tisdag 17 februari 2009

Billströms spel del 2

Förutom de insinuanta rasistiska delarna av Billström med fleras förslag finns åtminstone tre förslag som direkt strider mot lika rättighetsperspektivet:

1. Möjligheten att uppbära samhällets ekonomiska stöd oavsett var man väljer att bosätta sig vill moderaterna ta bort. Men inte för svenskar, bara för invandrare.

2. Kraven på att kunna svenska för att få medborgarskap ska inte gälla för svenskar, bara för invandrare.

3. Att införa möjligheten att fråntas medborgarskapet gör att det kommer finnas två sorters medborgarskap. Det ena lyxiga sorten är förbehållet människor födda i Sverige och kan inte fråntas dem, det andra B-varianten gäller i princip alla som inte är födda i Sverige och som är medborgare i något annat land. Det är ett villkorat medborgarskap. Kom också ihåg att människor som flyr undan förtryck inte sällan måste skaffa falska identitetshandlingar för att fly, alternativt helt saknar sådana vid flykttillfället (kan såklart vara farligt att bära sitt riktiga pass).

Att sedan hela programmet grundar sig på idén om att det finns ett ”vi” som ska integrera och ett ”dom” som ska integreras visar dels på en symbolisk tudelning av befolkningen och dels på att man tror att ”de” inte har samma intresse som ”oss” av att försörja sig och leva ett vanligt liv. Att rasismen i samhället är orsaken till lägre grad av sysselsättning bland vissa grupper människor tycks inte föresväva moderaterna. Istället måste det vara deras eget fel. Då blir den logiska (moderata) slutsatsen att ”vi” måste tvinga ”dem” till att jobba och hitta lämplig bostad.

Inga kommentarer: