tisdag 5 maj 2009

Konsekvenser av privatiseringar

Apotekets monopol upphör den 1 juli i år. I morse raporterade Sveriges radio att två tredjedelar av apoteken ska säljas ut. Låt oss återkalla slutsatserna från den statliga "Regelutredningen". Den undersökte 2005 vad som hänt med priserna när tele-, post-, inrikesflyg, taxi- och järnvägsmarknaderna såldes ut (avreglerades) under 1990-talet. En viktig slutsats var att priserna för konsumenterna steg mer än den allmänna prisökningstakten på alla marknader förutom telemarknaden. Men där säger man dessutom att orsaken till att telemarknadens priser sjönk kan ha berott på teknisk utveckling, inte avregleringen.

Statens kassako Vin & Sprit är som bekant nyligen utsåld från statlig ägo och nu är det apotekets tur. Jag blir förvånad om det inte leder till dyrare läkemedel, vilket andra redan konstaterat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det går att stoppa de kapitalistiska försämringarna för medborgarna precis som man gjorde det i Paris på 1700-talet, bara folkviljan finns. Demokratin är satt ur spel eftersom demokratin skall se till folkflertalets bästa, och då kan man åberop FN till stöd för ett uppror.

Nej, vi kan glömma parlamentarismen för ett tag tills att den reformerats. Ut och protestera på gatorna. Om alla gör det precis som i Paris har makteliten inget annat val än att erkänna sig besegrad. Men de måste tvingas till det. Sen får vi se hur vi ska lösa de praktiska problemen, men nådigt blir det förmodligen inte för de som vilselett och bedragit sitt eget folk under lång tid, och givetvis media med dem. Det är samma banditgäng när det kommer till kritan.

Det är allvarliga saker det.

Marcus Lundgren sa...

Anonym: Väl talat!