onsdag 15 april 2009

Skuldbördan i Gaza

Chefen för Timbros medieinstitut, Roland Poirier Martinsson, har skrivit en rapport om svensk medias bevakning av kriget i Gaza som lanserades under tisdagen. Slutsatsen i rapporten, som heter Mediernas krig, är att en majoritet av de pressklipp med anknytning till kriget har en onyanserad och pro-palestinsk inställning. Många journalister svalde helt enkelt okritiskt den palestinska versionen av händelserna. Det gäller att vara osentimental, vilket kan vara svårt mitt i krigets hetta, antyder Martinsson.

Slutsatsen i sig är tämligen ointressant och tom; man undrar om Martinsson ens hade behövt lägga energi på att plöja hundratals artiklar för att nå sin slutsats. Den var så att säga redan utstakad, innan rapporten skrevs.

Däremot framgår något annat ur rapporten, något som faktiskt är intressant. Martinsson kan nämligen ur dessa svenska pressklipp urskilja något om det som gör Hamas specifikt. Något om de bakomliggande orsakerna till Hamas bestialiska beteende, deras drivkraft: de vill att deras egna barn skall dö. Det ingår i deras taktik, det är en del av deras brutala strategi. Dessutom kan det förklaras utifrån den antisemitiska diskursen; det reella dödandet skall inte förknippas med det mytiska dödandet. Martinsson säger (min fetstil och kursivering):

"Vems fel är det att civila vuxna och barn dör? Om man hamrar läsarna med bilder av barn som dör till följd av israeliska vapen, gråtande syskon och föräldrar, då blir frågan extremt brännande. Judar som dödar barn är en myt med rötter i medeltiden, väl utnyttjad av antisemiter sedan dess. Är den omedelbara slutsatsen att det är vad som sker i Gaza? Några skulle säga att påståendet ovan – att ingen vettig människa accepterar att barn dör som en sidoeffekt av krigshandlingar – är sant, men att Hamas villigt accepterar att civila och barn dör som sidoeffekter av krigshandlingar. Att organisationen till och med använder detta som strategi. Att det är Hamas som med berått mod offrar barn för att positionera sig i ett maktspel."

Skuldfrågan är utredd och paketerad. Allt enligt enkel svensk liberal logik: Hamas valde själva att offra 1,400 av Gazas invånare, många civila. De tryckte inte fysiskt på avtryckaren, det hjälpte den israeliska militären till med. Men skulden ligger alltjämt på dem själva.

SvDs ledarblogg kommenterar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att Hamas ser martyrskap, även för barn (vilket förutsätter död, vissa verkar inte fatta det) som något eftersträvansvärt behöver man bara se på deras egna tv-kanal och lyssna på dem för att fatta. Sedan kanske du kan fråga dig varför man förlägger missilramper i tätbebyggda områden när man INTE behöver det, samt ej försöker skydda barn?

Vanlig vänsterlogik - Hamas använder moské i tätbebyggt område som vapenarsenal, Israel bombar moskén, vägg faller på barnfamilj = Israel är barnamördare..

Suck

Anonym sa...

"man tror på offerfilosofin" vilken Jesus lyckades med, men som inte fungerar längre !
Det sker inte längre underverk=mirakel, vilket är ett måste om religionen skall överleva !

Anonym sa...

Brillant!

Timbro avancerar men chockerar egentligen inte. De är och förblir den vita kapitalismens försvarare och motor. De är inte nöjda förrän Sverige är som USA och förrän alla palestinier är utdöda eller israelernas slavar.

Timbro är tröttsam.
Men farlig. Det är en ideologi som dödar och orsakar mycket elände!

Och visst är det ANMÄRKNINGSVÄRT att så mycket energi läggs ner på att retoriskt omskriva det uppenbara. ISRAEL MÖRDAR, OCCUPERAR OCH BRYTER ständigt mot INTERNATIONELLA LAGAR och MÄNNSKLIGA RÄTTIGHETER. Men vi har inga problem med det och betalar gärna för att bygga upp det de förstör.

Hamas är en motståndskraft. Som dessutom är laglig sedan det är numera tillåtet att göra motstånd istället för att bli slaktade. Det är väl det som Timbro är rädd för. Motstånd från "de bruna". De som ska foga sig in under den globala (vita) kapitalismen.

Tack för ett super inlägg.
Och tack till ovan kommentar för att ni synliggör "stanken från timbro och den bruna högern".