onsdag 11 februari 2009

Vill vi lösa problemet nu eller i framtiden?

Om man vågar satsa på mer progressiva energilösningar och inte skjuter problemen framför sig så kommer resultaten uppenbarligen med tiden. I brittiska The Guardian kan man läsa att i Spanien har volymen vindkraftsproducerad el nått rekordnivåer samtidigt som spotpriserna på el sjunkit med över 10%. Den 22 januari producerades över 11 GW vindkraftselectricitet vilket täcker mer än en fjärdedel av den spanska efterfrågan (och för att relatera till Sverige: det skulle täcka runt hälften av den svenska lasten en kall vinterdag). Spanien har nu nästan 17 GW installerad vindkraftskapacitet. I Sverige ligger vi runt 1 GW. Samtidigt är den installerade kapaciteten kärnkraft 9 GW i Sverige, alltså runt hälften av Spaniens vindkraftskapacitet. Spanjorerna kan alltså producera mer vindkraft än svenskarna kan producera kärnkraft vissa dagar.

Men de långsiktiga lösningar som krävs för energiproblematiken rimmar illa med "politikens logik och tidsrymd", som Hans Bergström uttrycker det i DN. Satsningen i Spanien startades för många år sedan, och den uppenbara återbäringen syns först nu. Men det ändrar inte problematikens struktur: vi måste satsa nu även om de reella effekterna slår in några mandatperioder in i framtiden. Och då står vi inför ett konkret val: vill vi progressivt lösa energi/klimatfrågan eller vill vi fortsätta i de gamla urtjänade spåren och göra en jättesatsning på kärnkraft. Per Kågeson reflekterar över detta i dagens SvD:

"Trots att Sverige redan producerar mer kärnkraft per invånare än något annat land i världen ger regeringen nu bolagen tillstånd att bygga ut kärnkraften med mer än 50 procent så länge inte antalet reaktorer ökar. Den svenska linjen är inte långsiktigt hållbar – i varje fall inte om en stor del av världen skulle följa vårt höga exempel. Ökad användning av kärnkraft riskerar att leda till krav på upparbetning, storskalig hantering av klyvbart material och risk för kärnvapenspridning. Dessutom framstår brytning av uranfyndigheterna i Billingen och på andra håll i vårt land som en logisk konsekvens av den nya politiken.

Vårt utnyttjande av kärnkraften borde minska, inte öka."

DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, SvD1

9 kommentarer:

Anonym sa...

Mega min vän, mega står det i Guardian. En giga är en miljon mega så du får nog avvakta lite med jubelropen.

Jonas Ström sa...

Surgubben: Helt korrekt att det står MW i Guardian, men jag tog mig friheten att översätta till GW. 11,000 MW = 11 GW. Antar att om jag vill jubla så får jag göra det ändå.

Christoffer Willenfort sa...

Att spanien teoretiskt sett KAN producera mer betyder inte att de gör.
kolla in http://www.vindstat.nu/ så ser du att vi inte kan lita på vindkraft. som baskraft.
Sen ska du tänka på att spanien har bättre förutsätningar för vindkraft än sverige (Det blåser mer och oftare i Spanien.) så man kan inte översätta deras resultat direkt.

Anonym sa...

Surgubben: 1 GW = 1000 MW. Inte en miljon som du påstår...

Jonas Ström sa...

Christoffer: Självklart finns det problem med att jämföra svensk kärnkraft med spansk vindkraft (kärnkraft är baslastkraft medan vind produceras när det blåser, det finns geografiska skillnader, nätrestriktioner etc). Men reflektionen är fortfarande giltig, vi ligger långt efter.

Anonym sa...

Så nu har jag ideerna för ett fordon som går på luft och el med topp prestanda som aldrig behöver tankas.

En generator som skapar elektricitet i överflöd varmvatten och dricksvatten.
En lösning på världshungern arbetslösheten ekonomin och miljön.

Tror du jag kommer få någon hjälp och lansera produkterna?

Tror knappast det.

Säger väl en hel del om samhället staten , bankerna mm eller vad säger du?

Går bra och satsa på halvtokiga ideer från miljardärer men om en arbetare kommer med revolutionerande ideer finns det ingen som sponsrar.’

Är det inte lite lustigt?

Anonym sa...

En kall vinterdag brukar det inte blåsa.

Jonas Ström sa...

Anonym 13.10: Det blåser iallafall väldigt mycket just nu i Spanien och slutet av Jan/början av Feb är den kallaste perioden på året.

Anonym sa...

Du behöver ingen vind mina generatorer skapar egen rörelse och energi.

det är som man säger evighetsmaskiner.