onsdag 25 mars 2009

Arbetarklass, kvinna och ett misstag

Kvinna och representant för arbetarklassen. Kombinera dessa två egenskaper med ett misstag i ett överbelamrat arbetsschema och du har skapat det fetaste och mest eftertraktade villebrådet för svensk presskår. Wanja Lundby-Wedin gjorde uppenbarligen ett misstag, och spädde förmodligen på det första underskrifts-misstaget med det klumpiga och oförstående svaret ("jag känner mig olycklig och känner inte igen siffrorna"). Men det måste finnas någon proportionalitet även inom en blodtörstig journalistkår. Vad hände med mannen själv, Christer Elmehagen? Det är ju ändå han som sprang iväg med den absurt stora pengasäcken. Och vad hände med alla de andra män som också skrev under samma dokument? Är det så att det blivit för vanligt med giriga direktörsgubbar att det inte har något nyhetsvärde längre? Eller antar man att män, och speciellt de som jobbar för näringslivet (eller deras intresseförening Svenskt Näringsliv), ska uppmuntra feta arvoden och sitta i många styrelser? Det är kanske till och med är det som gör dem framgångsrika och avundade. Men en kvinna som dessutom står på arbetarklassens sida. Det sticker i alldeles för mycket i ögonen. Låt oss alla jaga henne.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, AB1, AB2, AB3, AB4

14 kommentarer:

Anonym sa...

ETT misstag??
Gimme a break!
WLW har suttit i AMF-styrelsen i FEMTON år och har tydligen ännu inte fattat vad hon varje år skrivit under.
Hon har också missat att läsa AMF:s årsredovisning, som finns på nätet, där de kritiserade ersättningarna t o m finns utskrivna i klartext!
Kanske för avancerat för en fd dagisfröken?
WLW känner sig lurad?
Hon har haft ett antal chanser att tillgodgöra sig informationen..
"Lurad"? Knappast. Ärlig? Nja..
Kompetent? hm...
När man själv visat ett moralens upprördhet och sedan själv agerat tvärtemot är det svårt iaf för mig att förstå Wanjas oberördhet.
Hon är ju inte den första (s)-person som agerat emot den offentliga (s)-moralen.
Min misstanke är nog mera att alltför många av dessa Rörelsens dignitärer även de haft fingrarna allldeles för djupt i syltburken och då självklart backar upp en kompis. Nästa gång kan det ju vara ens egen tur att granskas!
//WR

Johan sa...

Elmehagen skulle gå i pension och AMF ville ha kvar honom längre. Han fick ett bra utgångsläge i löneförhandlingarna och styrelsen godkände hans nya lön och pension.

Jag undrar hur många som skulle tacka nej om man blev erbjuden några hundra tusen i månaden för sitt arbete? Jag tror inte att någon skulle säga att det är etiskt fel att ta ett erbjudande man får. Att få ut bonusar när företaget går dåligt är en annan femma.

Men om WLW blivit så lurad kanske hon inser att det är dags att frånsäga sig några styrelseuppdrag hon har (och nog får bra ersättning för) i egenskap av ordförande i LO. Men någonting sådant har hon inte sagt någonting om än.

Anonym sa...

Wanja är förmodligen Sveriges bäst betalda undersköterska.
Bortsett från att hon under de senaste åren har fått flera miljoner i styrelsearvoden från de 24 styrelser (tidigare 26 st) som hon sitter i (men inte förstår vad hon gör) har hon också lyckats att få en våning i Stockholms innerstad på 160 kvm av Byggnads och hennes son fick en etta på Dalagatan av facket som sedan ombildades till BRF och såldes med miljonvinst. Gratisvåningen från Byggnads innebar också att Wanja kunde sälja sin gamla bostadsrätt och köpa ett lantställe på husarö.(Se DN 2004-11-19)
Wanja är klipparnas klippare som i alla väder har sett till att sko sig. Det är helt otroligt vad en facklig karriär utan utibldning och med blygsam arbetslivserfarenhet kan ge...På arbetarnas SIDA...

Anonym sa...

Detta visar på ett stort misstag: att tro att man ska sköta en styrelseuppdrag bara för att man är facklig representant. Att få ett fungerande näringsliv för ett samhälle kräver kompetens på alla nivåer. En VD kan inte hoppa in och utföra en mekanikers jobb, eller en elteknikers. Men vilken dagistant som helst kan tydligen platsa i en styrelse som handskas med miljarder skattekronor. Här demonstreras den stora inkompetensen.

Simulacra sa...

Att försöka göra detta till en genusfråga är näst intill kriminellt obegåvat.

Elephant sa...

Ja, eftersom hon är kvinna ska hon naturligtvis inte behöva stå till svars för någonting. Tycker du att DNs ledare borde skriva så istället, "men hon är ju kvinna så man kan väl inte förvänta sig så mycket mer" eller vad menar du?

Du verkar provocerande obegåvad.

Johan sa...

Jag tycker att det är väldigt opassande att bara slänga ur sig att någon är "arbetarklass" och att personen därför är mindre duktig, mindre ansvarsfull, eller förtjänar mindre granskning.

Jag tycker vi borde vända oss mot sådana fördomar, och se personer som individer istället.

Friskytten sa...

Det stora misstaget som Wanja Lundby-Wedin gjorde var att hon föddes som kvinna.

