lördag 15 augusti 2009

Att leva med bosättare

Det kan emellanåt kännas smått surrealistiskt att fysiskt vandra omkring mitt i Israels bosättarprojekt på det ockuperade Västbanken. Men det är ändå en känsla som känns lyxig i jämförelse med hur palestinierna påverkas av kombinationen ockupationen/bosättningarna. Nedan följer en kort text om Yanouns bakgrund som illustration.

Av de 2.5 miljoner palestinier som bor på Västbanken bor bara ca 100 i denna lilla by, 12 km sydost om Nablus på nordöstra Västbanken. Men det brukade bo fler människor i Yanoun. Närmare tre gånger så många. Men efter kriget 1967 och därmed ockupationens början har det på de flesta bergstopparna i trakterna runt Nablus, och detta är ett bergigt landskap, upprättats antingen en israelisk bosättning, en israelisk utpost, ett israeliskt vakttorn eller en israelisk armépostering. Detta har såklart påverkat det vardagliga livet i de palestinska byarna avsevärt, och Yanoun är inget undantag. Snarare tvärtom. Idag är Yanoun helt omringat av utposter från den närliggande bosättningen Itamar på de bergstoppar som stänger in Yanoun i en dal.  Utposterna är utskjutande mindre bosättarsamhällen från de redan etablerade bosättningarna och dessa utposter är illegala inte bara enligt internationell lag, utan även enligt israelisk lag. Enligt folkrätten (fjärde Genèvekonventionen) är all förflyttning av israeliska medborgare in på ockuperat område illegal, vilket alltså inkluderar även de redan etablerade bosättningarna.

Efter de oroligheter som följde efter den andra intifadan år 2000 blev situationen till slut ohållbar för invånarna i Yanoun och år 2002 flydde alla byborna efter upprepade trakasserier från de lokala bosättarna. Det var inte ovanligt att de beväpnade bosättarna kom ner från bergen och dödade lammen, misshandlade invånarna eller badade i vattenkällan som byborna använder till dricksvatten. Efter flykten till närliggande byar och släktingar eller vänner, uppmärksammades Yanouns öde i media och bland solidaritets- och fredsorganisationer då det var första gången som ett helt palestinskt samhälle tömdes på sina invånare sedan kriget 1948. Sedan dess är det alltid några internationella observatörer på plats i byn, sju dagar i veckan.

Men det är inte nödvändigt för bosättarna att fysiskt komma ner till Yanoun för att påverka bybornas liv; bosättarnas närvaro tillhör ändå vardagen i Yanoundalen. Mark konfiskeras och en stor del av palestiniernas jordbruksområden har helt enkelt blivit omöjlig att använda då byborna känner sig hotade när deras olivlundar eller åkermark ligger nära gränsen till en utpost. Flera starka strålkastare lyser ner över Yanoun när solen gått ner och påminner invånarna i byn om bosättarnas närvaro ovanför dem, med den närmaste utposten bara 400
meter bort.

Samtidigt som det internationella samfundet ökar pressen på Israel att åtminstone frysa utbyggnaden av bosättningarna så ser invånarna i Yanoun utposterna glida längre och längre ner på berget mot byn. Den naturliga tillväxten av redan existerande bosättningar blir bosättarrörelsens livlina; utbyggnaden av utposter blir dess överlevnadsstrategi. I en tidningsintervju berättade nyligen en av Itamars talespersoner stolt att Itamarbosättningen växer varje år och att det nu finns en väntelista för att flytta in. Itamars borgmästare Moshe Goldsmith, en amerikan från Brooklyn, förklarar öppet i samma intervju att det nu finns åtta ”bergstoppssamhällen”, och tillägger att de är helt legala och byggs med den israeliska regeringens samtycke. På Itamars hemsida kan man läsa den ambitiösa projektlistan där en ny permanent synagoga har högsta prioritet. Bygget av synagogan har redan påbörjats. 

Så, för invånarna i Yanoun och i de andra byarna i detta vackra landskap nära Jordandalen är förändringen av den diplomatiska retoriken inte mycket värt, när de samtidigt ser att Israels bosättarprojekt fortfarande definierar deras levnadsvillkor.

8 kommentarer:

Pontus sa...

Varje bosättning är en liten seger för den globala demokratin och ett nederlag för det islamiska kalifatet. Varför skulle det vara dåligt?

Unknown sa...

Du skriver: "Det var inte ovanligt att de beväpnade bosättarna kom ner från bergen och dödade lammen, misshandlade invånarna eller badade i vattenkällan som byborna använder till dricksvatten."
Källa?

De israeliska samhällena som byggs är legala:
http://bloganders.blogspot.com/2009/08/legal-status-of-israeli-homes-in-yehuda.html

/Anders

Jonas Ström sa...

