torsdag 7 augusti 2008

Kan Europa hjälpa till?

I Dagens DN ber (om man kan be panikartat) den amerikanska författaren och debattören Naomi Wolf Europa om hjälp. Hjälp att skydda USA från sig självt. Hon är så skrämd av utvecklingen i sitt eget land och Bushadministrationens övergrepp på konstitutionen och rättstaten att hon undrar om det finns hopp om att amerikanerna kan ändra detta själva. Det är inte svårt att förstå hennes rädsla. Speciellt oroande är reaktionerna på den skrämmande utvecklingen. De är nämligen förvånansvärt få. Som Naomi skriver: "Sanningen är känd och fritt tillgänglig. Och USA sover fortfarande. Man oroar sig över sin vikt och går ut och shoppar".

Samma Naomi Wolf publicerade förra året en uppmärksammad artikel i brittiska The Guardian om de 10 steg en ambitiös diktator-aspirerande person bör ta för att skapa en fascistisk stat. Och menade att USA följer de flesta råden. Det är en uppenbart skrämmande liknelse. Men om nu Europa skulle kunna hjälpa till, borde vi inte isåfall börja med att inte gå åt samma håll? Några axplock av de punkter som nämns för att skapa en fascistisk stat:

- Öka bevakningen av folket. Se FRA lagen och utökad bevakningsparanoia över hela kontinenten.

- Kontrollera pressen. Se Italienskt och Brittiskt pressmonopol, men Sverige ligger inte långt efter.

- Utökad militärstyrka och privatiserade säkerhets armeer och fängelser. I Italien patrullerar nu militären i de stora städerna. Svenska Securitas är nu ett globalt säkerhets företag där privata fängelser ingår i verksamheten.

Man kan bara hoppas att Europa kan bryta utvecklingen innan det gått så långt som i USA. Annars får Europa snart också skrika efter hjälp.

Inga kommentarer: