tisdag 24 juni 2008

Politiker vs Verkligheten

Människor med makt har förmodligen alltid slagits med Verkligheten. Denna trubbiga faktaspäckade värld som inte gör som man vill. Som vägrar lyssna. Problemlösningen har tagit olika former genom historien, där den mest extrema är att ta hjälp av våld för att få Verkligheten att förstå, men det vanligaste svaret på en bångstyrig Verklighet är troligtvis förnekelse. Iallafall initialt. 

Det mest uppenbara exemplet på en riktigt trubbig, icke-kompromissande Verklighet är klimathotet. Klimathotet har fyllt tanken med fakta och människors dåliga samvete och flyger fram i full fart utan en tanke på att stanna. Tvärtom. De senaste upptäckterna är alltid värre än man trodde, och är alltid en uppgradering av faran. Detta passar inte in i någon politikers partiprogram eller agenda. Ingen kan säga: "Vad var det jag sa?", vilket är vad alla politiker vill säga. Så bäst att vara tyst. Förneka. Hoppas strutsmetoden fungerar. Kanske är det borta när vi öppnar ögonen igen?

Vi har nu passerat förnekelseperioden. Verkligheten var kvar när vi öppnade ögonen. Den hade t.o.m. växt sig större, den hade ökat farten. Så när det nu gäller att agera kraftfullt måste politikerna våga. Våga att beskriva verkligheten. Våga att ta beslut som betyder att folk kommer att klaga. Som påverkar vår livsstil. Som ifrågasätter mycket av det vi byggt vår tillvaro på. Som vi byggt vår trygghet på. Politiker står inför den största utmaningen någonsin. Så långt har Verkligheten sprungit ifrån oss.

Det finns ljusglimtar. Avgrunden mellan människor med makt och Verkligheten blir ibland mindre, inte större. Att två så olika intressesfärer som Tällbergs Foundation och Arbetarens klimatblogg nu båda lyfter fram den progressiva klimatorganisationen 350.org är stort. Och lovande. 350.org beskriver en Verklighet som i stort sett en enig klimatforskar kår nu är redo att skriva under på. Att vi måste sänka den absoluta koldioxidhalten i atmosfären. Inte bara utsläppsnivåerna. Och det är radikalt. Undra när politikerna är redo att bli lika radikala. Att se Verkligheten såsom den är. Verklig. 


Inga kommentarer: