torsdag 21 maj 2009

Politik och frustration

Aftonbladets ledare skruvar idag med självförtroende upp retoriken flera snäpp. Beskrivningen av den direkta kopplingen mellan den avreglerade bostadsmarknaden och integrationsproblematiken är enkel och logisk, men lyfts sällan fram av mainstreammedia. Självklart förklarar bostadspolitiken bara en del problematiken, men tillräckligt för att avslöja att politikernas ideologiska drivkraft är roten till ungdomarnas frustration. Som det uttrycks i ledaren:

"Och när ungdomarna får nog av trängsel och kackerlackor går de ut i natten, bränner och kastar sten på allt som representerar samhället. Till slut går det så långt att ambulans och brandkår inte vågar åka ut i förorten längre"

Ingen komplicerad analys men alltjämt väldigt sällsynt och framförallt: analysen är fullständig. Hela orsakskedjan från praktiserande politik ner till gatunivå inkluderas. Batongliberala och konservativa analyser slutar så att säga halvvägs och avslutas oftast med att man skall banka ungdomarna hårdare i huvudet så att de verkligen förstår allvaret. Eller helt enkelt låsa in drägget på nätterna och på så vis genom kosmetika "gömma" problemet. Alltså inte lösa det. För om man som högerpolitiker verkligen vill lösa problemet måste man göra hela analysen och det tillåter inte ideologin. Den vill bara halva vägen. 

Att ledarredaktionen har självförtroendet på topp avslöjas också genom att man i slutet av ledarsticket använder begreppet klassamhälle. Begreppet som beskriver verkligheten men som aldrig får uttalas. Sen är ju rubriken underbar: Kackerlackshögern.

3 kommentarer:

Kontemplerande kille sa...

Vänstern gnäller på det samhälle de själva har skapat - ironi på högsta nivå!

Kuken sa...

Det är du som skapar problemet!

Hasse sa...

Man undrar ju varför dessa kackerlacksdrabbade tillhör samma grupper som låter sina barn och ungdomar springa ut och kasta sten på brandkåren.

I stället för att ryggmärgsmässigt utgå från att det måste vara vi svenskars fel att personer vi har låtit stanna i Sverige och ger gratis mat och husrum tackor oss med grov kriminalitet bör vi lyfta blicken.

Kanske är sambandet snarare att de som struntar i att uppfostra sina barn också struntar i att underhålla sin lägenhet.