söndag 28 december 2008

Att rättfärdiga slakt

När gick vi egentligen över gränsen? Över den gräns där ett försvarslöst, statslöst folk kan slaktas av ett av världens modernaste och mest högteknologiska arméer samtidigt som vi försöker rättfärdiga det.

Ett folk som förnedrats, förödmjukats, torterats och trakasserats kontinuerligt och i ökad takt i 60 år. Ett folk som lever utan stat, utan officiellt erkänd mark att bo på, utan möjlighet till att resa och utan möjligheter till dialog med omvärlden. Men framförallt: ett folk som försöker leva utan el, utan vatten, utan fungerande sjukvård och utbildningen och den senaste tiden: utan mat.

Sen har vi det här med proportioner. Att jämföra. Att statistiskt jämföra blir en lek med kalla siffror men berättar ändå en historia på grund av dess totala ojämlikhet. En på fyra. Israeliska dödsfall på palestinska dödsfall. Ett på sju. När det gäller barn. För varje dödat israeliskt barn går det 7 dödade palestinska barn. Att sedan jämföra andra mått känns meningslöst men de visar alla samma absurditet: BNP, utbildningsnivå, sjukvård, vattentillgång, militära utgifter. Listan kan göras hur lång som helst men visar till slut ändå bara samma sak. Att palestinierna lever på en ynka fraktion av vad israelerna gör. Att palestinierna lever på samma nivå som många utvecklingsländer.

Men nu skall det betalas tillbaks för raketskjutningar över gränsen. För att man inte klarar att hålla ordning och reda i de egna leden. För att man skall visa att man KAN. Det är en tragisk, sorglig och otroligt ledsam utveckling. Att omvärlden tittar på när ett folk slaktas framför våra ögon utan att ingripa; tvärtom ger det sitt stöd, både politiskt och ekonomiskt. Men som människa, västlänning och i slutändan svensk är det också otroligt ledsamt att vi försöker rättfärdiga detta absurda. Att vi försöker rättfärdiga en etnisk rensning, och försöker anpassa ockupationens dynamik till något logiskt. När gick vi egentligen över gränsen att vi tillät oss behandla andra människor så förnedrande?

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, AB1, AB2

14 kommentarer:

Unknown sa...

Ett par reflektioner. Varför öppnar inte egypten gränsen, de är ju ett arabland. Det fullkomligt väller in miljarder € till Gaza, var tar de vägen?
Vad är opropotionerligt våld ? Är det om Israel skjuter tillbaka 51 raketer istf 50 som Hamas lät regna över fullständigt oskyldiga civila.

Anonym sa...

Är det inte konstigt att en stat "grundad" av överlevande från Nazisternas etniska resningar gör exact samma sak mot palestinerna?

Unknown sa...

Hans du är bara löjlig din vampyr. det är stor skillnad mellan hamas raketer och motpartens raketer. Sedan har ju vapenvilan aldrig existerat, det har varit blockad från dag 1 och ännu längre tillbaka. Vad ska du ha vapenvila till när du håller på att svälta ihjäl, när sjukhus resurser inte räcker för att sjuka? Det är klart att man inte kan acceptera det. Hamas har dessutom dödat en person med sina supereffektiva raketer medan det har dött hundratals palestinier enligt den judiska rättvisan, en tand för en tand, så borde Hamas döda lika många judar för att rättvisan ska uppnås...

Anonym sa...

Din blogg heter radar och har ett radioteleskop till illustration. Begreppsförvirring också där.

Unknown sa...

Gaza är en liten landremsa, som är exakt en fjärdedel så stor som Öland - Gazas yta är 360 kvadratkilometer, där bor 1.5 miljoner människor sammanträngda. Gränsen är 62 km lång och i söder finns en gräns mot ett annat arabland, Egypten.

Av vilken anledning håller detta arabiska broderland gränsen stängd, varför får inte de sammanträngda palestinierna en fristad i Egypten - finns det då ingen arabisk solidaritet, är den bara munväder?

Detta struntproblem, Gaza, vore löst på en förmiddag om arabländerna ville - men de önskar och vill ha denna kruttunna på gränsen till Israel.

Hamas är en liten, islamistisk fundamentalistisk, fascistisk och fanatisk sammanslutning, som förvandlat Gaza till ett helvete på jorden, Hamas håller 1.5 miljoner palestiner som gisslan. Antagligen skulle majoriteten av invånarna önska att israelerna tog över och införde ett civilserat, humanistiskt demokratiskt styre.

Det första som Hamas gjorde efter maktövertagandet var att utplåna den fria pressen. Så räkna inte med sanningen inifrån Gaza.

Och så undrar jag igen: Var är Arafats gömda miljarder? Innan han dog hade han skurkat undan 43 miljarder, det mesta var u-hjälp, gömda i olika banker; en del disponerades av hans feta fru som shoppade runt hela dagarna i Paris - follow the money.

Anonym sa...

Jonas: Väldigt bra skrivet! Tack för ett klarsynt blogginlägg i denna debatt!

Hans: Det är Israels etniska rensning som diskuteras, inte Arafats gömda pengar. Håll dig till ämnet!

Anonym sa...

Palestinierna får precis vad de har bett om. De vill slakta judar - inte bygga ett land - och får nu smaka sin egen medicin. Som man bäddar får man ligga, och det gäller även muslimer.

För övrigt är det palestinierna som håller på med etnisk rensning, inte israelerna. Men det verkar som att ägaren till denna blogg inte är så petig med den lilla detaljen. Att vara saklig och judehatare på samma gång, är helt enkelt omöjligt - det bevisas ännu en gång.

Anonym sa...

Sjuk debatt med sjukliga utelämnanden.
Judarna är inte ett folk nedstiget från Månen. Landet de bebor bär otaliga spår efter deras 3000-åriga historia. Trots alla försök att utplåna också dessa. Förfalskarna av denna historia tycks ha all sympati på jorden.
Nihil novi sub sole.
Således.

Carlos sa...

"Varför öppnar inte egypten gränsen, de är ju ett arabland."

Det är ungefär vad man skulle göra om grannen hade problem men tyvärr handlar det om politik. Förutom lilla detaljen om problemmen med att ta emot en massiv våg av flyktingar (till Egypten) så måste man tänka på att palestinierna bör vara beredda att fly deras land och etablera sig som flyktingar i egypten (leva ett liv som landlös folk, exakt det israel "begrät" i över ett par årtusenden).

Är det verkligen det som är lösningen, gå Israel till mötes och förverkliga deras 60 år gamla plan genom att tömma Palestina från araber och få det för sig?

Jag håller med om att Palestiniernas våld inte är lösningen men ditt förslag (Hans) är i bästa fall enfaldigt.

walden sa...

Terrorister attackerar Israeler urskiljningslöst. Att raketerna slår mot civila barn och kvinnor bryr de arabiska terroristerna sig inte.


Israel slår till mot terroristerna för att förhindra att deras kvinnor och barn mördas.

"De flesta dödsoffer efter flyganfallen var Hamas-medlemmar, uppger sjukhuskällor" (http://www.expressen.se/Nyheter/1.1416082/alla-muslimer-uppmanas-forsvara-palistinierna-mot-israels-anfall)

Hur kan du kalla rättskipning för slakt?

Du frågar dig när vi människor gick över gränsen? Människan har alltid, överallt straffat de onda.

Undantaget är i socialistiska stater och grupperingar där ondskan istället belönats och det goda bestraffats. Med den logiken förstår jag varför du vill skicka rosor till spädbarnsmördare och kritisera det folk som försöker försvara sina familjer.

Anonym sa...

Tror du själv på det du säger Walden?

Till att börja med så kanske du har läst att Israel har lyckats bombardera och döda 300+ personer i Gaza. Som motattack så har Hamas bombarderat Israel...och dödat 1 person? Du tror inte att OM MAN HADE VELAT döda mer än 1 person så skulle man kunna göra det?

Som Jonas skriver så är det slakt det handlar om, och ingenting annat. Man har runt Gaza byggt murar för att förtrycka och förhindra folk att både ta sig ut och in, har man familj utanför murarna får man inte träffa dessa. Gaza är som ett fångläger, ett fångläger som Israel är ansvariga för.

Så kom inte och säg att Israel gör detta för att skydda sina kvinnor och barn. Speciellt inte då man har dödat hundratals oskyldiga kvinnor och barn i Gaza för att "uppnå" detta och genom alla dessa år dödat och förtryckt familjer!

Detta är slakt och försök till etnisk rensning, ingenting annat.

P.S Jonas, väldigt bra skriven artikel!

Anonym sa...

Samma pinsamma palestinska propaganda som alla andra enögda vänsterfascister ägnar sig åt. Egentligen inte värd någon uppmärksamhet men nu får du den ändå. Paletstinerna har fått alla chanser att bygga ett eget fungerande samhälle med ofantliga bidrag från bl.a. EU. Istället är det de mest korrumperade, odemokratiska ursäkter till civilsation som skådats. De som har möjlighet skor sig själva (Snattarfat) och låter sig mutas. Mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, demokrati är helt okända begrepp för dessa människor. Israels svar är begripligt men ingen bra lösning.
Självklart måste en tvåstatslösning bli svaret, men hur ska man kunna tvinga palestinierna att nå den mognad som krävs?

Saladin sa...

Om vi lägger undan de facistioda anonyma fegisarna åt sidan, som liksom hundar biter och springer iväg, så talar de flesta andra av inläggets kritiker ett enda språk - Israel kan aldrig beskyllas för någonting. Är det inte palestiniernas fel så är det grannländernas fel. Är det inte deras fel så är det världssamfundets fel. Detta motiverar den avhumanisering de applicerar på palestinierna och därmed blir alla terrorister. Att ett gäng utlänningar har större medfödd rättighet att flytta dit än de människor som enligt att världens lag ägt landstyckena ses också som en självklarhet. Man kan alltid, vid sina sinnars fulla bruk, påtala hur stora ytor det finns i grannländerna, slänga över sina mördarfasoners konsekvenser på dem och ändå beskylla hur de inte ställer upp på (Israels version av) fred. vad är det fär värld vi lever i, och hur kan människor ha det så mosigt innanför pannbenet?

Anonym sa...

Att det har dött 300 palestinier på ena sidan och 1 israel på den andra betyder bara att israel är så oändligt mycket bättre på att beskydda sin befolkning.

Att beskydda sin befolkning kan man göra på många sätt,ett är att bygga bunkrar att stoppa dom i så fort man sprejar med raketer. Ett annat lite mer effektivt är att ge fan i att avfyra några!