fredag 2 januari 2009

Israels spindoctors

Det är skrämmande i sig att en PR-maskin styr över Israels spinnade mediainformation av Gaza attackerna. För 8 månader sedan skapades "the National Information Directorate" i svallvågorna av 2006 års Libanonkrig, och den ofördelaktiga PR det kriget skapade för Israel. En av huvuduppgifterna är att dagligen bestämma de viktigaste budskapen som skall hamras in i den internationella mediabevakningen. Några exempel av budskap som spunnits fram de senaste dagarna har varit att det var Hamas som bröt vapenvilan, att Israel försvarar sin befolkning och att Hamas är en terror organisation. Få internationella journalister har ifrågasatt dessa hel/halv-sanningar och propaganda budskap. En stor utmaning har också varit att försöka försvara eller förklara de "störande" bilder från Gaza som hela tiden produceras.

Men än mer skrämmande är att den uppenbara PR-kuppen görs helt öppet och beskrivs som framgångsrik av sina egna skapare. Chefen för National Information Directorate, Yarden Vatikai, säger:

"In general, we think we are succeeding in getting the message across"

Det är alltså uppenbart att det är inte fakta som de lyckats sprida, utan ett budskap. Man är helt öppet nöjd över att man lurat den största delen av den internationella presskåren.

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB1, Roya

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att höra hur israelmotståndare gång på gång försöker hitta fel på staten Israel. Nu är det alltså fel att de försöker få ut sin bild av hur händelserna utvecklas i Gaza?

Är det då också fel att Hamas har infiltrerat FN i Gaza och att "FN-källor" i Gaza i praktiken är Hamas-medarbetare? (FN har bara några få icke-palestinska anställda i Gaza, vart resten har sina lojaliteter är rätt uppenbart).

Är det fel att Hamas uppmanar sina kombatanter att klä sig i civila kläder utan markeringar? Och om en civilklädd Hamaskombatant blir dödad rapporteras som civil?

Oavsett vilket bevittnar vi just nu ett ganska avancerat informationskrig och då krävs en redundant, insiktsfull media som kritiskt granskar innan den publicerar i jakten på det snabba scoopet.

Tyvärr är det nog att förvänta sig för mycket av media.

Anonym sa...

Frågan kommer alltid att vara infekterad och lösningen omöjligt. Föreställ dig en medlare som verkligen vill diskutera rättvisehalten bakom moderna Israels uppkomst. Landet fanns inte på kartan innan efterkrigets västmakter bestämde sig för att det var ok att tränga undan ett helt folk och ge mark och stöd till de som idag använder sig av regelrätt annektering.

Det borde ligga i Israels intresse att lösa konflikten på ett fredligt sätt. Jag vill inte tänka på hur det skulle bli om USA kollapsade och dess militära uppbackning uteblev.