tisdag 9 december 2008

Och hungern ökade

Idag meddelade FAO, FNs livsmedels- och jordbruksorgan, att ytterligare 40 miljoner människor nu hungrar, det totala antalet undernärda människor globalt blir därmed 963 miljoner, jämfört med 923 miljoner förra året. Siffran kan stiga ännu mer till följd av den pågående ekonomiska krisen, varnar FAO.

I morgon, 10 december, firas människorättsdagen världen över. Extra mycket då det i år är 60 år sedan FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna lades fram av generalförsamlingen. Extra mycket då generalförsamlingen i morgon kommer att anta ett tilläggsprotokoll till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna så att människor kan kräva sina rättigheter i internationell domstol. Ett viktigt verktyg, ett komplement till strukturella förändringar. Om en stat fälls för kränkningar av rätten till mat och vatten, borde det ge eko. Och denna klagomekanism har ju länge funnits till konventionen om de medborgerliga och politiska rättigheterna, så det är på tiden.

Men först behövs det att 10 stater ratificerar för att det ska börja gälla. Tyvärr känns det som att den svenska regeringen inte kommer att vara snabbast här, då det här med sociala och ekonomiska rättigheter inte är deras hjärtefrågor precis. Surprise me Alliansen...

Bloggat: Röda Malmö

Inga kommentarer: