måndag 1 december 2008

Den amerikanska farsen en förebild för vissa

Sofia Nerbrand, Chefredaktören och vd för det liberala samhällsmagasinet Neo jämför i dagens SvD det svenska och det amerikanska valsystemen och kommer fram till att ”Den amerikanska demokratin fungerar väl. Folket bestämmer.” Att bara hälften röstar, att personkulten och smutskastningen är mycket viktigare än sakfrågorna och framförallt att den med mest pengar vinner, verkar inte vara något problem för en liberal som Nerbrand. Märkligt ändå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför hänger du upp dig på en mening i en artikel, istället för att skriva om den intressanta fråga som tas upp i den?
Kanske för att det inte ger dig möjligheten att kasta skit på någon som inte delar dina politiska åsikter.

Unknown sa...

Det stora problemet är ju bristen på personval i sverige och framför allt det totalt ansvarsbefriande (inför sina väljare) systemet vi har.
Det är en sak som USA gör mycket bättre: När dom säger "skriv till din kongressledarmot" så betyder det just det. Din kongressledarmot har blivit vald, av dej, för att följa den politik som DU vill. Följer han eller hon partipiskan istället så blir han eller hon inte omvald nästa gång.
Partipiskan är det enskilt största hotet mot demokrati i sverige.

Unknown sa...

Som både svensk och amerikansk medborgare måste jag protestera. Det finns stora fördelar med båda systemen och också oerhörda problem med båda. Vi svenskar måste lösa vära problem, med eller utan infytande från det amerikanska systemet. Vi amerikaner måste göra samma sak.

Båda systemen lider av korruption och man lyssnar mer till opinionsundersökningar och vilda demonstranter än folkets vilja. Och folket håller tyst om sin vilja.