måndag 27 april 2009

Hur man skapar frustrerade människor

Ove Sernhede skriver klokt på DN Kultur om hur europeiska politiker till stor del valt att skapa segregation mellan välbärgad innerstad och ytterstad genom en kombination av förd nyliberal politik och oförmågan till dialog med ungdomarna. Detta står i skarp kontrast till de senaste folkpartistiska utspelen om hårdare krav och lägre straffåldrar - alltså enligt Sernhede själva receptet på problemet, inte lösningen. Dialogen blir således det bärande. Att lyssna till de utsatta, de "grupper som mer eller mindre fjättras i utanförskap och ett icke fullvärdigt medborgarskap" som Sernhede uttrycker det. Låter helt rimligt, logiskt och framförallt humant. Men med den beröringsskräck stora delar av det politiska etablissemanget har för begreppet dialog och den ökande tendensen i samhällsdebatten att dela upp i "vi" och "dom" så kan man undra om någon makthavare tar åt sig av professor Sernhedes budskap.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det som är nyliberalt med den politik som förts?

Höga skatter och välfärdsstat har kännetecknat Europa i årtionden.

Det är inte Nyliberalism.

Sanasawa sa...

Generösa bidrag som gör att människor inte behöver ge sig ut och leta arbete de första de gör när de kommit in i landet( till skillnad från i USA) och en fackföreningsrörelse som göra Allt för att hålla den billiga arbetskraften borta från arbetsmarknaden har inte speciellt mycket med nyliberalism att göra.

Att du som socialist vill skylla allt dåligt på nyliberaler kan man förstå, men din argumentation är urdålig med tanke på att stora delar av Europa har varit i klorna på socialister nästan konstant sedan slutet av andra världskriget.