tisdag 9 juni 2009

(Med)borgaren vann (inte)

Det är något svårt att uppbåda energin igen. Lite som att bli slagen i huvudet med en antidemokrati-batong och samtidigt bli tillsagd: tack, tack ni var tillräckligt många som röstade men nu behöver vi inte er igen förrän om 5 år. Från och med nu återgår allt till det normala, allt kommer nu att styras från Bryssel igen och ni medborgare skall inte behöva störas mer. För den känslan är mer än närvarande; den gnager efter hela den valrörelsecirkus vi just beskådat. Känslan att de flesta politikerna tycker det mest är jobbigt och enerverande att behöva involvera medborgarna i vilka frågor de driver eller varför. Att de stör dem att bli ifrågasatta och att de faktiskt ljuger när de blir det. 

Sen till resultatet av hela detta jättespektakel. Kanske får man ändå hålla med om det som Gunnar Hökmark skriver på sin blogg: "Det är bra för Europa". Ja, det stämmer nog, men bara om man menar det odemokratiska och obehagligt blåbruna Europa.  

Fast Roya beskriver ändå denna efter-EU-valet-känslan allra bäst: 

"Det är självklart att högern, sexisterna och fascisterna går framåt. För dem är EU:s hierarkiska strukturer inåt och murar utåt en perfekt byggställning för deras politik. För den radikala vänstern, feministerna och arbetarna är EU Lavaldomen, finanskris, klimatkris, islamofobi, drunkande flyktingar, hot mot aborträtt, diskriminering av romer."

Inga kommentarer: