fredag 8 augusti 2008

Köttresan till Kina

Ät mindre kött och mer bönor, säger Livsmedelsverket i deras nya miljöanpassade kostråd. Och sedan åker dom tillsammans med Jordbruksdepartementet till Kina för att kränga svenskt kött.
Igår morse debatterades Beijing-resan mellan EU-parlamentariker Jens Holm (v) och Åke Rutegård, vd för kött och charkföretagen i Gomorron Sverige. ”Grisproduktion är i princip klimatneutral”, säger Rutegård. Det är visst mest grisöron man vill sälja till kineserna...Och ja, ett kilo griskött orsakar förvisso ”bara” 5 kilo utsläpp i jämförelse med ett kilo nötkött som står för 14 kilo.

Men enligt Rutegård och LRF är kossorna inte så miljöfarliga, inte de svenska i alla fall. Med tanke på transporterna är det klart att en svensk biff bidrar till mindre CO2-utsläpp är en brasiliansk. Men pruttar metan gör väl Rosa likväl...? Sanningen är ju att Sveriges alla gödselstackar släpper ut lika mycket som hela inrikesflyget.

Är det för att kossor ser så söta och oskyldiga ut eller smakar så gott som vi tycker att det är så jobbigt det här? Eller är köttindustrins lobby så mycket större än bil- och flygindustrins? Kanske ändå lite mindre jobbigt att åka kollektivt än att ge upp grillningen...? Men enklast är ju så klart att byta glödlampor. Nä föresten, släck lampan, får vi blunda lite till. Jag tycker också att det är jobbigt, för hur klimatsmart är västerbottensosten egentligen? Don't you touch it!

Inga kommentarer: