onsdag 20 maj 2009

Välj att inte bli förvånad

Valtider. Dags för lite äkta och efterlängtad valfrihet för en gång skull. Valfrihet som gör skillnad. Valfrihet som kan förändra våra liv och dess villkor i grunden. Men kanske skall vi börja med att välja bort, istället för att bara tänka på att välja rätt. Kanske är det lättare att veta vad man inte vill i jämförelse med att hitta det absolut rätta. Kanske skall man börja med att välja att inte bli förvånad. 

I tidningar, tv och radio beskrivs det som olyckor eller misstag eller isolerade händelser. Förvisso med en upprörd ton, men det tongivande är att man låter förvånad. Förvånad över att det finns bonusar för sjuksköterskorna som jobbar på sjukvårdsupplysningen. Förvånad över att sjukhusmaten är industriproducerad skräpmat som sprängs i micron. Förvånad över att inkomstklyftorna ökar mer än de någonsin gjort innan. 

Men det finns inget förvånande med alla dessa till synes isolerade och beklagliga händelser. De är inte ens isolerade; de hålls ihop av en enkel logik: politik. Våra folkvalda politiker har valt allt detta. Helt medvetet och kalkylerat. Enkelt uttryckt: om man väljer att amputera välfärden så amputeras välfärden. Om man vill sluta bli förvånad måste man helt enkelt välja politiker som inte vill föra politik som konstant förvånar. Annars kommer vi aldrig sluta att förvånas. Så, låt oss börja med att välja något som inte förvånar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Förhoppningsvis blir det då alliansen i ett mandat till. De besitter åtminstone kompetens även om man önskar att de visade framfötterna mer. Den beskrivning du ger av Sverige stämmer inte med verkligheten där ekonomin gått bra och man för en gångs skull inte slösat bort skattepengar på skräp. Sänk skatten och låt medborgarna välja var de lägger sina slantar istället!

PS. Att sänka skatten kan göras utan att förstöra välfärden. Andra länder i Europa har bättre sjukvård och lägre skatt än vi har.

PS2. Större inkomstklyftor, så länge de inte är överdrivna, är knappast nåt som någon annan än avundsjuka människor bryr sig om. Tummen upp till de som jobbar hårt och är duktiga på vad de gör; de förtjänar bra betalt.