tisdag 24 juni 2008

Gör om - gör rätt, gott folk!

Intressant att Brännpunkt idag lyfter upp att folket alltid säger Nej så fort dom får chansen att yppa sig om EU:s mening och mål. Även om analysen tenderar att luta åt att människor röstar nej för att visa sitt allmänna spretiga missnöje och ju inte riktigt har förstått EU, globaliseringen och härligheten, så är det intressant att skribenten pekar på hur illa det är att ge folket signaler om att deras åsikter är fel. Irländarna förstod ju inte bättre och röstade nej till Lissabonfördraget. Sveriges EU-minister, Cecilia Malmström, tycker inte att svenska folket ska rösta om detta fördrag som ger unionen mer makt, grundlagsfäster EU:s nyliberala politik och euron. "I Sverige är vi inte vana vid folkomröstningar" lär hon visst ha sagt. Men om euron vill hon gärna att svenska folket ska rösta igen - för sist röstade vi ju - fel.

En liten high five får ändå de unga liberalerna som för en stund tog mod till sig och stod upp mot FRA-lagen, för de värderingar som de gått till val på. Det är ju det som den gamla goda liberaldemokratin bygger på – representativitet. Förvisso för att sedan ändra sig eller tystas och tillrättavisas eller vad som nu hände. Det var härligt att se alla möjliga från vänster till höger som visade sitt misstycke utanför riksdagen. För demokrati bygger ju också på deltagande. På gator och torg. Underifrån. Mera, mera!

Jag sjunger med Timbuktu: "Bättre bättre bättre gott folk ni vet bättre bättre bättre bättre bättre bättre gott folk ni vet bättre".

Inga kommentarer: