fredag 6 februari 2009

Varför var kärnkraftsbeslutet "historiskt"?

Gårdagens energiöverenskommelse benämndes som "historisk" så många gånger och av så många i alliansen att man till slut kunde tro att den var historisk. Och det var den väl iochförsig också, på sina sätt:

- gårdagens energisamarbete kommer att gå till historien som höjden av kohandel. Att sedan kalla det kompromiss och sälja in det som att kompromisser är något positivt för alla, ändrar ingenting. Troligtvis har Reinfeldt blivit fixerad av begreppet enighet, och gör allt för att alliansen skall se enig ut, även om det betyder att alla partigränser suddas ut. Alliansen blir sakta men säkert en stor suddig liberal massa.

- beslutet om kärnkraften är också historiskt som beslutet då Sverige valde att skjuta energifrågan och hållbarhetsfrågan framåt några generationer. Det är historiskt i sin icke-progressivitet.

- men det som är mest historiskt med gårdagen är ändå att Maud Olofssons når nya höjder i orwellskt nyspråk. För det kvittar hur många gånger man läser hennes uttalande, det finns helt enkelt ingen logik i det: "Centerpartiet har inte ändrat åsikt när det gäller kärnkraften. Men....". Eller som Badlands Hyena uttrycker det angående den ologiska Centersvängen: "Det är detta som är historiskt. Att partiet gått från Bondepartiet över Landsbygdspartiet Centerpartiet till att äntligen skaffa sig en stureplansstyle. Välkommen till storstan, kusinen från landet!"

Sen frågar sig Henrik Brors i DN korrekt varför beslutet om kärnkraften togs just nu. När investeringarna i förnybart precis kommit igång. När Sverige kommer att ha ett ganska substantiellt energiöverskott de närmaste åren. Men svaret blir nog igen att det är fixeringen av enighet som kör över allt annat. Dessutom vill Reinfeldt säkert vara strategisk: han har sett att opinionen sakta har vänt i kölvattnet av klimathotet och att en större del av de fackligt anslutna i dessa osäkra tider backar kärnkraften. Då kan beslutet vara ett sätt att söndra och härska. Splittring av oppositionen är således viktigare än beslutet i sig.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, AB1, AB2, AB3, Ett hjärta rött

1 kommentar:

Kurt sa...

Men visst är detta beslut historiskt. Den nya svenska utbyggnaden av kärnkraften blir ju helt unik i världen i det avseendet att den blir helt privatfinansierad -

“inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraft”.

I alla andra länder går nämligen staten in och ansvarar för ett garantibelopp om inte de privata försäkringarna skulle räcka för den olycka som naturligtvis aldrig kan ske. Nu måste man ordna privata garantibelopp på något sätt.