måndag 29 december 2008

Medmänsklighet

Fredrick Federley träffar förmodligen rättare än han tror i sitt försvar för de israeliska massmorden i GazaNewsmill. Avhumanisering. Det är precis det som krävs för att försvara den kakafoni av slakt och förnedring vi nu bevittnar (min fetstil):

"Men hundratals skadade och dödade får det också min mage att mullra. Men varför så många skadade och dödade? Är det för att israelisk trupp är synnerlig en dåliga på att träffa? Nej tvärtom och det vet de mördande hundarna som sänder sina missiler från Gazaremsan. Därför placerar de sig alltid i civila områden."

Genom att degradera invånarna i Gaza till något annat än människor försöker Federley lösa hela problemet med medmänsklighet och empati för ett folk rent semantiskt: de är helt enkelt inte människor som mördas. En absurd retorisk kullerbytta för att rättfärdiga en av vår tids största katastrofer skapad av människan.

Media: DN1, DN2, DN3DN4, SvD1, SvD2, SvD3, Esbati

7 kommentarer:

Anonym sa...

"De mördande hundarna" syftar inte till befolkningen i Gaza, utan till de personer som sänder iväg missilerna. Det står väl ändå ganska klart?

Saladin sa...

Välskrivet!

Federley har som Malm väntat med att uttala sig - och sedan gör det på detta fullkomligt intelligensbefriade sätt. Federleys demonisering och avhumanisering kommer in på flera nivåer - alltifrån att kalla palestinier för hundar till att låta sitt hat formulera ett argument att palestinier medvetet utsätter sina landsmän för det folkmordsmaskineri Israel utgör.

Min fråga är - hur kan de som röstat på honom se sig själva i spegeln?

Jonas Ström sa...

Sunvalley: Så de som sänder missilerna är hundar menar du? Sen kan man undra vart gränsen går: är det hela militären eller bara vissa som skall betecknas hundar? Och de som sänder missiler är väl ändå invånare i Gaza? Gränsdragningen känns meningslös, man går över gränsen när man börjar kalla människor för hundar, avhumaniseringen är komplett.

Anonym sa...

Det stämmer jonas: även palestinska poliser på gazaremsan och folk som pluggar på stadens största universitet verkar plockas in i undermänniskafacket.

Den andra sjuka retoriska taktiken som används är att Israel inte är ansvarig för de dödsoffer de orsakar. Det leder till en glidning i ansvar som gör att fler och fler mördade accepteras - det var ju inte deras fel! Den som sitter bakom avtryckaren är alltid ansvarig - sen kan den ha olika motiv men det är sekundärt.

Anonym sa...

Du gjorde en poäng av att Federley kallade befolkningen i Gaza för hundar, men det gör han faktiskt aldrig. Även om gränsdragningfrågan - som alltid - är svår, så måste det gå att skilja mellan personer i Gaza som skickar iväg missiler mot Israel och de som inte gör det; detta även om missilbeskjutningen skulle ha ha stort stöd bland befolkningen. Jag tycker också att Federley går för långt när han kallar dessa personer för hundar, men för den sakens skull ska vi inte kritisera honom för saker som han faktiskt aldrig sagt.

Jonas Ström sa...

sunvalley: Federley kallar vissa invånare i Gaza för "mördande hundar". Det har han sagt och det är det jag påpekar.

olof den andre sa...

"ett folk" är inte vissa invånare. Men det rä envalig propagandatekni, att tilvita demokrater uttalanden som de aldrig gjort för att sedan kriisera dem för det obefintliga uttalandet. Går det så går det.