fredag 13 mars 2009

Klimatet och hur det prioriteras

Igår avslutades en internationell klimatkongress i Köpenhamn. 2,500 forskare och experter från 80 länder hade samlats för att summera de senaste forskningsrapporterna och prognoserna angående klimatet i god tid inför det monumentalt viktiga FN-mötet, COP15, i början av december i samma stad. Denna summering skall sedan presenteras för politiker och beslutsfattare och ligga till grund för diskussionerna vid COP15 (ett dokument har sammanställts med kongressens slutsatser uppdelade i 6 specifika avdelningar). En otroligt viktig milstolpe i klimatdebatten således, och dessutom ett ypperligt tillfälle för press och klimatintresserade att få den senaste uppdateringen om klimatets förändringar och de hot och risker dessa förändringar innebär.

Och slutsatserna från en i stort sett enig expertkår är (och vi borde börja vänja oss snart) allt annat än optimistiska. Bland annat talade igår kväll ekonomen Nicholas Stern, författare till den legendariska Sternrapporten, och hans budskap var allt annat än oklart: politiker har totalt misslyckats att ta till sig den senaste klimatforskningen och om inget görs väldigt snart finns stor risk att vi går mot en ekologisk katastrof, och allt vad det innebär för planeten och dess invånare. Dessutom säger Stern:

"Looking back, the Stern review underestimated the risks and underestimated the damage from inaction."

Problematiken runt klimathotet har så att säga blivit dubbelsidigt. Det är inte bara så att riskerna är högre än man först trodde, dessutom har vi gjort alldeles för lite för att möta riskerna och förebygga dem. Och ju längre vi väntar desto mer katastrofala blir följderna, och desto mer ökar kostnaderna.

Men om de nedslående slutsatserna från kongressen är uppseendeväckande i sig, så är även den svenska pressens rapportering något att uppmärksamma. Den var nämligen nära nog obefintlig. Om man ville följa kongressen fick man istället vända sig till utländsk press, bl.a. rapporterade brittiska The Guardian uttömmande varje dag. Det samlades alltså 2,500 klimatexperter 15 minuter från svenska gränsen och erbjöd ett perfekt tillfälle för journalister att få ta del av och förmedla de senaste rönen angående klimatet för det svenska folket. Men det tillfället tog man alltså inte. Det säger en hel del om de stora mediernas prioriteringar, och bekräftar vad Stern uttryckte i sitt tal: vi fortsätter att underskatta klimatförändringars konsekvenser.

DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Arbetaren, SvD1, SvD2,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du förstår nog inte politiker min vän. Stern säger alltså att det kostar kanske 20% av samlade bruttonationalprodukten.
Det passar politikerna utmärkt för så kan de dra igång en mängd projekt för att rädda mänskligheten. Då får de sin gloria och kan malla sig. De åtgärder som görs nu - ta hand om gamla kylskåp till exempel - ger ingen gloria.
Därför kommer inget nämnvärt att hända innan de STORA sakerna kommer. Då kan man dra igång de där projekten som ger en gloria och då kommer man att tala högsämt om kraftsamling och annat blabla.
Så fungerar politiker.