måndag 2 februari 2009

Israel har lärt sig att övervåld är ok

Man kan fråga sig om, och i så fall vilken, lärdom Israels ledning tog med sig från slakten man utförde i Gaza. Om veckorna i januari 2009 egentligen påverkade Israels moraliska hållning. Om man lärde sig att det verkar godtagbart att bete sig på ett visst sätt. För likt ett litet barn som stegvis bygger upp sin moraliska karaktär genom omvärldens bifall eller tillsägelser, likadant verkar Israel nu har förstått att mycket av statens beteenden är, om inte helt ok, så iallafall tyst och passivt bifallna. Omvärldens tystnad är en otroligt viktig ingrediens i skapandet av Israels moral. När vi tyst tittar på, utan att klaga, när oskyldiga och försvarslösa människor slaktas i ett instängt fängelse då tolkar Israels ledning detta som att beteendet är godtagbart.

Ett uppenbart exempel är när Ehud Olmert uttalar sig angående raketskjutningar från Gaza och säger att svaret på dessa kommer att bli "oproportionerligt". Om det var något som var oproportionerligt så var det massmordet i Gaza, det verkar de flesta internationella experter hålla med om. Men när Israels premiärminister uttryckligen säger att svaret kommer vara övervåld, då har även retoriken anpassats. Han kan öppet meddela att svaret kommer inte att stå i proportion till "brottet". Han vet nu nämligen av erfarenhet att omvärlden tycker att det är helt ok. Och om omvärlden nu inte skulle tycka att oproportionerligt övervåld och mord på oskyldiga och försvarslösa barn är ok, då måste omvärldens ledare börja säga emot. Annars lär den israeliska statens moral korrumperas än mer. 

3 kommentarer:

Simon sa...

Våld är fel. Men Hamas/Fatahs våld är LIKA fel som Israels våld. Hur skulle du göra om du var Israel? Bara låta de palestinska raketerna falla? År ut och år in? Låtsas som ingenting? Det går inte att prata med Hamas och Fatah är inte mycket bättre. Jag tycker inte om det, och det kanske inte fungerar, men Israel har faktiskt inget val. En tvåstatslösning blir möjlig först när palestinierna slutar bomba Israel.

Anonym sa...

Om jag var israel skulle jag börja med att göra mig helt klanderfri som att till exempel ge upp att ockupera och förtrycka palestinierna, sluta etablera nya bosättningar på ockuperad mark och ge palestininerna åtminstånde GRUNDLÄGGANDE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER och ERKÄNNA DERAS EXISTENS. Därefter skulle jag kunna skylla ifrån mig om palestinierna gav sig på mig som israel och inte ockupant och förtryckare.

Anonym sa...

Kräv Ansvar och en oberoende utredning!
Etikett på resterna av en USA-made missil ..




som dödade tre ambulanspersonal och ett barn. USA har ansvar för att stödja utredningar om missbruk av amerikanska vapen i attacker mot civila. Vädja till sekreterare Hillary Clinton och ambassadör Susan Rice att stödja en oberoende utredning! Klicka och maila- eller skriv ut och posta här:

http://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/index.aspx?c=jhKPIXPCIoE&b=2590179&template=x.ascx&action=11644&tr=y&auid=4461028