torsdag 11 juni 2009

Vad kostar en sjuk människa?

I dagens DN säger Christer Lindgren, finansdirektör på privata Praktikertjänst, apropå de bonusincitament som införts på deras privata vårdkliniker där "varje läkare och tandläkare agerar som en egen entreprenör":

"Om man skulle hålla igen på något för att spara kostnader, skulle det påverka patientens rehabilitering. Och då kommer inte patienten tillbaka. Skulle någon hålla på så – jag känner inte till att det förekommer – men då kommer den läkaren på sikt inte att finnas kvar på marknaden"

Men det kanske finns andra orsaker till att patienten inte kom tillbaka förutom att hon eller han var missnöjd med läkaren? Kanske patienten dog till exempel (möjligtvis på grund av otillräcklig men effektiviserad vård)? Det skulle definitivt hindra patienten från att att återkomma. Fast då kommer å andra sidan "den läkaren att på sikt inte att finnas kvar på marknaden" och då har det marknadsbaserade systemet ändå en självsanerande effekt. Läkare som dödar patienter försvinner från marknaden. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad får en död människa kosta, det vet vägverket och har siffror på när det gäller trafiksäkerheten. Det är dax att våra politiker går du med denna siffra när det gäller sjukvården.

Jan Wiklund sa...

Om man vill få patienterna att komma tillbaka gör man precis som patienterna säger.

Vill patienten ha medicin, då skriver man ut medicin. Den kanske inte fungerar, eller det kanske skulle fungera bättre om patienten ordinerades motion, men läkaren framstår som handlingskraftig och patienten slipper anstränga sig.

Läkare är konsulter. Och konsulters råd kan ibland vara ovälkomna för beställaren. Det krävs åtskilligt civilkurage från en konsult för att alltid komma med rätt råd. Pengar kan göra mycket för att ta bort det civilkuraget.