tisdag 26 augusti 2008

Piska apatin ur mig!

Så skulle man kunna sammanfatta problemet med ”utanförskapet” i migrationsminister Tobias Billström med fleras utspel på DN Debatt idag. Den klassiska konservativa tesen att det är bidrag som skapar utanförskap (eg. fattigdom) och inte kapitalismen, rasismen och klassamhället, fortsätter att pumpas ut som sanning från borgerligt håll. Istället för fördelningspolitik som inte alls begränsas till bidrag, vill artikelförfattarna att ”den enklare tjänstesektorn ska växa sig stark”. Det är ett ideologiskt trick som har sin kärna i nordamerikansk och brittisk konservativ politik. Där har man (läs: Reagan och Thatcher) sedan 1980-talet spridit och upprepat denna tes som ett underlag för att avveckla fördelningspolitiken och montera ner välfärden. Det är lättare för alliansen att angripa bidragen och efterlysa fler tjänstehjon än att bara säga: ”Vi vill inte att rika ska dela med sig” Nu attackerar man bidragen, men väser mellan tänderna: ”Upp ur soffan ditt fattiga bidragsäckel, konkurrera om ett skitjobb med skitlön, annars ska jag piska din apati ur dig!”

Den andra förklaringen till utanförskap i artikeln handlar om att dom här 'invandrarnas' kultur är fel. Att de inte ”respekterar grundläggande regler i samhället”. Men genom att reformera flyktingmottagandet, introduktionen för nyanlända och sfi ska en överföring säkras av ”grundläggande värderingar, lagar och regler till människor som kommer från andra kulturer”. Som om 'invandrare' vore en deterministisk produkt av en enhetlig kultur. Som om det i Sverige inte finns värderingar som inte inrymmer en massa skit som inte borde överföras till nån. Ett skolboksexempel på kulturrasism.

I en och samma artikel hinner Billström m.fl. således med att göra en rasistisk och fattigdomsföraktande stockkonservativ analys av det svenska samhället. Syftet? Det kan inte vara annat än att montera ner välfärden och låta klyftorna fortsätta växa.

Fler som kommenterat förslaget finns här.

5 kommentarer:

Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. settig expectatios on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Anonym sa...

"To hairy! So you mean that if you come to sweden from another country, you should give up your culture and traditions to live like swed? or if you will be forced to come to sweden, because of war or political issue, than you must give up everything at your past and live like newborn here in Sweden?"

Det är inte vad han sa. Han sa:

"when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two."

Detta innebär i praktiken att det är oproblematiskt om du är av annan religiös övertygelse och har andra matvanor än människorna i det land du kommer till. Detta förutsatt att du som invandrare till ett land respekterar detta lands lagar och göra dig till en samhällsnyttig medborgare genom att söka arbete och göra rätt för dig.

Jag har släktingar som utvandrade till USA i början av 1900-talet. De fick inte några bidrag. De började arbeta som bönder så snart de kunde. Deras barn och barnbarn gick i amerikanska skolor och lärde sig därigenom att behärska det engelska språket bättre än sina föräldrar. Idag är de totalt integrerade i det amerikanska samhället. Vi bör, anpassat till vår tids förutsättningar, tillämpa samma metoder för att integrera invandrare här i Sverige idag. Det är också vad jag tycker att DN-debattartikeln kommunicerar. Därför är den bra!

Anonym sa...

Ännu en reflektion på samma ämne: http://www.dagensarena.se/text/2008/08/sluta-vissla-och-borja-jobba

Anonym sa...

Det skall inte råda något tvivel om att de hitkommande oavsett varifrån SKALL arbeta och försörja sig själva.
Horribla situationer uppstår inom t.ex sjukvården där gammelsvenskar som arbetat och betalt skatt skall konkurrera om platserna på sjukhus och sjukstugor med människor som inte betalt ett öre till sjukvården.

Henning sa...

helt rätt. höger är rasism är höger är rasism.

tack för negri/hardt-tipset till höger! biljetter köpta.