Gaza beach.

Iran smuggling arms into Gaza by sea

Om den arabiska invandringen till vad som hade designats som det judiska hemlandet 1920, kan du läsa t.ex. länk.

Och självfallet hjälper det inte dagens araber ett skvatt att diskutera historia. Du tror att Israel med 22072 kvkm ska ge bort en bit av det till araberna som har mer än 14.000.000 kvkm att göra vad de vill med - utom att sätta upp attacker mot judarna. har du ett tips vad de ska göra för att få ett bättre liv för dem som inte är på bekostnad av judarna?

MMLK sa...

Harry, din länk till "arabisk invandring 1920" ger ingen träff. Ska dock inte säga att jag är ledsen över det. Sådana påståenden har redan Albert Horani, Roger Owen, Simha Flapan, Justin McCarthy, Isaiah Friedman, Norman Finkelstein m.fl. avslöjade som en bluff.

Angående Israels "rätt" att blockera Gazaremsans kust. Har du några internationella lagar du vill hänvisa till eller sitter du bara och hittar på saker?

Harry Harrysson sa...

Alla länder har rätt att försvara sig. Även om Goldstein försöker ta den rätten från Israel.

Harry Harrysson sa...

Saknad länk: http://www.eretzyisroel.org/~jkatz/return.html

MMLK sa...

Nu när du anser att Israel har rätt att blockera Gazaremsans kust vill jag fråga dig om du anser att Egypten hade rätt att blockera Israels kust (som de gjorde 1967). Anser du det?

Jag gick in på din länk. Inte helt förvånande står det:

Source: "From Time Immemorial" by Joan Peters, 1984
SPECIAL OFFER Purchase this national bestseller available at WorldNetDaily
http://www.shopnetdaily.com/store/item.asp?ITEM_ID=36


Jag har redan förklarat att Joan Peters har blivit avslöjad som en bluffare. Hon har knappt gått ut i media sedan avslöjandet.

Du kan läsa tiotals sidor om bluffen här av Norman Finkelstein:

http://books.google.com/books?id=qc6Tn-C2B5UC&printsec=frontcover&dq=norman+finkelstein&hl=sv&cd=3#v=onepage&q=&f=false

http://books.google.com/books?id=vNb5VkyxDlYC&printsec=frontcover&dq=Image+and+reality+of+the+Israel-Palestine+conflict&hl=sv&cd=1#v=onepage&q=&f=false

(Jag hoppas direktlänken fungerar, annars kan du söka på "Peters" till vänster på sidan och du kommer hitta de berörda sidorna).

Harry Harrysson sa...

Läs en konstruktiv kritik av Joan Peters bok i stället för kommentarer från Israelhatare.

Jag håller med om att hon tillsammans med någon annan för länge skulle har skrivit en uppföljning enligt lite mer stringenta metoder, men alla fakta hon nämner där, med källor, har inte ändrat sig.

Uppriktigt sagt: saker som Finkelstein säger är per automatik ren idioti. Snart berättar du väl att man ska tro på vad FN säger också......

MMLK sa...

Daniel Pipes "konstruktiva kritik" från 1980-talet ger jag noll för. Tyvärr.


Så Finkelstein har helt fel i hans bok (som kom ut på 2000-talet) när han visar klart och tydligt att Peters har förvanskat källor samt citat, fifflat med siffrorna och hittat på egna siffror?

Harry Harrysson sa...

Håller med om att vi inte kommer längre än "jag tror inte på dina vittnen i båset". Vill du veta mer om Finkelstein kan du annars läsa länk

Forfarande har du inte en enda gång nämnt något som är bra för araberna, enbart klagat på att Israel gör vad de måste för att överleva.

Du kan fortsätta att läsa mina bloggar http://israelisverige.info eller http://israelisverige.blogspot.com vilken som fungerar bäst för tillfället. Jag besvarar seriösa kommentarer.

MMLK sa...

CAMERA kommer med nonsens. De misslyckas med koncentrera på sakfrågorna som de nämner i fallet du hänvisar till. Finkelstein har helt rätt i det han påstår, stödet bland amerikaner för Israel innan 1967 var extremt litet och han har lyckats bevisa att många skamlösa människor har utnyttjat Förintelsen för sina ekonomiska och politiska behov (inte helt förvånande såldes boken "Holocaust Industry" i 100 000 exemplar under två veckor i Tyskland!).

Du behöver inte göra reklam för din blogg. Sorry. Senaste gången jag tvingade mig själv att ta en titt på den bloggen läste jag ett inlägg där du hävdade att den "muslimska världen valde Obama".

Harry Harrysson sa...

Ja, och Hitlers Mein Kampf säljer i enorma mängder i sin arabiska variant i hela arabvärlden.

Känns det inte obehagligt att inse att den judiska maffian är efter dej?

En oproportionerlig mängd av Obamas kampanjbidrag kom från arabvärlden, det är bara att lära sej använda Goodle för att upptäcka.

Är det inte dags att göra nåt nyttigt snart?

MMLK sa...

Harry:

Ja, och Hitlers Mein Kampf säljer i enorma mängder i sin arabiska variant i hela arabvärlden.

Har du en källa på det?

I alla fall, Finkelsteins avslöjande Joan Peters som en bluffare. Simple as that...

Känns det inte obehagligt att inse att den judiska maffian är efter dej?

Lite humoristiskt såhär in på natten eller bara en looser som inte har något att komma med?

En oproportionerlig mängd av Obamas kampanjbidrag kom från arabvärlden, det är bara att lära sej använda Goodle för att upptäcka.

Så du ändrar dig igen! Du skrev tidigare "... av allt att döma var det den muslimska världen som såg till att Obama blev vald".

Är det inte dags att göra nåt nyttigt snart?>

Säger frisörbojkottar'n som driver samma blogg som blir utskrattat på div. forum

Harry Harrysson sa...

Efter att ha varit lärare på många nivåer, från datakurser för barn på åttiotalet till forskare på CERN i Genéve, så finns där fyra sorters elever:

Massan, de genomsnittliga.

De intelligenta som hoppas lära sig lite till, de är mest spännande.

De dåliga: hjälper man mycket om man känner att de verkligen är intresserade av att förstå mer.

Sen finns det en kategori som tror att de vet allting, som inte vet ett dugg men de tjatar och tjatar - de får ett enkalt underkänt och sen glömmer man dem snabbt.

MMLK sa...

Harry, jag tror att vi kan placera in dig i den fjärde tillika sista gruppen. :)