onsdag 6 augusti 2008

Föräldrar hemma samtidigt?

För en dryg vecka sen skrev Carlos Ejemyr Rojas om delad föräldraledighet på Expressen debatt. Han föreslår att föräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet samtidigt och på så sätt vara hemma med barnen tillsammans. Låter som en rätt vettig idé i mina öron då väldigt få pappor är hemma med barnen under deras första år. Dock tycker jag att möjligheten ska vara begränsad till den första tiden, säg tills barnet är 6 månader, för annars finns risken att mannen mest är hemma och ”hjälper till” lite medan det fortfarande är kvinnan som har huvudansvaret. Eller passar på att renovera lite? Eller en gemensam semester kanske? Då blir den gemensamma Thailandsresan sämre ur jämställdhetssynpunkt än att pappan gör som de flesta pappor gör, är hemma ensam med barnet efter att barnet fyllt ett.

Emellertid kan man ju verkligen undra vilken genomslagskraft ett sånt här förslag skulle ha i praktiken då en fjärdedel av alla pappor i dagsläget skiter i att ens ta ut de första 10 (ej på mamman överförbara) pappadagarna man får i samband med barnets födelse. Tragiskt men sant.

Slutligen vill jag ändå poängtera det uppenbara att det ju inte på något vis är omöjligt för pappor att vara hemma under barnets första år. Och att det inte är omöjligt för mammor att jobba under barnets första år. Att båda är föräldralediga på halvtid växelvis är en sådan lösning. Det mesta går att lösa. Även om man väljer att amma. Om man vill.

Inga kommentarer: