måndag 17 augusti 2009

IDF kommer till byn


Igår kom den israeliska militären på besök i Yanoun. En humvee med 6 soldater och en vit jeep med ytterligare två militärer och en civilklädd man kom för att ta bilder på byggnader och inspektera husen. Till en början försvann alla Yanouns invånare inomhus, men efter en stund kom byns borgmästare Rashed ut för att försiktigt närma sig militärerna, efter att beordrat alla byns barn att hålla sig inne i husen. IDFs förklaring var att man ville kartlägga om nya byggnader hade byggts eller om de existerande byggnaderna låg innanför de tillåtna gränserna. Soldaterna såg alla väldigt unga ut, runt 18 år är min gissning, och en av dem frågade mig vad vi gjorde här och jag berättade om programmet, och att vi skall vara här i tre månader. Han svarade, till synes helt allvarligt och uppriktigt: - Jag hoppas ni får en trevlig semester i det heliga landet. Det är förmodligen talande för hur den unga israeliska befolkningen ser på de ockuperade områdena; ett landområde med ett visst värde, utan att nödvändigtvis reflektera över frågans känslighet eller komplexitet.

Eftersom aktiviteten på de närliggande bosättningarna har varit ovanligt hög de senaste veckorna är Yanouns invånare mer nervös än vanligt, speciellt som det i torsdags samlades ett stort antal bosättare precis nedanför byn, vilket aldrig tidigare hänt. Man är rädd att det som skulle vara katastrofalt för byns överlevnad skall hända: bosättarna skär av den enda vägen in till byn, vilket helt skulle stänga in Yanoun i dalen, omringad av utposter. 

DN1, DN2, DN3, DN4, AB, SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

hur man lyckas få "trevlig vistelse" till ngt negativt...

Anonym sa...

Jag antar att Yanoun ligger på Västbanken.

Information de senaste veckorna har visat att Västbanken utvecklats väl på sistone jämfört med Gaza. 7% ekonomisk tillväxt i dessa tider.

Jag skulle gissa att de unga soldaterna är mer medvetna om situationen än Jonas Ström. De är nervösa och önskar att inte vara där.

Israel har tagit bort utposter för att underlätta förflyttning och tar bort illegala bosättning.

Fatahs konferens visade att de endast blir mer radikala och mer stöddiga istället för att verka mot fred.