onsdag 3 juni 2009

Logisk lapsus i jämställdhetsdebatten

Återigen används den s.k. jämställdheten för att förklara oönskade fenomen. Tidigare under våren har ökande våldtäktsanmälningar förklarats på detta sätt. I Expressen idag hävdar plastikkirurgen Per Hedén att: ”Jämställdheten har lett till att mannens utseende har fått större betydelse för att finna en livspartner. Ett tecken på detta är det ökande antal män som låter plastikoperera sig.” Jag undrar, vad är orsaken till det ökande antal kvinnor som låter plastikoperera sig då? Är det också jämställdheten?

Grunden till Hedéns logiska lapsus framträder när man läser resten av artikeln. Där presenterar Per Hedén en svårt konservativ och idylliserad, biologistisk och heteronormativ bild av samhällets utseendefixering: ”Orsaken till vårt intresse för utseende är kopplad till den mänskliga artens fortbestånd, där attraktionskraften mellan mannen och kvinnan är fundamental.” Lösningen tillhandahålls på Per Hedéns privata Akademikliniken: ”Plastikkirurgiska ingrepp skapar inte komplex utan hjälper snarare människor att bli av med dem och ger dem därmed en bättre livskvalitet.”

1 kommentar:

Leif Nilsson sa...

Hedén tänker bara på sina pengar. Man bör ifrågasätta vilken typ av samhälle vi lever i som får folk att må så dåligt över sina kroppar.