fredag 4 juni 2010

Israels egna verklighet

Göran Rosenberg gör ett hedervärt försök att beskriva den parallellvärld som byggts upp under decennier i det israeliska samhället. I denna värld kan allt rättfärdigas. I denna värld, där logik och sanning inte är de viktigaste ingredienserna, kan beslut fattas att ett civilt skepp skall mötas med militärt våld och i efterhand kan de som brutalt dödats själva ha skulden till sin egen död. I denna värld har sedan länge palestinier varit rättslösa och avhumaniserade, ett hinder för den sionistiska drömmen. Och i Israel är man nu chockad: varför blir omvärlden så bestört av några få människors död? För ett och ett halvt år sedan massakerades 1400 människor, många civila, många kvinnor och barn, och nästan ingen klagade? Är det skillnad på människor och människor?

Fast det mest tragiska med den israeliska parallellvärldsbubblan är förmodligen att den når långt utanför Israels gränser. Debattörer, opinionsbildare, journalister, politiker och andra förståsigpåare över hela världen, och definitivt i Sverige, köper de irrationella och osanna beskrivningarna som om de faktiskt vore sanna. Om det är djupt problematiskt att det i Israel behövs en fiktiv värld för att rättfärdiga det förtryck som den israeliska staten utför, så är det tragiskt att man i omvärlden inte åtminstone ifrågasätter logiken. För om man gör det märker man att den inte finns. Men om man okritiskt köper bubblans icke-logik så kan man som DN idag gör sätta rubriken: "Turkiska aktivister ville dö som martyrer". De obeväpnade människorna på det civila fartyget på internationellt vatten, lastat med förnödenheter till ett lidande folk, som brutalt sköts till döds kan beskyllas för att ändå vilja dö. Det är deras eget fel.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Israel drar igång sin propaganda- media nu. Bland de döda finns en 61-och en 54-åring.
Man kan knappas vara kommandosoldat i den åldern!
De sköts i huvudet på väldigt nära håll!

Vad kan man förvänta sig av Israel som använder fosfor-vapen i Gaza mot kvinnor och barn!

Mankell säger att hans rakhyvel ansågs som vapen av mördarna/israelerna.

Anonym sa...

Om de skjutit Mankell som straff för de ofräscha böckerna han författat så skulle jag fatta motivet;)

För övrigt känns hela grejen med Ship to Gaza , Palestinierna IHH, och Israel boring och ofräsch. låt dom oduschade barbarerna ta kål på varandra. Varför måste vi i Sverige alltid bry oss om allting och lägga vår näsa i blöt. Hallå - wake up! allt är lika boring som judarnas ältande i förintelsen. Det var ju för tusan 50 60 år sen, god damn it. Vem bryr sig. Dra en ny historia please och gå vidare nån gång. Jäsp.

Låt oss skicka ett containerskepp fullastat med VEET som bistånd. Hårborttagningsmedel för borttagning av generande oönskad hårväxt. glöm bort cement och rullstolar. VEET är det de behöver mest där nere. Vi svenskar kan göra en avgörande insats. Betänk att rena, frsächa, välvårdade och snygga personer är mer framgångsrika än ovårdade och fula.

Klart att vi svenskar har rätt att vara mer än besvikna på Israelerna med tanke på vad de gjort mot vårt kungahus. Sternligan mördade Folke Bernadotte (FN:s medlare 1948)och mördarna blev sen nationalhjältar i Israel. Redan där kunde vi bränt av ett gäng raketer ner mot skithålet och byggt en parkeringsplats av hela plejset men vi blundade och lät de orakade armhålorna fortsätta sina illdåd. Vi är inte långsinta - vi är svenskar och inga barbarer. I barbarernas sjuka pseudovärld hyllas mördare som ikoner dock.

Det blir ett rent helvete att transplantera en hel nations blodtörstiga medborgares hjärnor så det var kanske bäst att låta gå den gången. ( förresten, Om man reflekterar över vad Bernadotte föreslog så ser fredsplanen och uppdelningen av territorium slående lik ut som den som föreslås idag. Geni?)

Sen kan haschtomtarna slänga skit på kungahuset i normal rödvinslogik och hävda att kungen är en skam osv. Oomtvistliga fakta: Bernadottes har gjort mer för Sverige än vad Sverige gjort för dem hittills.

Nej, vi ska ner och rota i ett skithål fyllt med grovt pubishår och försöka bestämma över dom som lever mellan skinkorna (och verkar trivas med det!!!)... hå hå ja ja

För övrigt är mitt förslag att Grekland får släppa ifrån sig ett gäng öar till de där oparfymerade barbarerna som betalning för alla lån. Mykonos, Rhodos och Lebos = New Israel. På en ö kanske de kan leva i fred men då kanske de sätter igång och mördar varandra? Mördare blir ju hjältar i Israel.

OBS. Palestinierna är väldigt ofräscha också. Raka er på ryggen och använd deo please.

Regards. Mr Vougue

Unknown sa...

"Låg IQ kopplas till självmordsrisk"
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lag-iq-kopplas-till-sjalvmordsrisk-1.1116498


"Turkiska aktivister ville dö som martyrer "
http://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiska-aktivister-ville-do-som-martyrer-1.1116589

"Ramallah vibrerar av energi. Fullsatta restauranger, nyöppnade butiker och affärsmän med mobilerna klistrade vid örat präglar numera staden. Palestinska myndighetens poliser finns överallt och ekonomin växer. "
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hans-bygge-ger-nytt-hopp-1.1104697

Anonym sa...

Det är du som lever i en parallell verklighet. Kärleken till det Gazastyret från politisk korrekta socialister i Sverige är sannolikt obesvarad.

Det palestinska folket har det helt klart kärvt. Själv anser jag att det beror på ett korrupt och oresonabelt ledarskap internt.

Din analys är ytterst ensidig. Ta gärna upp:

- Varför Israel ska tolerera att få raketer skjutet in både från Gaza och Libanon
- Hamas yttersta mål att köra ut Judarna i havet
- Varför det inte blev något fredsavtal tillsammans med Bill Clinton
-Vilka rättigheter har ett land att försvara sig själv.
-Varför så fort en nyhet inte passar din världsbild så är den inte sann
- Vart ska Israelerna bo när Hamas nått sitt mål


Själv köper jag inte den ickelogik som hela tiden proklameras genom svenska media. Inse att att den är brutalt ensidig och vinklad.

Tack för ordet!

E-mannen sa...

- Varför Israel ska tolerera att få raketer skjutet in både från Gaza och Libanon
För att de ockuperar Palestina med bosättningar, bygger feta murar i deras land och stjäl organen från de palestinier de dödar. Skäl nog?

- Hamas yttersta mål att köra ut Judarna i havet
I havet vet jag inte om det är sant, men att köra bort dem från området torde ha något att göra med att Palestinierna har bott där ett bra tag innan judarna kom och tog över det hela igen 2000 år för sent.

- Varför det inte blev något fredsavtal tillsammans med Bill Clinton
För att ingen av parterna hade superrealistiska krav, men till stor del berodde det även på Ariel Sharon som inte kunde hålla sig från att provocera genom att knalla runt på tempelberget. (Vilket han kanske fick, precis som Vilks får klödda rondellhundar men så värst smidigt var det inte).

-Vilka rättigheter har ett land att försvara sig själv.
Väldigt stora rättigheter. Särskilt om det sker på ens egen mark som är ockuperad, vilket är fallet med Palestina som är ockuperat av Israelisk makt.

-Varför så fort en nyhet inte passar din världsbild så är den inte sann
Den frågan bör du nog svara på själv.

- Vart ska Israelerna bo när Hamas nått sitt mål
Tyskland vore det lämpligaste då de har ställt till med eländet. Men det är kanske inte så rimligt det heller nu för tiden. Men vi kan börja med att gå tillbaka till Israels gränser 1967 åtminstone, det är en start.

Johannes Forsblom sa...

Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html