onsdag 25 juni 2008

Senaste nytt: Ökade inkomstklyftor är bra

Man kan fråga sig om det någonsin är värt att sparka in vidöppna dörrar. Att påpeka det uppenbara. Men det uppenbara har sin tydliga gränser. Kritiska punkter där något känns väldigt fel när man korsar dem. 

Ett exempel är ledaren i DN 25/6 2008. Att man i Sveriges största dagstidning kan rättfärdiga ÖKADE inkomstskillnader visar på en galen brist på omdöme och en ovanligt flagrant avsaknad av omvärldsanalys. De ideologiska skygglapparna blev till total blindhet. Två brottstycken räcker för att exemplifiera:

"Nu skall det åter talas om klyftor, orättvisor och det moderna klassamhället". DNs ledarredaktion är uppenbart trötta på att diskutera jämlikhet och rättvisa löner. Det är uppenbart gammeldags (man refererar självklart till 60 talet) och omodernt (eller o-Maud-ernt).

"Av stor betydelse är att det finns en betydande rörlighet på arbetsmarknaden - till exempel att människor inte fastnar i låglöneyrken". Inte fastnar? Det låter som om det värsta som kan hända en person är att sugas ner i ett träsk där alla jobbar till lägre löner. Något man gör allt i sin makt för att undvika. Vem skall då utföra dessa jobb? Och vad är det för fel på dem? Dessutom är det väldigt svårt att se framför sig en s.k. "låglönearbetare" som väljer bort läkaryrket p.g.a. det betalar för lite. Det finns en hel uppsjö orsaker till att man väljer eller inte väljer ett yrke, där lönen bara är en i mängden, och förmodligen inte den tongivande i många fall.

Man avslutar texten med ett mumlande om att bidragsberoendet och att offentlig sektor förmodligen kan beskyllas. Inte en tillstymmelse till analys av orsaken till de stegrande klyftorna. Inte ett ord om att detta är fel väg att gå. Snarare tvärtom. 

Som sagt, kanske har en uppenbart vidöppen dörr slagits in. Att DNs ledarredaktion skulle förmedla en nyanserad samhällsbild har många redan gett upp hoppet om. Men att man felbedömer den så omänskligt är värt att nämna. 

Inga kommentarer: