måndag 16 februari 2009

Sveriges elöverskott ökar

Under 2008 minskade efterfrågan på el i Sverige, samtidigt som den tillförda mängden el ökade. Den definitivt största ökningen av tillförd el är vindkraften, vilken ökade med 38%. Detta medförde att Sverige skapade ett överskott av elkraft och exporterade ca 2 Twh el under förra året. Allt enligt Energimyndighetens senaste statistik. Enligt samma myndighet kommer denna exporttrend hålla i sig i överskådlig framtid och dessutom öka. För 2010 kommer exporten ligga på 6,9 Twh enligt deras prognoser (s.35, Energiförsörjningen i Sverige). En annan reflektion från statistiken är att vi minskar vårt beroende av kärnkraften som under 2008 stod för 42% av eltillförseln. Som jämförelse utgjorde kärnkraften 49% av vår elkraft för 10 år sedan.

Man kan dra några generella slutsatser från denna färska statistik:

- vindkraftsutbyggnaden ökar kraftigt
- kärnkraftsberoendet minskar
- exporten av el ökar, dvs vi går mot ett avsevärt elöverskott

Alltså: samtidigt som utbyggnaden av vindkraft har tagit fart och vi minskar beroendet av kärnkraft och exporten av el ökar har alliansen nu beslutat att cementera beroendet av kärnkraft. Inte bara det, man använder dessutom argumenten att Sverige är beroende av import av el och att basindustrin inte kan överleva utan kärnkraft. Stämmer detta verkligen överens med den senaste statistiken?

DN1, DN2, SvD1, AB, Approximation, Dan Josefsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla är väl glada att kärnkraftsberoendet minskar. Men problemet är att om inte nya rektorer byggs nu kommer det leda till att kärnkraften avvecklar sig själv inom 20 år på grund av ålder.

Alltså är din poäng att elöverskottet idag ökar helt poänglöst i och med att det är först om 20 år problemet märks. Så visst vi kan leva i frid å fröjd ett tag till.

Anonym sa...

vad händer om transportsektorn går mer o mer på el?
Hur vore det om vi istället producerar billig el i europa?
El konsumtionen är starkt kopplad till konjunkturen och kostar elen för mycket kommer stora industrier få lägga ner framöver. Hur vore det om europa satsade på torium reaktorer LFTR för billig el i hela europa?