onsdag 13 augusti 2008

Fusket med fusket

Den borgerliga ideologins kärna framträder tydligt i kampen mot fusket. Alliansregeringen har under sin mandatperiod haft korståg mot bidragsfuskande medborgare. Samtidigt som regeringsmedlemmarna en efter en avslöjades med att ha skattefuskat, kom uppgifter från en statlig utredning att bara två procent av bidragen är fusk (10 miljarder). Men mest intressant är att det största fusket inte görs av vanliga knegare i form av bidragsfusk utan i form av skattefusk och då främst näringslivet (133 miljarder).

Ändå föreslås samkörning av systemen för att sätta dit knegarna. Låtsasliberalerna DN kommenterade förslaget med en klassisk disclaimer: ”Samtidigt vilar något olustigt över detta med samkörning och med att sprida känsliga uppgifter över fler datasystem än absolut nödvändigt. Men frågan är om det ändå inte är priset man får betala för att kvalitetssäkra utbetalningarna, även dem från socialtjänsten.” DN:s lojalitet till överheten visade sig starkare än till de liberala idealen.

Det är därför logiskt och välkommet att vänsterpartiet nu vill granska skattefusket. Även Expressen drar den slutsatsen. Hoppas också att nån alliansminister åker dit!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte bara skattefusk bland statsråden. Glöm inte allas vår Sven Otto Littorin som ståtar med akademiska köpetitlar från obskyra off-shore-universitet.

Anonym sa...

Sucker: Det är sant. Tack för påpekandet. Jag kom på en till, även om det är mer dåligt omdöme än fusk: Hälla i sig vin på Judit & Bertil när man är i tjänst (Schenström).