måndag 28 juli 2008

Alliansens alldeles egna folkhemsvariant

Förmodligen beror det på att det är semester tider och nyhetstorka. Då kan den vanliga media logiken bändas lite och det skapas utrymme för lite sanningar även i den breda dagspressen. Journalisten Dan Josefsson publicerade den 27/8 - 2008 sina reflektioner över folkhemmet under DNs sommarserie där 6 skribenter får ge sin syn på den svenska välfärden. Det är inga scoop, inga starka ord. Bara en känsla som förmedlas som lämnar en ovanligt dålig eftersmak. Dan Josefsson beskriver hur det svenska folket sakta men säkert blir utsatta för en statskupp av alliansen. I det tysta men ändå helt öppet.

Poängen är egentligen väldigt enkel. Att den borgeliga alliansen inte kan vinna det svenska folkets förtroende om man öppet säger vad man vill göra. Så man paketerar om. Enligt en modell som blivit gängse över den Europeiska kontinenten och härstammar från det amerikanska lägret och dess liberala tankesmedjor (vilket inbjudan av Karl Rove till Almedalen bekräftar). Man lånar begrepp och uttryck från vänstern men ger dem en ny twist. Men tankarna är desamma. Välfärden skall nedmonteras. Men Reinfeldt, Borg och Schlingmann är smarta nog att inse att det kan man inte öppet säga. Alldeles för många människor förlorar på det och människor som förlorar röstar inte på det parti som gör dem till förlorare. Men faktum består: den förda politiken kommer att skapa ett stort antal förlorare.

Ideologi är en sak; att luras en annan. Ideologiskt kan det vara svårt att hitta sant eller falskt, rätt eller fel. Där får man slåss på den öppna debattens arena och förhoppningsvis övertyga opinionen om att samhället mår bättre av att följa en viss tankegång. Men att luras är alltid fel. Och kommer alltid att vara det. Men det måste bli uppenbart för väljarna att de blir lurade. Oppositionen har ett väldigt starkt stöd. En förkrossande majoritet stödjer den svenska välfärdsmodellen. Den politiska makten reflekterar inte det svenska folkets uppfattning. Det handlar bara om att gripa tag i makten igen och hävda sin rätt. Det kan inga liberala spin doctors ändra på, hur mycket de än hävdar att detta är den enda vägen och att välfärd är omodernt. Så det finns definitivt hopp, speciellt när en allians kritisk röst får luftas i DN. Även om det är i semestertider.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte bara Reinfeldt, Borg och Schlingmann utan det gäller i lika hög grad Sahlin. I det "socialdemokratiska" toppskiktet pågår samma bedrägeri mot befolkningen. Samma privatiseringar, nedmonteringar etc.
Protester från gräsrötterna ignoreras/tystas.

Anonym sa...

Stämmer väl. Den nyliberala hållningen från Socialdemokraterna är av samma skrot och korn. Dessutom "farligt" när en vänster orienterad rörelse ger klartecken till något så fundamentalt o-vänster. Det gör väljarna osäkra på alternativen. I detta fall ville jag mer kritisera de regerande partierna, då om vi skall ha någon förändring så måste de väljas bort. Sen kan man alltid hoppas att socialdemokraterna hittar sin kärna igen.