måndag 6 april 2009

Mediadrevets ABC

Drevet är nu så upphetsat att det verkar ostoppbart. Det måste snart fällas ett stort villebråd, annars känns jakten meningslös. Det gigantiska jaktlaget har ju skapat en stämning av gemenskap; alla kämpar mot samma mål. Endast det största djuret är nu gott nog. Att Wanja "bara" lämnar AMF och ett antal andra styrelser är långtifrån tillfredsställande. Det krävs mer, mycket mer. 

Det ursprungliga "brottet" har tappat sin relation till vilket straff som skall utdelas. Ingen journalist lägger någon tid på att analysera problematiken med belöningsstrukturen inom styrelsevärlden längre (om man någonsin gjorde det); problemets rot. Agendan är istället klar: en kvinna inom arbetarrörelsen skall fällas. Orsakerna till varför är skitsamma. Fällas skall hon.

En kvinna som suttit igenom liknande hetsdrev är Gudrun Schyman. Hon gör en förträfflig beskrivning av drevets dramaturgi på sin blogg. Först sätter man in alla resurser för att få någon att nämna det magiska ordet - avgå! När det väl klämts fram börjar frågan ställas till allt fler: bör hon inte avgå (helst ledande dessutom)? Sen söker man "folkets" dom (som givetvis svarar ja på frågor som: det har framkommit att person x har fuskat, bör hon inte avgå?). Och med folkets domslut i handen krävs ansvariga på snabba beslut. Allt medan personen som utsatts för drevet ensam måste överblicka situationen och gräva fram information som kan vara flera år gammal, och från en helt annan tidsanda (dessa avtal skrevs på när inget var omöjligt, börsen var spikrakt uppåt och bonusar var modernt etc). Drevet är komplett.

2 kommentarer:

Roland sa...

Och alla ropade "Korsfäst henne. Hennes blod må komma över oss och våra barn." Sossarna har tappat bort sin ideologiska kompass och offrar nu en oskyldig trogen medarbetare. Det kommer att gå illa.

Anonym sa...

Hon tar inte eget ansvar.

Hon säger en sak och gör en annan.

Hon är en falsk profet.