onsdag 25 februari 2009

Vård enligt klass

Ett år efter införandet av Vårdval Stockholm börjar det riktigt obehagliga effekterna av systemet göra sig smärtsamt påminda. Eller snarare: väldigt snabbt lider ett stort antal människor pga vårdvalets utformning. Och de som lider är de som är sjukast och inte kan betala. Eller bor i "fel" område. 

Välfärd kommer aldrig att fungera utan en gedigen klassanalys. Samtidigt som vi väljer ett system som Vårdval Stockholm, väljer vi att bortse från att samhället är uppdelat i klasser. Självklart kan vi välja att bortse från det faktumet, men då kan vi inte sen förvånas över de effekter som i längden blir outhärdliga för samhället i stort, men i synnerhet för de utsatta. Endast en liten grupp kommer att tjäna på systemet; så är det programmerat. Och effekterna av Vårdval Stockholm är egentligen bara ett typiskt exempel på något som inte borde förvåna någon. För antingen är de effekter vi nu ser planerade, eller så inbegrep man inte klassbegreppet i analysen. Svårare än så är det inte. 

Annars kan man alltid försöka analysera nedanstående fakta från dagens DN, utan att applicera klassbegreppet:

Rinkeby vårdcentral har personalstyrkan halverats på ett år samtidigt som arbetsbelastningen bedöms ha ökat med 43 procent.

Inga kommentarer: