torsdag 15 januari 2009

"Kriget mot terrorismen var ett misstag"

Så uttrycker sig idag den brittiska utrikesministern David Miliband. Ingen nyhet för många, men när det uttalas av en av västvärldens främsta förespråkare får insikten en helt ny dimension.

När nu Miliband säger att västvärlden inte kan "mörda sig bort" från de hot den möter och att hela kriget-mot-terrorismen-kampanjen har gjort "mer skada än nytta" undrar man hur en hel samhällsretorik skall justeras. För hur anpassar sig de politiker och opinionsbildare som under det senaste decenniet har byggt hela sin argumentation på att terror-kriget är rättfärdigat? Vi har bland annat en hel drös svenska bombliberaler och ledarskribenter som byggt sin karriär på krigshetsretoriken och konstant hånat alla som opponerat sig. Människor som öppet propagerat för att den västerländska "friheten" skall bombas fram. De har köpt en position som idag kan bli mycket svår att bli av med. I mina ögon är deras förtroende i mångt och mycket urholkat. Men det skall bli intressant och se hur de väljer att möta de nya tiderna; skall de stå på sig även om opinionen vänder eller skall de försöka låta trovärdiga som kappvändare?

Uppdatering: Samtidigt går Gaza attackerna in i en ny fas: idag har FNs huvudkontor i Gaza bombats liksom ett sjukhus med 500 patienter och en kyrkogård. En båt med förnödenheter vägrades även inträde till Gazaremsan. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte sin "strong protest and outrage". Och i Sverige ingenting från regeringen samtidigt som media tonat ner sin bevakning. Det känns skamligt att vara svensk.

Media: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Inga kommentarer: