lördag 27 december 2008

Gott nytt år alla sjukskrivna

Från årsskiftet skärps kraven på långtidssjukskrivna. Redan efter 180 dagar skall alla sjukskrivna som det heter "prövas mot den reguljära arbetsmarknaden". Det handlar om ca 75,000 personer. Om man då inte kan gå tillbaks till sin gamla arbetsplats men om det bedöms att man kan arbeta med annat har man inte längre rätt till sjukpenning. Efter ett s.k. överlämningsmöte förs man över till Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan står för bedömningen. Vad som menas med "annat" är inte klart definierat. Men man kan nog vara ense om att de flesta, även sjukskrivna, skulle kunna jobba med "något". I praktiken betyder det att det till arbetsgivaren överförs en betydande maktposition. Makt som innebär att man kan slingra sig runt arbetsrätten. 

Idag beskriver arbetsrättsjuristen Åsa Erlandsson i DN (ej ännu publicerad) ännu en konsekvens av de nya reglerna kring sjukskrivningen. För om man efter 180 dagar uppmanas av Försäkringskassan att leta andra jobb betyder det i praktiken att Försäkringskassan anser att man inte kan göra något jobb på den nuvarande arbetsplatsen. Det ger i sin tur arbetsgivaren ett argument för uppsägning. Som Åsa Erlandsson säger:

"De arbetsgivare som vill säga upp personal får indirekt hjälp av Försäkringskassan"

Den nya sjukskrivningslagen är en öppen ideologisk strategi i arbetslinjens tecken. Den borgerliga regeringen hymlar inte med den nya lagens konsekvenser, tvärtom. Men dessutom ter det sig högst osannolikt att de konsekvenser som Åsa Erlandsson nu lyfter fram inte skulle ha uppmärksammats i någon av de förarbeten, studier eller arbetsgrupper som föranlett det praktiska genomförandet av lagen. Men en maktförskjutning från arbetstagare till arbetsgivare är förmodligen något som alliansen rent ideologiskt kan leva med. 

Intressant: Idag kom flygräderna mot Gaza. Den upptrissade Israeliska hökretoriken blev verklighet och världen står bredvid och tittar på när ett illegalt ockuperat landområde bombas sönder. Ett område som redan kan uppfattas som ett koncentrationsläger pga av omvärldens och Israels blockader av basförnödenheter. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Israel är i själva verket oerhört mjuka mot terroristerna i Gaza. Ockupation haha... Israel har varken soldater eller bosättare i Gaza.

Hade basförnödenheter blockerats till Gaza, så hade i princip hela befolkningen dött inom några veckor.

Judefientlig vänsterretorik som går på tvärs mot sanningen, löser inga problem med muslimsk fanatism, folkhat och krigshets i Mellanöstern.

Anonym sa...

Israelisk hökretorik? Men hur konstruktivt är det att skjuta in raketet på måfå mot civilia mål i Israel? Johan, tror du verkligen någon av parterna (Israel, Hamas, Fatah) är ett dugg intresserade av verklig fred? Det tror åtminstone inte jag.

Jonas Ström sa...

Patrik: Möjligtvis definierar vi begreppet "ockupation" olika. Men "att lämna" betyder inte samma sak som att "sluta ockupera".

Och när majoriteten av invånarna i Gaza är beroende av biståndsorganisationerna för mat, då fungerar uppenbart inte den normala tillförslen av basförnödenheter.