torsdag 22 januari 2009

Vad vill egentligen Hamas?

Detta är skåpmat. Men kanske beror det på förhoppningen att vi alla nu kan lyfta blicken när den mest akuta bombröken lagt sig i Gaza och börja lyssna på alla inblandade parter i konflikten, som det ändå känns viktigt att lyfta fram detta igen. Och delvis såklart på grund av den ensidigt kletiga mediabilden. Men iallafall. I senaste numret av Folket i Bild (FiB) publicerades en intervju som gjordes i maj förra året med Khaled Meshal, ordförande i Hamas politiska utskott. Rent generellt en artikel värd att läsa bara för att för en gångs skull få höra Hamas-versionen av hela Palestina konflikten. Men den är också väldigt viktig ur en annan aspekt: bilden av hur Gaza attacken såldes in och rättfärdigades av Israel och i stort sett en enig (eller iallafall tyst) mediakår och maktstruktur i väst blir om inte krossad, så rejält grumlig. De senaste händelserna i Gaza ger dessutom intervjun en ny dimension den inte hade när den utfördes.

Två tunga argument har lyfts fram som de principiella orsakerna till sönderbombandet av Gaza: 1) raketskjutningarna in i södra Israel och 2) den politiska "extremism" Hamas sägs besitta, huvudsakligen representerat av det faktum att Hamas inte erkänner Israel som stat. Dessa båda punkter berörs i intervjun med Khaled Meshal, och vi tar dem i ordning (min fetstil):

1) Raketskjutningarna:

Khaled Meshal: "Vi tycker inte om att se några offer, som barn eller kvinnor, inte heller på den israeliska sidan, fastän det var israelerna som angrep oss. Men tyvärr leder våra angripares våldsamma förtryck till oskyldigt blod på gatan. Sedan 1996, för tolv år sedan, har vi föreslagit att civila mål skal exkluderas från konflikten, på båda sidor. Israel svarade inte på det. Då Israel insisterar på att döda våra barn, våra åldringar och kvinnor, och bombarderar hus med stridsfartyg, F16-plan och Apacherobotar, då Israel fortsätter dessa attacker, vad återstår då för palestinierna att göra? De försvarar sig med de medel de har. Om situationen vore sådan att vi hade en smart missil, skulle vi aldrig avskjuta den mot något annat än ett militärt mål. Men våra missiler och raketer är mycket primitiva. Därför avskjuter vi dem för vad de förmår, som reaktion på israeliska övergrepp. Och vi vet inte exakt vad de kommer att träffa"

2) Om att Hamas inte erkänner Israel som stat:

"Är Hamas villigt att acceptera en tvåstatslösning om Israel drar sig tillbaks till 1967 års gränser?

Meshal: För att ena palestinierna kring en politisk ståndpunkt kom vi överens om en politisk plattform 2006, i ett dokument som vi undertecknade. Vi kallade det Nationella Försoningsdokumentet. I dokumentet sa vi att vi accepterade en palestinsk stat baserad på 1967 års gränser, inklusive Jerusalem, utan bosättningar och med rätt för flyktingar att återvända. Detta är en plattform vi kom överens om. Men vi i Hamas har en annan mycket viktig ståndpunkt, att inte erkänna Israel. Men att inte erkänna betyder inte krig med Israel. Vad vi vill ha är en palestinsk stat med 1967 års gränser. Då kommer det att råda vapenvila mellan oss och Israel. Vi säger att internationella relationer mellan stater inte alltid upprättats på en grundval av ömsesidigt erkännande. Och då en palestinsk stat upprättats, kommer den att precisera nivån på relationerna med Israel."

Det känns som en dialog med Hamas skulle vara något fantastiskt produktivt.

Media: DN1, DN2, DN3, DN4SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

2 kommentarer:

Anonym sa...

Khaled Meshal: "Vi tycker inte om att se några offer, som barn eller kvinnor, inte heller på den israeliska sidan."
vad skall man säga? kanske "den gråtande kosack" skulle passa best. så de skjuter raketer bara på ett symbolisk sätt, nu fattar jag.

Comitis sa...

Sanningen är att Meshals villkor har varit de mest rationella och de mest normala villkoren för en stabil fred.

För Markos del

Raketerna är skitraketer som knappt gör någon skada. Under 8 år så har det dött maximalt 15 st israeler av dessa raketer. Det är mindre än vad det dör i vanliga trafikolyckor i Israel.

Under två veckor dödade Israel 1000 människor utan vidare grunder alls. Tror du den siffran är symbolik?

Raketer.. Vill du se raketer kan du åka till Israels vapenförråd och ta lite bilder (om de raketerna ens får plats på bilden)..