När Annika Falkengren på SEB får hög bonus så är det hon som släpas till schavotten. När en man på AMF, Christer Elmehagen, får hög pension så är letar man fram kvinnan i styrelsen och låter henne löpa gatlopp. Denna uppräkning skulle kunna göras mycket längre. Sedan skulle man kunna göra en uppräkning av de män som har klarat sig betydligt lindrigare undan för sina felsteg (Jan Emanuel Johansson, Sigvard Marjasin, Jan O Karlsson och så alla de män som vi aldrig hör talas om som är insyltade i de aktuella skandalerna).
friskytten.blogg.se

Jonas Ström sa...

Simulacra, Elephant, Johan och div. Anonymer: Självklart skall alla (kvinnor, män, arbetarklass, överklass, lågklass, vita, färgade, kristna, muslimer etc etc) granskas på exakt samma sätt. Och lika mycket. Man skall definitivt inte kunna gömma sig bakom vare sig kön eller klass eller annan tillhörlighet. Men det är ju just det jag säger: drevet är oproportionerligt (det är ju faktiskt tom så att borgerliga män kommer undan pga sina grupptillhörligheter). Alla dras med istället för att nyktert analysera. Man kan välja att inte analysera utifrån vare sig klass eller kön, men man missar en förklaringsfaktor. Dessutom har jag inte uttalat mig om WLW borde avgå, inte sitta i så många styrelser etc. Bara sagt att drevet är galet blodtörstigt, och det tycker jag verkligen.

Anonym sa...

Drevet är inte stort för att hon är kvinna eller arbetarklass. Drevet är stort för att hon hycklat i löne/bonusfrågan. Självklart blir drevet större för någon som fördömer höga chefslöner och samtidigt själv delar ut dem än för någon som delar ut höga chefslöner.. Göran Perssons herrgård väckte större uppmärksamhet än div. andra borgerliga politikers bostäder. Om man, som Göran, stått och kritiserat Bo Lundgren för att han inte vet hur vanligt folk har det för att Bo bor i en villa för sex miljoner så blir det större uppmärksamhet när Göran köper en herrgård vid pension än när en borgerlig politiker gör ngt liknande. Det är hyckleriet som skapade/skapat drevet om Göran och nu Wanja, INTE kön eller påstådd klasstillhörighet.

/John

Anonym sa...

Anledningen att hon får den välförtjänta kritik hon får är inte att hon är arbetare - det är för att hon sagt sig stå på arbetarnas sida och låtsats att det är just överklassen som utsuger - medan hon bevisar motsatsen, att fackets och socialdemokratins ledning är hycklare.

Om någon undrar varför Annika Falkengren fick kritik, är det inte heller för att hon är kvinna, men för att hon höjde sin lön med 2 miljoner när bankens aktiekurs dykt med 70%. Det är väldigt bekvämt att alltid skylla allt på kön och genus, men någon gång måste man ta ansvar för sina egna handlingar.

Anonym sa...

Det är moral det handlar om....eller kanske snarare dubbelmoral. Förutom ett förväntat heltidsjobb så sitter hon DESSUTOM i 24 styrelser. I några av dem dessutom som ordförande. Hur är det möjligt? Rätt svar är att det är inte möjligt. Så många timmar per dygn finns det inte Rätt mycket måste därför försummas ganska rejält. Kanske sitt huvudjobb också? Hon har säkert rätt, hon hade nog ingen aning om vilka villkor hon i alla fall formellt var med och godkände. Styrelseplatsen var helt enkelt ett sätt att få ytterligare en inkomst. När en person (med all rätt) klagar på andra men själv agerar på samma sätt, då blir det bara en riktigt smutsig dubbelmoral kvar.

Annika Falkengren ville roffa åt sej men det är bara förväntat. Ansvaret ligger på styrelsen, oavsett om det är SE-banken eller AMF.

Anonym sa...

Äntligen.

Varför skall någon stå till svars för att andra öser pengar över dom, oavsett om det är välförtjänt eller inte. Duktiga måste dom ju vara på något sätt, i vart fall i att manipulera folk.
Men dom som öser ANDRAS surt förvärvade pengar, utan att kunna motivera, ta ansvar eller ens bry sig ... dom skall klandras. Äntligen riktar sig ett mediadrev mot en skyldig till detta förfarande, även om hon långt ifrån är ensam. Ett välkommet trendbrott.

Bengt Svensson

Kraxpelax sa...

Arbetarklass & kvinna bjä bjä bjä bjä bjä rögröna smörjans bängfeministiska skitblaj ältat till leda. Makt utan ansvar är parollen. UT med luderstyret, bara.

"Grundlurad"? Kyss mig baklänges. Hon är medbrottsling. "Ångrar sig"? Äh, jazza mej långsamt! Hon är bara rädd om sitt fega skinn. Det är boppskocken, det. Kan ingenting, vet ingenting. Skiter i folket. Vill bara ha makt & härlighet.

Vem har, bland annat, haft i ansvar att tillse, att såna här oegentligheter inte sker? Jo, Wanja Wendby-Lundin!! Hon har gjort ingenting i den vägen. Varför? Därför att hon är en oduglig uppkomling. Och inte bara det. Utan dessutom därför att hon är delaktig i konspirationen, och belönas för sitt tysta samtycke & mygel med smällfeta arvoden i 25 styrelser. Tjugufem!!!! Liksom hela den mutade LO-toppen. När hon tillstyrkt eländet har hon alltså i det tysta främjat sitt skamlösa egenintresse. Jag säger bara 1 ord:
.
KORRUPTION!

- Peter Ingestad, Solna