tisdag 16 mars 2010

Yttrandefriheten, viktig ibland

Yttrandefriheten har försvarats med högt tonläge efter att Vilks provokativa rondellhund än en gång fick en debattrunda i media. Yttrandefrihet är något som vi alla måste visa att vi slåss för ropas det ut av rakryggade debattörer och politiker. Vi skall visa att ingen skall få stoppa oss att uttala oss eller måla en bild, hur dålig den än är. Detta är vad vårt demokratiska Västerland bygger på, inga galningar skall få stoppa oss att säga vad vi tycker är budskapet. Men är den alltid lika viktig?

"Det är alltid lätt att försvara det fria ordet för den vars åsikter man delar. Ilmar Reepalus frihet att att yttra sig om den israeliska ockupationsmakten anses inte mycket värt" skriver Åsa Linderborg i söndagens Aftonbladet. Så kanske gäller bara yttrandefriheten för vissa grupper av människor, under vissa omständigheter. Och läser man Goldstonerapporten, nu i svensk översättning, om den israeliska invasionen i Gaza staplas brott mot folkrätten på hög. Och i paragraf 115 i kapitel 5, slutsatser och rekommendationer, läser man om den israeliska regeringens försök att stoppa olika människorättorganisationer att upplysa om brott mot folkrätten, bl.a. att den israeliska regeringen försökt stoppa stöd från utländska regeringar till organisationen Breaking the Silence. Och paragrafen avslutas: "Det skulle strida mot deklarationens (FNs deklaration om människorättsförsvarare) andemening att genom påtryckningar förmå utländska regeringar att avbryta stödet till organisationer som utövar sin rätt till yttrandefrihet."

I detta fallet gäller det en (av vissa kallad demokratisk) stat som kränker yttrandefriheten. I Vilks fall handlar det om några enstaka galningar. Men ändå inte lika viktigt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."
http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_text.php?action=fullnews&id=317

Anonym sa...

Och sexuell läggning?

Stolt "islamofob" sa...

Självhatande vänsterradikala judar som paret Feiler har nu TYDLIGT visat att deras hjärta slår för islam. Mao, det är ok att förhärliga och helgonförklara muslimska självmordsbombare inom konst, men det är HELT och TOTALT förkastligt att driva med islam inom konst. Detta uttalande borde göra klart för alla utom de mest vänsterextremistiska i Sverige att Feilerparet är fulla av sin egen brinnande fanatism för islam.

Finns i logikens namn ingenting som heter "islamofobi" - om det inte samtidigt finns en beteckning som heter "kristofobi" eller "buddhafobi". Den Svenska extremvänsterns muslimska spin-machine går för fullt ser jag. Vi tar det igen: islam/muslimer = INTE en etnisk folkgrupp, INTE en nation, INTE en ras. Att driva med, häckla och provocera islam/muslimer är INTE "islamofobi".

raka rör sa...

@Stolt "islamofob"
Sluta gegga ner internet med ditt kopienrade generaliserande fientliga hatiska inlägg!!!

Bo Jonsson sa...

Jodu, raka rör. Den där "stolta islamofoben" (???) har hälsat på hos mig också. Med nästan identisk text, kopiering alltså. Då med signaturen dubbelcorona. Som går till en sida som är avstängd på grund av att den bryter mot bloggers regler...

Bra att du också är observant!

Hälsningar

Thomas sa...

Det är ingen svensk "översättning" av den Libyenbeställda Goldstonerapporten. Precis som boken själv betonar så är det deras kommentarer. De har valt ut enskilda delar ur den redan pinsamt ensidiga rapporten och "tolkat" dem.

Peopard Förlag och de som står bakom boken är propalestinska aktivister.

Det ska också påpekas att flera av dem som ingick i Goldstonekommissionen redan innan utredningen tagit ställning för att Israel skulle ha begått "förbrytelser", men de fick ändå stanna kvar i kommissionen trots protester mot jäv.

Till sist kan understrykas att Richard Goldstone själv framhållit att hans rapport inte bevisar någonting, utan utgör en uppmaning att utreda. Hans slutsatser om "krigsförbrytelser" var alltid "villkorliga", sade han i en lång exklusiv intervju i tidningen Forward.

Jonas Ström sa...

Om det är översättning du ogillar (fast du verkar inte gilla något överhuvudtaget med rapporten) så står det exakt samma sak på engelska. Då borde det inte vara så viktigt vem som översatte den.

http://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/specialsession/9/docs/UNFFMGC_Report.pdf

Se paragraf 115.

Anonym sa...

@Stolt "islamofob"
Fjolla.. sluta kopiera dig runt i internet. ta o flytta från sverige om du inte gillar folk som inte gillar religion överhuvudtaget..
Personligen är jag varken förtjust i islam eller det extrema judendom som staten israel står för, inte heller gillar jag kristna skitsnacket vatikanen eller andra frikyrkliga organisationer kör med. men det jag ogillar MEST är dubbelmoralen media driver hård i ytterande friehetens namn. Våga jämföra idioten Ahmadinejad med hjärmdöda Avigor Lieberman, med Sara Palin och Jimmy "the hitler" Åkesson och liknande dönickar för de representera samma skit i olika färger..

Fiore sa...

Folk verkar ha allvarliga problem med att förstå varför Reepalu fått kritik. Det vanligaste mothugget är att 'Man måste få kritisera Israel'. Det hela påminner mycket om anledningen till att Reepalu kust hamnat i blåsväder, nämligen oförmågan att separera judendomen och Israel.

Israel är lika med jude, men jude är inte lika med israel. Att inte kunna göra den distinktionen är lika oförsvarbart som att likställa muslim med terrorist. Och efter Lindeborgs eskapader tar jag väldigt lätt på allt hon säger.