fredag 8 maj 2009

"Ni kommer inte att gilla att jag säger detta"

Det blir svårare och svårare för de svenska nyhetsredaktionerna att undvika att lyfta fram sanningen om Israels bosättningsexpansion, speciellt om man vill kombinera sin nyhetsrapportering med trovärdighet och objektivitet. Expansionen av bosättningar har efter högerregeringens tillträde inträtt i en ny aggressivare fas, med högst koncentration på östra Jerusalem och dess förorter och Betlehem. Kanske börjar sanningen bli för otäck för att dölja, kanske hjälper den försiktigt förändrade retoriken från den amerikanska administrationen. Joe Biden sa igår:

"Israel måste arbeta för en tvåstatslösning. Ni kommer inte att gilla att jag säger detta, men bygg inte fler bosättningar, riv existerande provisoriska utbyggnader och tillåt palestinierna rörelsefrihet"

Det mest uppseendeväckande är att en amerikansk vice-president måste uttrycka sig så milt och ursäktande. Vilket annat land med en praktiserande apartheidpolitik skulle komma undan med det tonläget? Dessutom avslöjar uttalandet något annat: alla är medvetna om att Israel inte vill höra sanningen. Sanningen har blivit alldeles för obekväm (vilket utmarchen från FNs rasismkonferens avslöjade). Speciellt som resten av västvärlden genom sitt oreserverade stöd till Israel sitter i samma båt. Men även obekväma sanningar är sanningar.

Idag kan man också läsa om annat bra som västalliansen håller på med: DN1, DN2, DN3, DN4SvD1, SvD2, SvD3

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att höra en förnuftets stämma i denna öken av lögner och ointresse för palestiniernas enorma lidande.

Olle sa...

"Vilket annat land med en praktiserande apartheidpolitik skulle komma undan med det tonläget?"

Vad sägs om apartheidstaterna Iran, Saudiarabien, Egypten, Turkiet, Marocko eller Pakistan? Inte i något av dessa länder finns ett amerikanskt krav på en tvåstatslösning för religiösa eller etniska minoriteter.

nullnull sa...

Israel verkar ha tappat alla proportioner i sitt sätt att agera i usa och vi ska inte nämna dom aggressioner som kommer mot sverige.

Att israel inte löser bosättningsproblematiken en gång för alla gör att den israeliska befolkningen själva borde frukta framtiden för vad händer om en ny elit tar över i israel ja då har man ju en färdig terrorstat att ta till och slå i huvvudet på den man önskar..

Givetvis ska turkiet och andra länder behandlas på samma sätt som Israel kring sina apartheidproblem.

Olle sa...

Vilka av dessa apartheidproblem är då värst och varför? Marocko ockuperar Västsahara. Egypten diskriminerar sina kristna kopter på alla plan i samhället. Turkiets ockupation av Kurdistan och Cypern torde vara välkänt. I Iran och Pakistan diskrimineras både etniska och religiösa minoriteter. I Saudiarabien är förtrycket så starkt att icke-muslimer inte ens får besöka vissa städer eller bygga sina egna tempel.

I de palestinskt självstyrande områdena avrättas människor utan rättegång om de säljer mark till judar eller misstänks(!) för samarbete med Israel. Tidigare fanns det en stor minoritet av kristna bland palestinier, men de flesta av dessa har tvingats utomlands pga övergreppen från den palestinska apartheidstaten.

Varför är Israel värre?

Anonym sa...

Det handlar inte om vilka som är värre, det handlar om vilka som får ett utbrett stöd i västvärlden och framför allt USA, samt vilka som är den dominerande/dominerade parten i konflikten.

//Robert L