torsdag 5 mars 2009

Att visa att man inte accepterar

Oron börjar sprida sig inför DC-matchen i Malmö. Polisen flippar ut om att det ligger gatstenar framför Baltiska hallen, politiker bråkar och Henrik Brors i DN refererar till Göteborg 2001 och verkar bakvänt tycka att endast Israel vinner på om det blir bråk. SvD har letat upp en kvinna som inte känner sig trygg. Stämningen trissas upp. DNs ledare menar att eftersom Sverige har spelat matcher i andra sporter mot både Kuba och Nord-Korea så måste man spela även mot Israel. Men vilken innebörd har den liknelsen, att likställa den israeliska regimen med två auktoritära stater? Tänk alla de naiva människor som trodde att Israel var "mellanösterns enda demokrati". Vad skall de tro nu?

Hela diskussionen om att idrott och politik inte hör ihop är något ihålig. Man skjuter så att säga bredvid målet. Om en stat slaktar flera hundra barn så kommer människor reagera (förhoppningsvis!) och visa att detta är inget man accepterar. Det handlar om att man sänder en signal till staten Israel. Det kvittar om det är ett idrottsevenemang eller ett statsbesök. Folk måste ta alla chanser de kan få att säga till världen: vi vägrar att godta massmord och illegitim ockupation. Att sedan media och politiker blir nervösa skall man förmodligen bara ta som ett gott tecken. För det brukar betyda att man gör något rätt.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det är rent hyckleri att se mellan fingrana vad alla dessa diktaturstater gör, och samtidigt skrika sig förtvivlad när Israel slåss för sin överlevnad.

Nej hur sverige hanterade den här tennismatchen kommer ligga som en skam i våra historieböcker.

Jonas Ström sa...

Anonym 08:47: ja lika skamligt som när man protesterade mot Rhodesias apartheidregim 1968. Det är nog många som skäms över det idag. Eller är de kanske stolta för att de visade sin avsky?

Anonym sa...

Det tragiska i Israel/Palestina-konflikten är att en överväldigande majoritet är så övertygande att det är den enes eller andres fel. Jag tror det vore nyttigt för många att se på konflikten med lite nyktra ögon, vilket förmodligen skulle få fler att inse att båda sidor är lika stora kålsupare.

Det verkar vara standard att om man är 'vänster' så skall man sympatisera med Palestina och om man är 'höger' skall man sympatisera med Israel.

Jag tycker det är en instängd och tragisk syn på en konflikt som orsakat så mycket lidande.

Anonym sa...

När Du skriver "slaktar flera hundra barn" gör Du hela inlägget utan intresse. Eller menar Du på fullt allvar att Israel avsiktligt gått in och dödat barn? Men så korkad är Du väl ändå inte, eller?/tshee

Harry Harrysson sa...

Påvisa väldigt gärna vad du skrev när 10.000 raketer och granater sköts mot civila i södra Israel - att svenska media inte rapporterade mycket om det är ingen ursäkt! Eller vad du har skrivit om de bortåt 100 som har skjutits emot samma civilbefolkning efter "stilleståndet"? Eller vad du har skrivit om Hamas bruk av sina barn som mänskliga sköldar?

Vad spelar 400 barn för roll för Hamas - där föds så många nya barn på 3 dar! Har man 4 fruar per man och de inte får göra något mer än barn så........

Unknown sa...

Harry:
Det har väl heller inte sagts att denna raketskjutning är okej eller rättfärdigad? Men du verkar gilla siffror, så hur många av dessa raketer har faktiskt av slumpen träffat konkreta mål och skadat/dödat israeler?
Efter lite eftersökning kommer du ganska snabbt fram till att antalet drabbade israeler är en bråkdel av de palestinier som drabbades under Israels senaste invasionsförsök. Dessutom var detta en direkt, riktad attack, till skillnad från Quassam-raketerna som skjuts på måfå in över gränsen.
Det finns ingen proportionalitet i Israels handlande.

Sedermera, vad säger effekten av Israels handlande när du nu påstår att "bortåt 100" raketer har skjutits efter attacken? Vad var då effekten av att man urskiljningslöst dödade palestinier under flera veckor, då raketattackerna fortf kvarstår?

Slutligen, kan du backa ditt sista uttalande över huvud taget? Har du någon personlig uppfattning om hur många barn som föds "i Hamas" per dag, hur många fruar per man man har eller om kvinnorna inte får göra något annat än barn?
Låter som ren och skär ignorans något utblandat med främlingsfientlighet.

doublecorona sa...

Muslimer, nazister och kommunister är så otroligt söta ihop. Snacka om extremisternas version av "The perfect storm".

Anonym sa...

Hur kommer det sig att man alltid avfärdar kritik av muslimer och islam som "främlingsfientlighet"? Detta ad-hominem angrepp (som "rasism" exempelvis) tar död på debatten innan den ens börjat. Bra, då har jag denna info för er alla muslimkramare därute:

Muslimer och islam är INTE en folkgrupp, inte en etnicitet och inte en ras. Däremot är den en aggressiv ideologi-religion som mördat sig genom världshistorien sen Muhammeds dagar (se bara slakten på judarna i Khaybar/Medina - som beordrades av Muhammed när de vägrade erkänna honom som deras profet). Fredens religion? Jo, tjena.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Olbap:
jag använder ordet "främlingsfientlig" för någon som använder sig av förutfattade och negativa föreställningar om en grupp människor (vilket Hamas väl ändå är?) som för denne är främmande.
Jag försöker inte döda debatten på något sätt genom att åberopa detta, men tycker du verkligen att den sista biten i Harry Harryssons inlägg är nyanserad eller ens lämplig i frågan?

Hur man nu vill definiera de lidande palestiniernaa är för mig endast hårklyveri.
På tal om "aggressiva ideologi-religioner", har du hört talas om kristendomen och vad som gjorts i dess namn?

Religionsdiskussionen är för omfattande för att tas in i denna debatt, men att Israel ska invadera gazaremsan för att de som bor där utövar det enligt vissa tolkningar inte är en "fredens religion" tycker jag verkar lite överdrivet, om det nu är det du försöker få fram.

/edit pga dålig förhandsgranskning

Anonym sa...

Har du någon uppfattning om vilken terror det är att leva under fruktan för att nästa "slumpmässigt" avfyrade raket kan ta ditt liv? Eller hur det är att hela tiden titta över axeln för att undvika självmordsbombare? Eller att undvika närhet till alla större fordon, typ bulldozers, av rädsla att bli mosad? Försök sätta dig in i denna situation och mer därtill som ingår i israelernas vardag. Att år ut och år in ständigt utsättas för denna terror är inte vidare mänskligt, eller hur??

Anonym sa...

Jag tar hellre ett i självförsvar hårdhänt Israel än ett Sverige som viker sig för nationalsocialisterna i vänsterpartierna.

Unknown sa...

Anonym 20:07:
Nej, det kan jag inte påstå att jag har. Har du?

Jag har aldrig påstått att palestiniernas kamp har varit rättfärdigad, jag anser inte att självmordsbombare är ett "bra" vapen. Men hur försvarar man sig som icke-stat mot en av de starkare militärmakterna i världen, som dessutom är uppbackat av USA?

På vilket sätt är statsterrorn bättre än den statlöses terror?

Tillåt palestinierna rätten till sitt land, acceptera deras folkvalda. Israel borde underlätta istället för att trakassera det palestinska folket, det är det enda sättet att minska terrorismen tror jag. Istället krigar man, mot hela världens invändningar, o har på så sätt skapat grogrunden för en mycket mer utbredd terrorism framöver.

Varför skulle förresten israelerna vara rädda för bulldozers när det är de judiska bosättare som med vapen (och bulldozers) försöker ta över vissa palestinska delar?

Båda sidor lider självklart i denna kamp, men hur tror Israel att palestinierna ska besvara väpnade angrepp då de inte har någon armé?