tisdag 16 december 2008

"Vi mördar och ockuperar för världsfreden"

”En avskedskyss, din hund. Det här får du från änkorna, de föräldralösa barnen och dem som har dödats i Irak” ropade den irakiske journalisten Muntadar al-Zaidi när han kastade sina båda skor mot president George Bush. Den avgående Bush var i Bagdad för att manifestera för USA:s ockupation (nu med ca 150 000 soldater) och visa stöd för den irakiska marionettregeringen, rapporterar Yelah, DN, SVD1 och SVD2.

Bush säger sig dock inte ha blivit besvärad av skokastningen utan försöker skämta bort det: ”Det är tecken på ett fritt samhälle” (sic!) Bush påstår också att ockupationen är nödvändig för USA:s säkerhet, för Iraks hopp och för världsfreden. Det är konstigt att han inte fått fler saker kastade mot sig.

Journalisten al-Zaidi fick en bruten arm, några brutna revben och ett sår vid ögat. Han riskerar också fängelse (sitter nu fängslad) för den vackra symbolhandlingen. Klippet finns här. Ett Facebook-upprop för al-Zaidi någon? Enligt Aftonbladet har många uttalat sitt stöd för al-Zaidi. Jinge föreslår på sin blogg att man ska skicka skor till Vita huset. En utmärkt idé.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att det inte var nacken de bröt.

Marcus Lundgren sa...

på Bush ja!

Anonym sa...

Eller så "mördar man och ockuperar" för att sko sig själv. (Saddam)

Anonym sa...

Bush borde förstå att hans regering är en terrorist och ockupationsmakt vid det laget. De har mördat, våldtagit, misshandlat, torterat och kränkt oskyldiga i 5 år nu. Det är en dålig bild människor världen över har om denna regering med israels och storbritanien till stöd.