Sverker Lenas beskriver idag i DN kultur den olyckliga men intressanta diskrepansen mellan naturvetenskap och samhällsvetenskap när det gäller att kartlägga klimathotet. Från naturvetenskaplig synvinkel är den kritiska frågan redan besvarad (om människan har skapat klimatförändringarna: ja!), men den samhällsvetenskapliga klimatdiskussionen är obehagligt icke-konstruktiv eller snarare icke-existerande. Samma sak påpekade Andreas Malm på Socialistiskt forum i höstas. För samhällsvetenskaperna borde nu på allvar driva en livsviktig debatt om orsaker, effekter, diagnoser, prognoser och framförallt vad som måste göras för att förhindra kaos pga klimatet.
Avsaknaden av konstruktiva samhällsvetenskapliga lösningar på klimathotet gör nu att de flesta politiker står handfallna. Eller politiserar klimathotet. Politiker som ideologiskt ligger nära näringslivets lobby tenderar att underskatta klimathotet och levererar få lösningar. Näringslivets spårberoende till de fossila bränslena blir uppenbart och trögheten illavarslande när det gäller att byta till ett mer hållbart spår. Vänsteralternativen gör egentligen vad de alltid har gjort: analyserar utifrån makt/klassperspektiv och levererar solidariska lösningar. Alla måste hjälpa till, och speciellt de som skapade problemet (väst/nord). Men mer måste göras från alla politiska läger.
Men avsaknaden av politiska och samhällsvetenskapliga lösningar skapar andra effekter. Det är exempelvis inte konstigt att det i Sverige skapas progressiva klimatrörelser såsom Klimax och det nystartade Autonoma rötter när den svenska regeringen står handlingsförlamad inför klimathotet. Gårdagens klimatpaket erbjuder osedvanligt få långsiktiga lösningar (inga satsningar på järnväg, inga åtgärder mot lastbilstrafiken och flygtrafiken, inga satsningar på kollektivtrafik etc). För klent och för sent, kan den summeras. Det borde inte förvåna att dessa progressiva rörelser uppstår. De ryggradslösa politikerna har ju egentligen själva skapat dem när de inte letar efter konstruktiva samhällsvetenskapliga lösningar. Förmodligen får vi alltmer lita till att folkrörelserna levererar dessa lösningarna framöver.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, AB, Guardian, Arbetarens klimatblogg
I närheten av Bonn 1925
2 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar