lördag 20 december 2008

Vilka hör hemma i Rosengård?

Förutom att nästan all nyhetsbevakning av händelserna i Rosengård är banal, fördomsfull och allmänt konsekvensbaserad (antalet brinnande bilar är tydligen mycket viktigare än orsakerna till varför de brinner) så lyckas nu även polisen vara duktigt fördomsfull. I dagens Metro (bara som pdf) kommenterar polisinspektören Andy Roberts:

"En del ser ut att höra hemma här, men andra ser ut att vara från den autonoma miljön"

Vad menas med "ser ut att höra hemma här"? 

11 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Och du som vet så mycket: Vad är då orsaken till att man eldar upp folks bilar i Rosengård? Låt höra!

Jonas Ström sa...

Jag har aldrig antytt att jag vet mycket, speciellt inte om Rosengårdhändelserna. Men för det första är jag inte journalist på någon av tidningarna med i mina ögon ett ansvar att förmedla HELA bilden, för det andra klagar jag på att man inte gräver i orsakerna. Inlägget handlar inte om att jag sitter på svaren, men det borde vara uppenbart.

Min gissning skulle vara generell: strukturella orsaker som diskriminering och rasism, konstant uteslutande från "samhället" i kombination med låga inkomster och hårdare tag från polis och myndigheter. Detta skapar uppenbar frustration och känsla av maktlöshet.

Anonym sa...

Kan förtydliga vad polisen menar.

De menar att "de som inte ser ut att höra hemma här" är såna personer som åkt dit utifrån, som de känner igen från andra liknande händelser. Företrädelsevis vänsterextremister. Polisen vet vilka de är och ser att det inte är människor som faktiskt bor i Rosengård.

Jah Hollis sa...

Du antyder ju att media inte gjort ett bra jobb, då tyder det väl på att du vet något som de inte ska ha rapporterat.
Dessutom kan man väl inte i varenda artikel man skriver dra hela bagrunden till det som händer. De som läser får väl anstränga sig lite och läsa det som skrivits tidigare.
Du kan inte tänka dig att folk från till exempel Afa dras till ställen där det är bråk med polisen och att de gärna eldar upp folks bilar för att det är en metod de tror är bra för att skapa ett bättre samhälle.
Ibland finns det ganska enkla förklaringar till saker som man inte behöver gräva så djupt för att hitta.
Sedan förstår jag inte hur man motverkar rasism genom att kasta sten och skicka fyrverkerier på brandkårens personal. Men du kanske vet det i alla fall?

Anonym sa...

Medias uppgift är inte längre att granska eller nödvändigtvis ta fram sanningen. Medias uppgift nu för tiden är enbart att sälja så mycket det bara går. Det håller inte längre att lita till att media skulle kunna ge en rättvis bild av någonting, då de flesta dagstidningar idag ägs av stora mediakoncerner vars enda intresse är pengar och intet annat.

Våld och sex säljer, desto våldsammare desto bättre. Varför ödsla tid på något så tråkigt som orsakerna, som ändån inte säljer lika mycket som bilder på kravallutrustad polis och brinnande bilar och däck.

Att lita på dagens media att överhuvudtaget ge en rättvis bild av någonting är att vara naiv.

Jonas Ström sa...

Jah Hollis: Jag har ingenstans rättfärdigat våld eller AFAs aktiviteter. Säger heller inte att man motverkar rasism genom att tända eld på bilar; förmodligen är det tvärtom, det hjälper SD mer än någon annan, åtminstone kortsiktigt, speciellt med den mediabevakning vi har.

Tycker heller inte att det behövs att "varenda artikel man skriver dra hela bagrunden till det som händer". Men kanske i någon artikel?

Anonym: Nu var inte citatet relaterat till de som INTE kommer därifrån, utan om "en del som ser ut att höra hemma där". Hur ser polisen det menar du?

Anonym sa...

"Ett spänt lugn rådde - med vissa våldsamma avbrott - efter de senaste dygnen av vandalism och bränder. Polisen prövade även en ny strategi - dialog"

Skriver DN.

Det är ju som vanligt, svensk polis(som har ett oförtjänt gott rykte) andvänder sej av den beprövade och konstaterat odugliga taktiken "slå först,fråga sen" och undrar varför inte folk i allmänhet och invandrare i synnerhet inte repsekterar dom. Missförstå mej rätt, jag vill inte på något sätt förasvara bråkmakarna i Rosengård, vare sej om dom är lokala ungdomar eller AFA. Men jag är fullständigt övertygad om att vår odugliga polismyndighet har stor del i det hela. Har gått på fotboll i 20 år och om poliserna i skåne beter sej sthlms och gbgs poliser vid liknande situationer så tror jag mej ha en ganska bra bild av vad som hänt,vad som händer och vad som kommer hända trots att jag sitter 60 mil från Malmö. Att media sen oftast bara rapporter om symptomen och inte orsakerna till en hel del händelser är inget nytt fenomen. Vem vill se varför någon slåss när man kan få se själva slagsmålet och få en lite adrenlin kick hemma i TV soffan

Anonym sa...

För att skriva om ämnet har du verkligen dålig koll.

Din generella gissning på att det rör sig om rasism, är precis vad islamisterna (just precis, islamister, inte muslimer. Vanliga muslimer är hundar i deras ögon. Gissa varför de inte går i den riktiga moskén några hundra meter bort.) vill få oss att tro. Antar att du inte såg "Debatt" på SVT i veckan.

Att polisen sysslat med slå först, fråga sedan är också helt fel. Många i Malmö önskar att polisen gjorde mer av den varan. Både i kommunistupploppen tidigare i höstas och nu, har polisen bara stått och avvaktat. 20 gripna på tre dagar är ingen stor siffra, med tanke på omfattningen av bråken.

Anonym sa...

antropos

Såg inslaget du syftar på, men förstår inte vad du vill peka på. Kan du förtydliga?

Att polisen inte andvänder sig av alla medel som dom har (inkl. våld) som du påstår, är din åsikt och är utan trovärdiga källor(tex. en undersökning som visar att polisen har satt i system att inte ingripa när dom bevittnar brott) och om du nu mot förmodan sitter på sådana dokument så anser jag att du ska JO-anmäla detta fenomen och enskilda insidenter. För att enligt direktiv och svensk lagstiftning så är en polis skyldig att ingripa när h*n bevittnar brott, om detta inte sker är det ett solklart fall av tjänstefel alt. grovt tjänstefel.

Anonym sa...

Jag gjorde en JO anmälan efter kommunistupploppen, så det behöver du inte vara orolig för.

Här får du dina källor du frågade om. När får vi se något som styrker dina påståenden?

Polisens agerande under kommunistupploppen.

http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article370959.ece

http://sydsvenskan.se/malmo/article370569.ece


Polisens brutala misshandel av oskyldiga tedrickande vänsterfascister (Eller inte?)

http://sydsvenskan.se/malmo/article399913/Brandman-och-polis-tvingades-pa-flykt-.html

http://sydsvenskan.se/malmo/article399993/Stenkastning-brander-kravaller.html


När det gäller "Debatt" så framkom det ganska tydligt att Basem Mahmoud, talespersonen för YIC, inte hade andra argument än att alla var rasister. Eftersom du missade det föreslår jag en kurs i verklighetsuppfattning.

Anonym sa...

Om man tycker att de våldsverkande pöbelhoparna är några slags offer för "strukturell rasism", vad skall man då säga om dessa våldshopar som bl a kastar sten på brandräddningen (inte bara nu utan vanligtvis annars också, varför brandkåren måste ha poliseskort vid varje utryckning till området).

Har du NÅGONSIN hört talas om EGET ANSVAR???!!!

De som sysslar med denna typ av våldsmetoder slutar inte med detta bara för att de får ett jobb.

Inse.