tisdag 1 juli 2008

Bakåtsträvande familjepolitik

Idag införs alliansens familjepolitiska åtgärd vårdnadsbidraget, eller ja, det är fritt fram för de kommuner som så önskar att införa det. För det är kommunerna själva som får bekosta kalaset. Vårdnadsbidraget är en ekonomisk ersättning som erbjuds hemmavarande föräldrar, för att ta hand om sitt barn. Bidraget ligger på 3 000 kronor per månad för barn i åldern 1-3 år. En summa som erbjuds alla men kommer att utnyttjas av få.

Vårdnadsbidraget är både bakåtsträvande, omodernt och kommer att motverka jämställdheten. För vem tror ni kommer att ta ut bidraget? Den som tjänar mest eller minst i familjen? Och hur är det nu det ser ut allt som oftast? Bidraget kommer att göra så att fler kvinnor är hemma och dessutom ännu längre. Valfrihet som alliansen så lovvärt kallar det. Men kontentan kommer att bli att fler kvinnor halkar efter på arbetsmarknaden i både lön och befattning. Icke heller är vårdnadsbidraget pensionsgrundande. Som om det i dagsläget inte är nog men kvinnors låga pensioner. Men att kvinnor ska vara självständiga och ekonomiskt fria från männen är således heller inte alliansens målbild. Man kan ju betala extra pension för kvinnan, säger någon. Jovisst men hur mycket är då kvar av de 3 000 kronorna?

Ett liknande bidrag har funnits i Norge sedan 1998 och medfört att så många som 11 000 jobb har försvunnit från arbetsmarknaden (Svenska Konjunkturinstitutet) och Norge har nu gjort det enda rätta och avskaffat vårdnadsbidraget. Utvecklingen i Norge går ju tvärtemot alliansens jobbpolitik men de lyssnar inte på det örat.

Eftersom det är upp till kommunerna att finansiera bidraget oroar det mig dessutom att pengarna kommer att tas från den kommunala barnomsorgen. Större barngrupper och färre pedagoger är konsekvensen.

Hursomhelst är detta sannerligen inte vägen att gå för att försöka underlätta för familjer idag. Nej, dela föräldraförsäkringen mellan föräldrarna å det snaraste så att barnen blir båda föräldrarnas ansvar, istället för att cementera den rådande ojämlika ordningen.

Inga kommentarer: