torsdag 5 februari 2009

”Resultat av bristande omdöme”

”Resultat av bristande omdöme” säger rikspolischefen Bengt Svensson om poliserna i Rosengård som pratat om ”blattajävel” och hur de till sterilitet ska spöa ”den lille jävla apajäveln”. Mycket märklig beskrivning av öppet rasistiska uttalanden från poliser. ”Resultat av rasismen i poliskåren” borde väl ha varit en mer korrekt beskrivning. Men det förstås, det skulle aldrig en chef inom polisen tillstå, han kör på det gamla rötäggsförklaringen. Det är inget i polisorganisationen, det är enskilda rötägg. Med den förståelsen är det också begripligt att man nyligen lagt ner blocket med hatbrott och jämställdhet på polisutbildningen.

Nabila Abdul Fattah skriver om polisen på sin blogg: Jag har aldrig tänkt att “Gud vilken lättnad att polisen är här” Snarare har det varit en klump i magen, nervositet, väntan på att någon av dom blåklädda människorna bara ska få en flipp och börja slå, helt utan anledning. Och detta är när jag inte har gjort någonting!

Jag kommer att tänka på utredningen av det rasistiskt motiverade mordet på Stephen Lawrence i England på 90-talet. Där konstaterade utredaren MacPherson i sin rapport i efterhand att polisens slarv som lett till friande domar inte var utslag av enskilda fördomsfulla rötägg utan av en”institutionell rasism” i poliskåren. När får vi en sån analys här?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sånt har frodats inom polisen så länge jag minns, dvs ungefär 40 år. Det handlar alltså inte i första hand om rasism, utan om vi-mot-dom. Dom är i det här fallet utlänningar men det kan lika gärna vara ungdomar. Eller civilister i allmänhet.

Sånt kan inte utbildas bort. Det uppstår genom polisens arbetssituation, som ju påminner om bombplanspiloter. Förmodligen skulle det bli bättre om konstaplarna patrullerade till fots.

Anonym sa...

En polisman i Malmö gick med i en ny förening, Rasistklubben på Malmö Polisen. Men när han gick på det första mötet blev det inte riktigt som han tänkt sig. Allt som hände var att olika personer gick fram till ett podium och läste upp en siffra, varpå alla skrattade. Polismannen förstod ingenting. Vad var det som var så roligt?

Efteråt gick han fram till en av de andra poliserna, och frågade. Den andre förklarade:
"Jo, du förstår, vi har en bok här i Rasistklubben med alla våra rasistiska kränkningar. Men för att spara tid brukar vi bara läsa upp numret på den roliga kränkningen, och då vet ju alla vilken som menas."
"Får jag prova?" undrade polismannen då.
"Javisst!"
"Okej... låt se nu... 834!" försökte han, varpå alla som stod i närheten brast ut i våldsamma skratt och en del slog sig på knäna av förtjusning.
"Vadå, var det en så rolig historia jag berättade?" undrade mannen nyfiket, stolt över att ha fått så positiva reaktioner. Den andre svarade andlöst:
"Åh, den var bra! Den hade vi aldrig hört förut!"

Anonym sa...

Jag förstår inte upprördheten, jag är själv invandrare (Chile) och när man läst Hadith, den samling traditioner om - och förmaningar av - Muhammed, samt hör muslimer uttala vad som står där, då blir man rädd: "Judarna - söner och döttrar av apor och svin" eller "På den sista dagen kommer stenarna att tala och säga: O muslim! Det finns en jude under mig - döda honom!". Det hade varit upprörande om Rosengårds befolkning varit fredlig och följt en civiliserad livsåskådning. Nu är det inte så.

Anonym sa...

Jag ser hellre poliser som reagerar (och svär och säger olämpliga saker) än poliser som inte reagerar på något vis alls!

Om någon säger fel saker i stridens hetta är det inte hela världen, det har nog de flesta gjort.

Mycket värre är alla de ligistgäng som terrosriserar Malmö. Det borde vara fler som reagerar! Gärna många som reagerar och på olika sätt.

Anonym sa...

Det är givetvis inte försvarligt att kalla människor från andra länder blattar eller apor. Men samtidigt måste man förstå situationen där det uppkommer. Poliserna bombarderas med stenar och det riktas raketer mot dem. Adrenalinnivån blir så hög att det sprutar ut ur öronen. Då är det lätt hänt att det slinker ur ord som man annars inte skulle säga. Jag tycker det här är en storm i ett vattenglas som verkar vara designat av PK maffian för att flytta fokus från den katastrof som Rosengård faktiskt är. // Brolle