måndag 20 april 2009

Rasism: Nej tack (det vill vi inte diskutera)!

Den svenska regeringen och ett gäng andra västregeringar väljer alltså att bojkotta Durban II, den FN-regisserade rasismkonferensen i Genéve som börjar idag. Orsak: det finns risk för att riktig rasism kommer att diskuteras. Visst låter det fruktansvärt obehagligt. Riktig rasism såsom illegala ockupationer och dess strukturer och skuldbördan angående slavhandeln. Som sagt, extremt obehagligt; att den vita herren skall behöva undersökas, att vithet är det som skall analyseras. Att fokus skall skiftas från "de" till "oss". Låt oss diskutera hederskultur, stamkrig eller andra "icke-demokratiska" fenomen som vildar i syd befattar sig med men att prata och analysera den vita människans rasistiska beteende (finns det ens?), där går gränsen. Det går till och med rykten om att människor som utsätts för strukturell rasism skall "kapa" (för det håller ju "de" där på med, kapningar) konferensen för sina egna syften, dvs att diskutera att de utsätts för rasism. Nej, det är verkligen inte konstigt att USAs, Kanadas, Israels, Italiens och Sveriges regeringar inte vågar åka. Synd bara att de är för fega att berätta varför. Dessutom synd att västmakterna passar på att bete sig rasistiskt (igen) genom sina patetiska förklaringar. 

8 kommentarer:

Anonym sa...

Den "vita" herrens skuldbörda ?! Ingen nu levande vit person har ägt några slavar varför menar du att "vita" som kollektiv skulle ha en skuldbörda?!

Kanske är det annars läge att belysa den slavhandel som skedde från afrika till mellanöstern (lika stor skala som den över attlanten fast över 500års tid.. kanske läge att analysera varför ingen reagerade .... medans de du kallar "vita" jämförelsevis förböjd slavhandeln tidigt .. slavhandeln afrika-mellanöstern slutade bara efter yttre påtryckningar från återigen de du kallar "vita"....)

Kanske läge att du frågar dig vilka som egentligen har störst arvsynd vad gäller slaveriet......!!

Förövrigt togs miljontals "vita" människor som slavar till de nordafrikanska länderna under samma period... detta är faktiskt i samma storleksordning som det antal slavar som togs från afrika till amerika... ändå nämns aldrig detta i debatten... varför? ... rasism?!

Anonym sa...

Jag tycker nog att dom bojkottande motiverat sin frånvaro tydligt 1.) Irans president har vid tidigare möten, vid formulerande av mötesprotokoll och dagordning ångat på som en Adolf Hitler i 2000-tal tappning. Förintelseförnekelse, förbud mot religionskritik, skuldbeläggande av en ensam nation (Israel). Sen om du tycker att det är patetiska skäl för bojkott så för får det stå för dig.

Evert G sa...

Slavarna från Afrika till Amerika:

Afrikanerna fångade och SÅLDE slavar till Europeiska skepp, som transporterade och sålde slavarna vidare till Amerikaner.

Jag var inte född då, och har ABSOLUT ingen skuld, inte ens mina förfäder har ägt skepp under den där förskräckliga tiden.

Anonym sa...

Såfort det osynliga "vita" synliggörs i historien i dess rätta ljus så stiger de fram, försvararna.

Näe, det finns ingen arvsskuld. Säg det till Israel som bankar på med det åt alla håll.

Näe, miljontals "vita" människor togs inte till slavar i de nordafrikanska länderna. Det vet du. Så varför ljuga. Ah, just det > "vita" får inte misstänkliggöras utan det är de "bruna" som måste framställas som onda, otillräckliga, primitiva.

Evert G, afrikanerna sålde slavar och hade en helt annan syn på slavhandel. Menar du att iom att afrikanerna sålde slavar så är de "vita" oskyldiga till att skapa efterfrågan, morden, rasismen som följde?

Är den förödande kolonialism kanske helt afrikanernas fel? Vad kan du EGENTLIGEN om Afrika och kolonialismen?

Ingen har bott eller bor i väst står utanför detta system. Inte ens du Evert G! Förlika dig med det gubben! Det här hög tid att se dig själv i spegel och inse att du inte är osynlig eller överordnad. Att folk som har samma bleka uppsyn är mördare och fortsätter att mörda och suga ut. Och nej, det är inte din lilla mamma och pappa.

Anonym sa...

"Näe, miljontals "vita" människor togs inte till slavar i de nordafrikanska länderna. Det vet du. Så varför ljuga. Ah, just det > "vita" får inte misstänkliggöras utan det är de "bruna" som måste framställas som onda, otillräckliga, primitiva."

Det är du som har fel så anklaga inte mig för att ljuga!

"Davis, by contrast, has calculated that between 1 million and 1.25 million European Christians were captured and forced to work in North Africa from the 16th to 18th centuries."

http://researchnews.osu.edu/archive/whtslav.htm

Anonym sa...

Israel ÄR en extremt rasistisk apartheidstat vilket alla VET.

Sveriges officiella ståndpunkt är nu således att rasism skall vara ett exklusivt privilegium för Israel. Det är en skändlighet utan dess like, och en kastastrof för svensk utrikespolitik, som i ett slag blottställer landet för ökad risk för terroratacker plus skarpt förvärrar den mot helt oskyldiga svenska judar riktade hotbild, som allvarlig belastar dessa med ökande kostnader för skydd och säkerhet. SKAM åt folkpartiets hönshjärna Birgitta Ohlsson som i synnerhet prisat detta sabotage mot Sveriges nationella intresse.

Alliansregeringen framstår alltmer som USA-imperialismens och den internationella sionismens lydiga lakejer. Den utgör i högsta grad en fara för landets folk och säkerhet.

Heder åt det stolta Iran som har mod att stå upp mot det porrfördärvade västerlandets hyckleri!

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Peter

Du kan väl inte vara riktig, du hyllar Iran, en av de värsta regimer i världen som förtrycker sitt eget folk, vill utplåna grannländer mm.

Nej hela arbavärldens hållning till Israel har ett rasistisk ursprung. De ogillar Israel för att det är en judisk stat, inte för vad staten gör.

Anonym sa...

Håller med. Hur kan man diskutera rasism om man väljer att gå därifrån. Löjligt! Sedan är väl Israel kanske inte en rasistisk stat, men väl en diskriminerande, som dessutom ockuperar land sedan 40 år.
Irans ledare är ingen smarthjärna men han säger vad han tycker och om man vill ändra på det får man väl prata med honom och inte vända honom ryggen. Anledningen till att Israel inte vågade visa sig var för att de inte vågar höra sanningen om sig själva. DÅ är det bättre att gömma sig men inte om man vill lösa problemen.