onsdag 14 januari 2009

Folkmordstendenser

Den amerikanske emeritus professorn i Internationell rätt vid Princeton, och tillika FN:s speciella rapportör för de ockuperade områdena Västbanken och Gaza, Richard Falk intervjuas i Arbetaren. Falk vägrades tillträde till Israel när han landade i Tel Aviv den 14:e december förra året, trots att han är amerikansk jude. Återigen, och med eftertryck påpekas av en "objektiv" part att orsaken till Palestinakonflikten är strukturell och inte tillfällig: den illegitima ockupationen. Att lidandet för folket i Gaza når overkliga nivåer är en effekt av den eskalerande diskrimineringen och avhumaniseringen som pågått under en längre tid och kan inte bortförklaras av en avbruten vapenvila. Falk berättar:

"– En olycklig bieffekt av krisen i Gaza är att det som händer på Västbanken glöms bort. Men det Israel gör där är ett minst lika allvarligt brott mot de juridiska och moraliska plikter staten har i sin egenskap av ockupationsmakt. Jag tror inte att man kan föreställa sig någon anständig framtid förrän de internationella påtryckningarna blir så starka att de tvingar Israel till ett fullständigt tillbakadragande.

– En av Israels förbrytelser i Gaza, som inte kommit fram i media, är att neka människor i en krigszon att bli flyktingar. Det är första gången i modern tid som man förhindrar människor att söka sig bort från kriget, på jakt efter skydd och säkerhet. I stället riktas kriget mot en civilbefolkning som sitter instängd. Flyktingtillvaron är svår, men den är den sista utvägen och att förvägra krigets offer möjligheten att fly är i sig ett svårt brott mot folkrättens principer.

Du har sagt att Israels politik har folkmordstendenser. Är det vad vi ser i Gaza?

– Jag menar inte att Israel är som nazisterna, utan att deras politik lutar åt en förintelsesituation. Det framkommer bland annat i den brutala kollektiva bestraffning som hotar människors fysiska och psykiska hälsa. Påståendet kan ha låtit extremt en gång i tiden, men i ljuset av vad som händer i dag är det knappast fallet."

Media: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Inga kommentarer: