söndag 4 januari 2009

Försvara massmord?

Slakten är inne på sin 8e dag och har trissats upp till en helt ny nivå med marktrupper och artillerield, och Israels återockupation av norra Gaza verkar nu vara ett definierat delmål. Förutom att mörda så många palestinier som möjligt förstås, och på den fronten har Israel varit osedvanligt framgångsrikt. Israel leder just nu med 460 vs 7 i dödsfall. Föga förvånande förvisso med den absurda överlägsenhet de besitter. Detta ser nu ut att bli ett blodbad av historiska mått, en milstolpe i massmord och etnisk rensning; ett avskyvärt brott mot mänskligheten som kommer att ha problem att injusteras i de västerländska historieböckerna. Det är helt enkelt en svårförstådd ondska i paritet med fascisternas och nazisternas framfart under första halvan av 1900-talet. Hur skall det kunna förklaras i historieböckerna?

Men något som är om möjligt ännu svårare att förklara är västerlandets reaktioner eller icke-reaktioner. Den öppna backning Israel får, eller den tystnad som råder i västopinionen. Man skall inte underskatta detta för betydelsen är ofantligt stor: massmord och etnisk rensning försvaras. Det är på något bakvänt sätt ok att slakta utmärglade och desperata medmänniskor. 

Förutom det mest uppenbara faktumet att vi alla är människor och torde hysa medmänskliga känslor för folket i Gaza så borde vi väl dessutom försöka leta efter fakta, inte köpa propagandan. Så svårt är det inte att se igenom rökridåerna, även om de är massiva. Ett exempel är Niklas Ekdal i dagens DN. Ekdal har överträffat sig själv och de flesta andra i konsten att orwellskt baklängesförsvara slakten av folket i Gaza. Han är, om man orkar skrapa bort allt pretentiöst allegorifjanteri, öppet islamofobisk och rasistisk och har dessutom köpt anti-arab propagandan utan minsta tillstymmelse till kritisk analys. I Ekdals värld  är det fruktsamt att jämföra Ålands bombning av Stockholm med Israels aggression med Gaza; det är inga problem att beskriva Israel som demokratiskt (ja, de har demokratiska val men det måste till lite andra ingredienser); det är helt normalt att antyda att judarna också borde få bomba till sig sina tidigare boplatser; det är helt oproblematiskt att säga om palestinierna att om de bara hade skickat barnen till skolan och gått och arbetat istället för att skjuta raketer så hade allt varit bra; och slutligen, det är helt ok att säga: 

"Detta är ingen advokatyr för israeliska bombningar av tättbefolkade områden med invånare som redan har det svårt - sådant kan aldrig försvaras - utan ett kallt konstaterande"

Det är som att säga: "jag är inte rasist, men....". Man får inte bomba, men det är ändå helt ok. Självklart kan denna slakten inte försvaras, men Israelerna måste för göra det de gör. Ekdal, och många med honom, vet exakt vad de säger även om det är inbakat i nyspråklig dräkt: Vi stödjer denna slakt utan förbehåll (förutom att säga att det aldrig kan försvaras). Samtidigt som de gör det jämställer de sig själva med anhängare till några av historiens värsta massmördare. Hoppas Ekdal och hans bundsförvanter är bekväma med den jämförelsen.

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6SvD1, SvD2, SvD3, SvD4AB1, AB2

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket jävla skitsnack! Om ni någon gång (du och dina terrorist jelikar) kunde se att Hamas är terrorister och inget annat kanske ni skulle inge trovärdighet och denna konflikt få en lösning. Varför tillåter inte Palestinierna tex FN att gå in och ta Hamas tillfånga?

Anonym sa...

Problemet med konflikten runt Israel är att det runt om Israel finns starka grupper som har på agendan att utplåna Israel, Hamas är en av dom, och det gör att vi inteb kan jämföra förhållanden något vi har här hemma. Att det dött mängder med oskyldiga är helt klart, frågan är då om det kunda skett på annat vis? Svårligen anser jag då Hamas ofta använder bostadshus/bostadsområden och annan civil infrastruktur att gömma sig och sina vapen i och även för att skjuta mot Israel.

Om Palestinierna vill ha fred får de sluta att välja/skydda organisationer som öppet propagerar för utrotning av andra länder!

Anonym sa...

"Detta ser nu ut att bli ett blodbad av historiska mått, en milstolpe i massmord och etnisk rensning; ett avskyvärt brott mot mänskligheten som kommer att ha problem att injusteras i de västerländska historieböckerna."

Jag brukar dra mig för att kategoriskt fördöma vad folk säger, men citatet ovan måste ta något slags pris i konsten att svamla. 460 döda ett blodbad av historiska mått, och detta under militära operationer? Vad kallar du isåfall verkliga blodbad som Stalingrad, Dödens Fält, andra världskrigets koncentrationsläger, osv.?

Tänk efter en smula. Och skriv aldrig inlägg samtidigt som du är upprörd.

Jonas Ström sa...

Esteban: Nu är det inte bara antalet offer som är det viktiga, utan på vilket sätt det görs, inför öppen ridå. Det kräver en jämförelse med förintelsen. Dessutom var den första dagen på bombningarna den blodigaste sedan 1948 i palestinakonflikten. men låt oss hur illa det kan gå.

Och ja, jag är upprörd. Mer än så, jag mår fysiskt illa av det jag nu bevittnar.

Anonym sa...

Israel eller Syria Judaea - som det det hette från början - var ett judiskt land ändå fram till 100 e.Kr. Så FN gav Israel tillbaka till judarna efter andra världskriget.

Det är alltså de judehatande palestinierna som är de som helt rätt ska fördrivas från Israel/Syria Judaea.

Palestinernas öde ligger på Syriens och FN:s ansvar - inte judarnas.

Anonym sa...

@Jonas Ström

Metodiken för Förintelsen och det vi ser nu i Gaza uppvisar (ännu) inga som helst likheter. Även om vi bortser från omfattningen så byggde Förintelsen på invasion, fullständig ockupation, (selektiv) massdeportering, samt slutligen massmord på deporterade. Dessutom skulle jag vilja hävda att omfattningen är av stor vikt, det är ett större brott att mörda miljoner än tusentals.

Om metoderna är det viktiga, så skiljer det sig även där. Att systematiskt föra bort och mörda människor av en viss etnicitet/whatever efter att stridigheter har upphört är en helt annan sak än civila dödsoffer i en pågående militär konflikt. Och om Israel verkligen hade massmord dolt bakom ett svepskäl om militär intervention på agendan, skulle vi se ett nytt Guernica, inte det relativa fåtal döda civila vi sett hittills i Gaza.

Att jag är petig beror på två saker. Först och främst att vår förståelse för konflikten i Palestina (och dess lösningar) inte gynnas av simplistiska förklaringar och tolkningar. Det är av största vikt att se all den komplexitet som konflikten rymmer, även när det innebär att man ger bådda sidor rätt (ibland samtidigt).

För det andra bidrar tanklösa liknelser som den med Förintelsen med att urvattna både Förintelsen som händelse såväl som begreppen folkmord, etnisk rensning, och brott mot mänskligheten. Detta är ett mycket stort problem. Jag förringar inte lidandet och tragedin i det som sker i Gaza, men man måste kalla saker vid dess rätta namn.

Och personligen sörjer jag det som sker i Gaza lika mycket oavsett om det kallas massmord, collateral damage, eller vad du vill.

Jonas Ström sa...

Esteban: jag föringar inget mänskligt lidande, tvärtom, allt lidande är exakt lika illa. Inser självklart att referenser till de stora mänskliga brotten är känsligt men det ändrar inte fakta och det är defintivt inte tanklöst: att låsa in 1,5 miljoner människor, stoppa leveranser av mat/el/vatten/mediciner och sedan systematiskt bomba sönder området är i paritet med något av det värsta människan har gjort.

För övrigt tar din sorg över vad som händer väldigt konstiga uttryck.

Anonym sa...

"att låsa in 1,5 miljoner människor, stoppa leveranser av mat/el/vatten/mediciner och sedan systematiskt bomba sönder området är i paritet med något av det värsta människan har gjort"

Du funderar inget på att det kan bero på att det regnar ner raketer och granater?

Alltså inga raketer eller granater= mat/el/vatten/mediciner!

Sen vill jag bara reservera mig mot detta påstående

"med något av det värsta människan har gjort"

Vart nån stans på listan över "det värsta människan har gjort" kommer Gaza komma ?

Om du då börjar med Kongo som den värsta nuvarande konflikten med hittills 45 000 människor döda varje månad,var av hälften är barn!
Sedan 1998 har 5,4 miljoner dödats i konflikten,lika med Danmarks befolkning.
Konflikten är den blodigaste sedan WW2.

I krigen mellan Israel och arabländerna 1948-2008 har totalt omkring 60.000 muslimer dött (i tillägg har omkr 20.000 israeler dött).

Det behöv inte mycket för att fatta hur lååååångt ner på denna lista Gaza hamnar.

Jonas Ström sa...

Det är som sagt definitivt inte bara antalet offer som är det viktiga, utan det omänskliga tillvägagångssättet. En s.k. "demokrati", dessutom allierad med västvärlden (dvs dig och mig, så länge vi inte säger emot) skall inte komma undan med en öppen attack mot medmänniskors rättigheter.

Men det skulle ändå vara intressant att se hur många offer (2,000, 5,000, 25,000 eller 50,000?) som behövs för att väcka folks medkänsla? Tydligen är runt 500 inte alls tillräckligt iallafall.

Anonym sa...

Sluta skjut raketer så blir det nära nog noll!

Nått annat man förvånas över är att det nära nog inte finns några skyddsrum i Gaza.
Men hur kan Hamas missat det när man själv har byggt bunkrar till sig själv för att undkomma bombningar?
Skiter man i de civila?

Likaså borde Hamas kraftigt byggt ut sjukvården när man vet att deras politik och nästa konflikt med Israel kommer skörda stora antal i skadade.

Hamas hyllas av folk som Andreas Malm för sitt stora sociala engagemang,då undrar man varför det INTE reflekteras i förebyggande åtgärder när man vet att sitt nästa drag kommer kosta många liv!

"En s.k. "demokrati", dessutom allierad med västvärlden skall inte komma undan med en öppen attack mot medmänniskors rättigheter"

Va?? vad har hänt nu,Israel har ju inte kallat för annat än Apartheid stat på alla bloggar,så nu är det en demokrati...oj

Men å andra sidan så är ju Hamas också en demokrati iom att dom vann valet,då är väl dom ansvariga för sitt folks välbefinnande.

Då är dom skyldiga till att mat/el/vatten/mediciner stryps om man attackerar sin granne med raketer,ganska enkelt.

Jag vet faktiskt inte någon annan nation som har farit så milt fram mot en fiende förut!
Du kan ju jämföra med Darfur där är det ett skoningslöst bombande av fiendes civila som långt överstiger "folkmordet" i Gaza...och då bedöms INTE Darfur som folkmord!
Skulle Israel tillämpa samma taktik så skulle Gaza vara tomt på folk,dom skulle bo i flyktingläger på sinai,och även där skulle dom bli angripna!

Anonym sa...

Att civila dör är alltid allvarligt. Men däremot är jag noga med att termer används på rätt sätt. Ett "folkmord" dessutom av "historiska mått" tyder på historielöshet eller kanske bristande språkkunskaper. Folkmord är vad Iran praktiserat de senaste 20 åren då de utplånat fyra folkslag från jordens yta. Bla: Balucher och Meder. Bahá'íerna, azerbajdjaner, Zoroastrier och kurder är fyra folkslag som mystiskt "försvinner" tillsammans med sina byar. Enligt Iran har de bara slutat dyrka hednagudar och blivit godtrogna muslimer men massgravar, satelitbilder och flyktingar berättar en annan historia. Syrien. Irak, Iran och Turkiet har dödat ca 130.000 kurder sedan 1982. Ryssland slaktade 140.000 civila tjetjener mellan 1994-1999. Det totala antalet döda i Israel/palestinakonflikten sedan 1967 är ca 27.000 varav 5000 israeler och 22.000 israeler. Att människor ska dö är vidrigt, oavsett om de är palestinier, israeler, kurder eller ruwandier. Däremot tycks en majoritet av stater som begår folkmord få "frisedel" då allt fokus alltid måste riktas mot Israel. Människor dör tyvärr i krig men det är bara när Israel är inblandat som det börjar skrikas folkmord och etnisk rensning. 470 döda är förjävligt, men är fortfarande inget folkmord då invånarantalet där är 1,4 miljoner. Hade det bott 800 personer på Gazaremsan hade jag instämt i bloggaren "Radars" påstående om "folkmord av historiska mått". Fred - Salem - Shalom!

Jonas Ström sa...

Det är just därför som jag inte använder termen "folkmord".

Henrik C sa...

Jag ser att författaren slukar vänster-propagandan som en toalett.
Skaffa dej lite kött på benen innan du försöker... nej. Inte läge att sjuka såhär lågt.