Anders: Fyra källor:

http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=282470

http://www.kirkensnodhjelp.no/Documents/Kirkens%20Nødhjelp/Geografiske%20filer/Midtøsten/Living%20with%20settlers.pdf

http://www.yanoun.org/articles/adam_maor.html

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/settlers-target-the-olive-pickers-in-the-battle-for-land-603062.html

Och angående att bosättningarna på ockuperad mark skulle vara legala: http://www.icrc.org/ihl.nsf/WebList?ReadForm&id=380&t=art

Unknown sa...

Det jag menar är:
Om det finns fysiska bevis, så har Israel ett fungerande rättsystem, och dömer de som gör sig skyldiga för misshandel.

Personer som misshandlar och förstör - det är oacceptabelt!

Om det inte är fysiska bevis, så ska man inte sprida obekräftade uttalanden. Det finns araber i Yanoun som anklagar israeler för att ha misshandlat dem. Sådana anklagelser ska endast avgöras i domstol, och anklagelserna ska inte spridas förrän de åtalda är dömda.
När det gäller dokumentet som du refererar till Geneve-konventionen, så bemöter mitt blogginlägg som jag länkade till påståndet: ”Enligt paragrafer i Geneve-konventionen är Israels byggande av byar i Yehuda och Shomron illegala”.

42,3 procent araber i Yehuda och Shomron stödjer bombattacker mot israeliska civila. Det är helt oacceptabelt!
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1208422645447&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
Vad gör ni för att påverka detta stöd mot terrorismen?

Israel är en demokrati med ett fungerande rättsystem, medan Fatah är en terroristorganisation (bevis Al-Aqsa brigaderna sades på Fatahs senaste råd att de tillhöra Fatah).

Anders Branderud

Anonym sa...

Varje bosättning är en seger för nazism (som israel annammat), apartheid (som israel bygger på ) och folkmord och statsterrorism (som israel utövar). Israel är ingen demokrati. Det är en öppet rasistisk terrorstat som ockuperar palestina och bedriver folkmord.
Varför ska Irans påstådda kärnvapenprogram inspekteras och inte israels befintliga bomber??
Hur många ovbeväpnade barn i Gaza mördade inte Israel under de senaste terrorbombningarna av området? "självmordsbombarna" är inget annat än ett legitimt svar på israels olagliga ockupation av Palestina! Det är de israeliska bosättarna som äe de verkliga terroristerna och alla idioter som stöder dem!

Anonym sa...

Och mer finns att berätta om det vackra "demokratiska" Israel. Så mycket som ska fram. Jag vill tacka skribenten för att han tar ställning - till skillnad från de svenska högersionisterna som gör allt för att bortförklara Israeliska olaga handlingar. Lyssna inte på anklagelser, ignorera de människor som inte vill annat än att förvrida det som händer på marken. Lyssna bara på saklig kritik och beröm.

Tack!

Comitis sa...

Där det är olagligt att bygga, gör de israeliska ledarna det lagligt att bygga. I Israel röstar man igenom lagförslag vad gäller markägande som missgynnar alla utom judar och sionister. Klart att de är olagliga och bör vara olagliga i en såkallad demokrati. Det är med föga förvåning som jag ser extrema svenska högersionister hoppa in här och rättfärdiga bosättar aktiviteten på Västbanken. I Sverige döljer sionister sina åsikter bra men när de lander i Tel Aviv Ben Gurion flygplatsen då kommer allt fram....

Så har Israel jobbat på sedan katastrofen för 61 år sedan. Att skriva om dessa lagförslag börjar bli ett intressant alternativ.

Anonym sa...

Anders Branderud,

Ditt brandtal för Israel gör dig även medskyldig till deras brott. Men det trivs du säker med. Kanske kan din tro rensa dig får de mörka högerbruna historiska fläckarna.

Nu till dina argument om att Israelisk rättvisa alltid råder. Vilket naturligtvis är HELT felaktigt som du självklart vet. Här har vi ett aktuellt exempel: Settler leader presses outpost residents to evacuate


Hur många israeler var det inte som STÖDDE Israels massaker i Gaza? Vad gör du åt att jobba för ALLA människors rätt till liv, värdighet, framtid och inte minst sitt egna land? Dvs, mer än agiterar för israels rätt att döda, förstöra, försvara sig själva, rätt till land och vatten, etniskt rensa m.m.


Israel är en rasistiskt stat. En nation byggd på militärism. Ett land där fler och fler av invånarna flyr till andra länder. Ett land som byter mot över 200 FN-resolutioner men som skapades tack vare samma organisation. Israel är också ett land som är NOTORISKT vid illegal organ handel och trafficking. DET ÄR ETT FAKTUM.

Nu är ju ditt jobb att bekämpa diskussionen kring ISRAELISK ORGAN HANDEL. Hoppas HASBARA-kommittén i det oheliga landet betalar dig!